Gejala Autoimun pada Wanita - GueSehat.com

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh tidak dapat membezakan antara sel sebenar dan sel asing. Keadaan ini menyebabkan tubuh secara salah menyerang sel normal. Terdapat sekurang-kurangnya 80 jenis penyakit autoimun yang boleh mempengaruhi pelbagai bahagian badan.

Penyakit autoimun mempengaruhi hampir 8% populasi manusia di dunia, dan 78% daripadanya dialami oleh wanita. Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan tingginya prevalensi penyakit autoimun pada wanita, beberapa bukti menunjukkan hubungan antara penyakit autoimun dan jangkitan sebelumnya.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai gejala autoimun pada wanita, berikut adalah lebih banyak.

Apa itu Penyakit Autoimun?

Penyakit autoimun adalah keadaan di mana sistem ketahanan badan menyerang sel-sel asli di dalam badan. Sebenarnya, sistem kekebalan tubuh seharusnya melindungi tubuh daripada bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit.

Pada orang normal, sistem imun dapat membezakan sel asing dari sel sebenar. Sedangkan pada pesakit autoimun, sistem kekebalan tubuh tidak dapat membezakannya.

Sistem kekebalan tubuh bahkan dapat menganggap sendi atau kulit sebagai ancaman, sehingga tubuh akan melepaskan protein yang disebut autoantibodi yang akhirnya menyerang sel-sel yang sihat.

Beberapa penyakit autoimun hanya menyerang satu organ, contohnya diabetes jenis 1 yang hanya menyerang pankreas. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis autoimun yang menyerang hampir seluruh badan, seperti lupus erythematosus sistemik (SLE).

Baca juga: Mengetahui Penyakit Autoimun

Apa yang Menyebabkan Autoimuniti pada Wanita?

Pada dasarnya, autoimun boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, wanita adalah salah satu kumpulan yang mengalaminya paling kerap, dan kebanyakan mereka mengalaminya pada usia subur. Fakta lain juga menyatakan bahawa penyakit autoimun adalah penyebab utama kematian dan kecacatan pada kanak-kanak perempuan dan wanita berusia 65 tahun ke bawah.

Sehingga kini tidak jelas mengapa penyakit autoimun lebih sering terjadi pada wanita, tetapi dianggap ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko, termasuk:

 1. Jantina dan keadaan sistem imun

Sebilangan penyelidik percaya bahawa wanita mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit autoimun kerana sistem ketahanannya lebih baik daripada lelaki. Wanita secara semula jadi mempunyai tindak balas yang lebih baik terhadap keradangan daripada lelaki ketika sistem imun mereka dirangsang. Walaupun begitu, di sisi lain, sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat juga dapat meningkatkan risiko wanita mengalami gangguan autoimun.

 1. Hormon seks

Teori lain yang mungkin menjelaskan mengapa wanita berisiko lebih tinggi mengalami gangguan autoimun berkaitan dengan perbezaan hormon. Banyak penyakit autoimun cenderung menjadi lebih baik dan lebih teruk dengan turun naik hormon wanita, misalnya semasa kehamilan, semasa haid, atau ketika menggunakan pil perancang. Ini menunjukkan bahawa hormon seks wanita mungkin memainkan peranan penting dalam sejumlah penyakit autoimun.

 1. Faktor genetik

Beberapa saintis mendedahkan bahawa wanita yang mempunyai 2 kromosom X, secara genetik lebih cenderung berisiko terkena penyakit autoimun daripada lelaki yang mempunyai kromosom yang berbeza, iaitu X dan Y.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa kecacatan pada kromosom X mungkin berkaitan dengan risiko penyakit autoimun tertentu. Walaupun begitu, faktor genetik yang menyebabkan keadaan autoimun masih sangat kompleks, sehingga para saintis masih menjalankan penyelidikan yang berkaitan dengan ini.

 1. Sejarah kehamilan

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa sel janin dapat kekal di dalam tubuh wanita selama bertahun-tahun setelah kehamilan. Sel-sel janin inilah yang mungkin dianggap terlibat dalam pengembangan atau memburuknya penyakit autoimun tertentu.

Gejala Autoimun pada Wanita

Gejala autoimun sebenarnya berbeza-beza bergantung pada penyakit yang dialami. Secara umum, beberapa gejala autoimun ringan, ada yang lebih serius. Gejala autoimun ringan seperti ruam kulit atau kebas muka.

Walaupun simptom autoimun yang lebih serius seperti sakit, bengkak sendi, hingga kelumpuhan anggota badan. Terdapat juga gejala autoimun yang boleh membawa maut, seperti kegagalan buah pinggang dan penyakit jantung.

Pada wanita, kebanyakan mereka juga tidak menyedari keadaan ini. Sebabnya, gejala autoimun pada wanita kadang-kadang kelihatan kurang serius, seperti keletihan atau kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Selain gejala fizikal, banyak wanita dengan penyakit autoimun seperti multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, atau SLE juga mengalami gejala psikologi lain seperti kegelisahan atau kemurungan. Gejala-gejala ini dianggap timbul sebagai akibat dari perubahan dalam tubuh mereka yang disebabkan oleh penyakit autoimun serta kesan sampingan dari ubat yang digunakan.

