Bagaimana rasanya mengalami orgasme - GueSehat.com

Tidak semua seks akan berakhir dengan orgasme. Namun, semua orang pasti mengharapkan akhir yang tidak dapat dilupakan ketika melakukan hubungan seks. Makan tidak salah, sebenarnya tidak semua wanita tahu atau pernah merasakan sensasi orgasme ini, walaupun mereka telah melakukan hubungan seks dengan pasangan mereka, anda tahu. Baiklah, pasti Ibu ingin tahu, bukan? Seperti apakah sebenarnya orgasme? Inilah penjelasan ringkasnya!

Kepentingan Orgasme untuk Wanita

Manfaat orgasme lelaki jelas. Lelaki mesti melakukan ejakulasi untuk menghantar sperma ke dalam faraj agar kehamilan berlaku dan menghasilkan keturunan. Itulah sebabnya para pakar mengatakan bahawa orgasme lelaki mempunyai tujuan evolusi yang jelas.

Namun, bagaimana dengan wanita? Pertama, orgasme wanita tidak menunjukkan tanda yang jelas seperti orgasme lelaki. Kedua, semua wanita boleh hamil tanpa harus mengalami orgasme setiap kali melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Oleh itu, adakah wanita perlu mengalami orgasme?

Baiklah, ia memerlukan dua untuk tango . Maksudnya, seks akan berjaya jika dilakukan oleh dua orang, bukan hanya satu. Oleh itu, sangat sesuai bahawa kenikmatan hubungan seksual dirasakan oleh kedua-dua belah pihak, iaitu kedua-dua Ibu dan Ayah.

Namun, masih ada tujuan di sebalik syahwat yang dirasakan oleh wanita. Yang pertama adalah kepuasan. Orgasme terasa sangat baik dan memuaskan kerana otak melepaskan hormon oksitosin. Dan apabila semua pihak berpuas hati, termasuk wanita, akan ada rasa senang yang dapat mendorong wanita untuk melakukan hubungan seks.

Ia juga dapat meningkatkan hubungan dengan pasangan seksual, yang mempunyai manfaat evolusi yang signifikan. Jadi, walaupun orgasme wanita secara langsung tidak mempunyai kaitan evolusi yang jelas, ia tetap memberi kesan pada proses evolusi itu sendiri.

Kedua, orgasme menghilangkan tekanan. Ini bukan hanya teori, tetapi telah diuji oleh beberapa kajian. Salah satunya dijalankan pada tahun 2000 ke atas 2,632 wanita berusia 20-an. Didapati bahawa 39% responden melancap, yang dikira sebagai "simulasi" persetubuhan, untuk mencapai klimaks untuk merehatkan minda mereka. Nah, bagaimana boleh?

Sekali lagi, semua ini terima kasih kepada Love Hormone aka oxytocin. Apabila seseorang mengalami orgasme, oksitosin dilepaskan dari sel saraf di kawasan otak yang disebut hipotalamus ke dalam aliran darah. Selanjutnya, oksitosin ini merangsang perasaan kehangatan dan kelonggaran. Hebat, ya!

Baca juga: Elakkan 5 Posisi Seks Ini Sehingga Wanita Boleh Orgasme Terlalu!

Bagaimana rasanya, Orgasme?

Sejujurnya, ini sukar digambarkan dengan kata-kata. Itulah sebabnya ada kalimat yang kuat untuk menjawab soalan ini apabila pasangan anda bertanya: Bagaimanapun, anda tahu bila anda mempunyai orgasme!

Adakah sukar untuk menggambarkan atau mengenali perasaan orgasme pada wanita? Mungkin ya mungkin tidak. Sebabnya, setiap wanita merasakan sensasi yang berbeza dalam setiap pengalaman orgasme mereka.

Lebih-lebih lagi, wanita dikurniakan organ intim yang unik, jadi terdapat pelbagai orgasme yang dapat dirasakan, bergantung pada bagaimana rangsangan seksual. Contohnya, orgasme klitoris pasti akan terasa berbeza ketika anda merasakan klimaks semasa penembusan. Baiklah, kembali ke soalan asal, jadi bagaimana rasanya orgasme? Meringkaskan beberapa jawapan wanita, berikut adalah gambaran keseluruhan:

1. "Mayat terasa seperti dimandikan dengan air sejuk."

"Pada masa yang sama seperti sejuk, tetapi suhu badan meningkat kerana dorongan seksual yang kuat dan besar."

Vanessa, 25 tahun.

2. "Tubuh saya seperti aliran tenaga yang hebat."

"Apabila pasangan saya menemui semangat saya, ada semacam tenaga yang ingin dilepaskan, dan tenaga itu tiba-tiba sangat nyata."

Sarah, 32 tahun.

Baca juga: Terdapat 9 jenis orgasme wanita, yang mana yang paling sering anda alami?

3. "Ada sesuatu yang berdenyut di sana!"

"Orgasme seperti adrenalin ke kepala saya dan berdenyut-denyut dari antara kaki saya, kemudian merebak ke seluruh badan saya, dan diakhiri dengan semacam penyentuhan fizikal, seperti memerah atau menjerit. Semakin anda menjerit, semakin seronok. Kemudian apabila saya selesai, semua yang saya mahukan adalah meringkuk. "

Rani, 25 tahun.

4. "Seperti berada di puncak roller coaster tertinggi. "

"Ketika orgasme menghampiri, seperti ada gelombang panas yang kesemutan di kawasan faraj. Semakin cepat dan kuat rangsangan pada faraj, semakin saya kelihatan lebih tinggi, lebih tinggi, dan…. turun dengan perlahan dengan selesa. "

Lala, 33 tahun.

5. "Perasaan terbaik di dunia."

"Orgasme hanya dirasakan selama beberapa saat. Namun, saya dapat mengingatnya sejak sekian lama dan menginginkannya lagi kerana ia adalah perasaan selesa terbaik di dunia. "

Kira, 36 tahun. (AS)

Baca juga: Orgasme Lelaki Berulang Kali Seperti Wanita? Anda boleh, bagaimana mungkin!

Sumber

Garis Kesihatan. Orgasme Wanita.

Berita Perubatan Hari Ini. Mengapa Orgasme Wanita?

Kesihatan. Apa Rasa Orgasme

Kesihatan Setiap Hari. Orgasme Wanita.