Ibu, Mari Belajar Mengetahui Refleksi Turun!

Mungkin anda tidak pernah mendengar istilah itu letakkan refleks. Tetapi, kerana anda telah atau akan melahirkan, inilah masanya anda harus mengetahui istilah ini. Turunkan refleks Merupakan refleks semula jadi untuk mengeluarkan susu dari payudara.

Apabila si kecil memasukkan puting anda ke mulutnya dan mula menghisap, isyarat akan dihantar ke otak untuk menghasilkan hormon prolaktin dan oksitosin. Prolaktin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk menghasilkan susu ibu, sementara oksitosin mencetuskan pembebasan susu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai refleksi kekecewaan, Berikut adalah penjelasan lengkap seperti yang dilaporkan oleh portal: Keluarga yang Sangat Baik!

Tanda Refleksi Let Down

Semasa anda menyusu, payudara anda akan menghasilkan susu. Ibu akan merasakan simptomnya refleksi kekecewaan, seperti:

 • Kesemutan, rasa sakit ringan, dan sensasi kehangatan pada payudara.
 • Terdapat susu yang keluar dari sisi payudara yang tidak disusukan oleh bayi.
 • Mendengar bayi menelan dan mengunyah susu ibu.
 • Terdapat susu yang keluar dari sisi mulut bayi.
 • Merasa sakit atau kekejangan di perut seperti anda sedang haid, terutama pada minggu-minggu awal selepas melahirkan.
 • Bayi menambah berat badan, atau sekurang-kurangnya membasahi lampinnya sekitar 6-8 kali sehari. Bayi juga kelihatan puas selepas menyusu.

Ibu juga dapat merasakan simptomnya letakkan refleks semasa tidak menyusu atau mengepam payudara. Susu boleh keluar secara tiba-tiba selepas anda menyusu, atau ketika anda mendengar tangisan bayi anda, atau semasa melakukan hubungan seks.

Petua Merangsang Refleksi Turun

Turunkan refleks Ini sangat penting kerana ia adalah salah satu kunci kejayaan penyusuan susu ibu. Refleks ini berperanan mencetuskan pembebasan susu dari payudara ibu untuk si kecil. Sekiranya letakkan refleks dengan lancar, si kecil anda juga akan merasa puas, menambah berat badan, dan membesar dengan sempurna.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba mencetuskan dan merangsang letakkan refleks:

 1. Mandi suam atau sapukan tuala suam yang lembut pada payudara sebelum menyusu.
 2. Urut perlahan-lahan payudara selama beberapa minit sebelum menyusu, teruskan mengurut semasa menyusu.
 3. Pilih tempat dan suasana yang tenang dan selesa, jauh dari kebisingan, semasa menyusu.
 4. Merehatkan badan dan minda, sehingga anda merasa tenang dan bebas tekanan semasa menyusui.
 5. Sekiranya anda masih merasa sakit atau sakit ketika melahirkan, ambil Tylenol atau motrin kira-kira 30 minit hingga 1 jam sebelum menyusu.
 6. Pegang bayi ke dada semasa memberi makan untuk membuat sentuhan kulit secara langsung.
 7. Lakukan rutin di atas sebelum dan semasa penyusuan. Turunkan refleks sebenarnya boleh ibu memancing. Anda hanya perlu konsisten, supaya badan anda dapat memahami isyarat bahawa anda sedang bersedia untuk menyusui.

Menghentikan Refleksi Let Down

Ramai wanita sering mengalami letakkan refleks walaupun anda tidak menyusu. Sebenarnya, susu ibu boleh keluar ketika anda berada di acara tertentu atau dalam perjumpaan di pejabat.

Itu boleh memalukan, bukan? Sekiranya anda ingin mengelakkannya, gunakannya pembalut payudara untuk melindungi diri dan pakaian anda daripada pengeluaran susu ibu secara tiba-tiba. Sekiranya anda ingin menghentikan aliran susu, tekan puting susu. Sekiranya anda berada di tempat awam dan tidak dapat melakukan ini, cubalah menekan payudara anda dengan menyilangkan tangan dengan erat di dada.

Tidak Dapat Merasakan Refleksi Turun

Sekiranya anda tidak dapat merasakan sensasi susu keluar dari payudara anda, itu tidak bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan badan anda. Keadaannya berbeza bagi setiap wanita. Ada wanita yang tidak pernah merasakannya sama sekali, ada juga wanita yang hanya merasakannya beberapa minggu setelah melahirkan. Selagi anda dapat mengesahkan tanda-tanda anak anda mendapat susu ibu yang cukup dan membesar dengan sihat, maka anda tidak perlu risau.

Tetapi, tentu saja, jika anda tidak merasakan susu keluar atau tiba-tiba anda tidak dapat merasakan tanda-tanda itu, dan si kecil anda selalu rewel dan menurunkan berat badan, ini mungkin bermaksud bekalan susu anda rendah. Sekiranya itu berlaku, anda harus berjumpa doktor dan meminta penyelesaian yang tepat untuk masalah tersebut.

Masalah Down Reflex

Tidak semua wanita mempunyai letakkan refleks Sempurna. Sebilangan wanita mengalami letakkan refleks lambat, sukar, menyakitkan, atau hiperaktif. Kesukaran letakkan refleks ia boleh menyebabkan masalah penyusuan. Ia juga boleh menyebabkan penurunan bekalan susu ibu. Sebabnya, jika si kecil hanya dapat menghisap susu dalam jumlah yang sedikit, pengeluaran susu juga akan berkurang.

Terdapat banyak punca masalah letakkan refleks yang. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Suhu sejuk
 • Keletihan
 • Malu
 • Tekanan
 • Merasa sakit atau sakit
 • Terlalu banyak kafein
 • Pengambilan alkohol
 • Asap
 • Adakah anda pernah menjalani pembedahan payudara sebelum ini?

Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengurangkan Masalah Refleks

Sekiranya proses mengeluarkan susu dari payudara terlalu lambat, si kecil anda akan merasa kecewa dan akhirnya menjadi lebih cerewet. Dia mungkin terus menangis, menggigit puting anda, atau bahkan enggan menyusui sama sekali. Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba petua berikut:

 1. Luangkan sedikit susu sebelum memberi makan untuk membantu merangsang letakkan refleks. Kemudian, segera pegang dan bawa bayi ke payudara ketika susu telah mengalir.
 2. Sapukan kompres suam ke payudara beberapa minit sebelum menyusu.
 3. Urut perlahan-lahan payudara sebelum dan semasa penyusuan.
 4. Menyusukan atau mengepam payudara di tempat yang tenang jauh dari kebisingan.
 5. Pastikan anda berada dalam keadaan selesa semasa menyusu. Gunakan alat seperti bantal menyusu jika perlu.
 6. Elakkan terlalu banyak minum kopi dan soda.
 7. Minum air secukupnya agar kekal terhidrat, makan makanan seimbang.
 8. Elakkan minum alkohol dan merokok.
 9. Jangan makan terlalu cepat, kerana kadang-kadang memerlukan beberapa minit untuk susu keluar.

Seperti yang telah dijelaskan, letakkan refleks sangat penting. Ibu boleh melakukan petua di atas jika anda menghadapi masalah letakkan refleks. Sekiranya masalah itu mengganggu pertumbuhan anak kecil anda, maka anda harus berjumpa doktor. Kerana susu ibu sangat penting untuk tumbesaran bayi. Jadi, anda harus memastikan anak anda mendapat susu ibu yang mencukupi. (UH / WK)