Penyakit Autoimun yang biasa berlaku pada Wanita

Terdapat puluhan jenis penyakit autoimun yang dapat dialami oleh semua orang, tetapi berikut adalah beberapa penyakit autoimun yang paling biasa dialami oleh wanita.

 1. Lupus eritematosus sistemik (SLE)

Gejala lupus eritematosus sistemik (SLE) atau lupus sangat berbeza antara lelaki dan wanita. Kajian tahun 2004 mendapati bahawa wanita dengan SLE lebih cenderung mengalami fenomena Raynaud, suatu keadaan di mana arteri kekejangan yang menyekat aliran darah ke bahagian tubuh seperti jari dan jari kaki. Wanita dengan SLE juga lebih cenderung menghidap radang sendi dan sakit kepala.

Dalam tinjauan 2004 yang lain, para penyelidik juga mendedahkan bahawa wanita dengan SLE lebih cenderung mengalami jangkitan saluran kencing, hipotiroidisme, kemurungan, refluks esofagus, asma, dan fibromyalgia.

 1. Sindrom Sjögren

Sindrom Sjögren adalah keadaan yang menyebabkan mata dan mulut kering. Keadaan ini disebabkan apabila sistem ketahanan badan menyerang selaput lendir, saluran air mata, dan kelenjar air liur yang seharusnya melembapkan.

Kajian 2017 mendapati bahawa sebenarnya terdapat banyak perbezaan antara lelaki dan wanita dengan keadaan ini. Lelaki cenderung lebih muda ketika pertama kali menunjukkan gejala, iaitu sekitar 47 tahun. Sementara itu, wanita pada umumnya mengalami pasca menopaus. Kajian pada tahun 2015 juga menyatakan bahawa wanita dengan keadaan ini berisiko tinggi mengalami kemurungan, fibromyalgia, dan tiroiditis berbanding lelaki.

 1. Hipotiroidisme autoimun

Hipotiroidisme autoimun, juga dikenali sebagai tiroiditis Hashimoto, berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang kelenjar tiroid sehingga berhenti menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Hormon tiroid yang tidak mencukupi dari masa ke masa menyebabkan keletihan, degupan jantung yang perlahan, dan masalah kognitif.

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa lelaki mempunyai risiko hipotiroidisme Hashimoto yang lebih rendah daripada wanita. Pada lelaki, keadaan ini sering menyebabkan gejala seperti sesak nafas dan keletihan. Sementara itu, pada wanita, hipotiroidisme autoimun lebih kerap mempengaruhi kesuburan dan kemungkinan mengalami disfungsi tiroid selepas melahirkan.

 1. Spondylitis aksial

Persatuan Spondylitis of America menganggarkan bahawa sekitar 1% orang dewasa di Amerika Syarikat mungkin mempunyai spondylitis aksial. Axial spondylitis adalah keadaan autoimun yang mempengaruhi tulang tulang belakang.

Kajian pada tahun 2018 mendapati bahawa, walaupun keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita, kesannya pada wanita lebih teruk. Wanita umumnya memerlukan masa lebih lama untuk mendapatkan diagnosis, kerana wanita jarang mengalami gejala khas spondylitis aksial, seperti sakit belakang.

Sebaliknya, wanita lebih kerap mengalami gejala seperti sakit leher atau sakit belakang. Pada wanita, mereka juga cenderung mengalami kolitis atau radang pada tendon.

 1. Rheumatoid arthritis (keradangan pada sendi)

Rheumatoid arthritis adalah salah satu gangguan autoimun yang paling biasa dan menyerang sendi. Satu kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa wanita cenderung mengalami gejala yang lebih serius daripada lelaki dari masa ke masa. Gejala termasuk keletihan dan kesakitan. Bagi setiap 5 wanita yang menderita keadaan ini, hanya ada 2 lelaki yang mengalaminya.

 1. Penyakit kubur

Penyakit Graves berlaku apabila autoimun menyebabkan kelenjar tiroid menjadi terlalu aktif. Keadaan ini 7 kali lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Penyakit Graves menyebabkan seseorang mengalami insomnia, mudah marah, penurunan berat badan, mudah berpeluh, kelemahan otot, dan berjabat tangan.

 1. Sklerosis berbilang

Wanita 2 kali lebih mungkin mengalami keadaan ini berbanding lelaki. Multiple sclerosis adalah penyakit autoimun yang menyerang sarung myelin yang menutupi saraf.

 1. Myasthenia gravis

Myasthenia gravis adalah penyakit autoimun yang menyerang saraf dan otot ke seluruh badan. Berbanding dengan lelaki, wanita dua kali lebih mungkin mengalami keadaan ini. Myasthenia gravis menyebabkan seseorang mengalami beberapa gejala, seperti kesukaran menelan, kesukaran bercakap, penglihatan berganda, hingga lumpuh.

Walaupun lebih sering dialami oleh wanita, penyakit autoimun sebenarnya boleh terjadi pada sesiapa sahaja. Beberapa penyakit autoimun mempunyai gejala ringan, sementara yang lain mempunyai gejala serius yang boleh membawa maut. Oleh itu, sangat penting untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang dinyatakan di atas. (TAS)

Baca juga: Ketahui Penyakit Autoimun dan Rawatan Imunoglobulin Intravena

Sumber

Persatuan Amerika untuk Perkahwinan dan Terapi Keluarga. "Penyakit Wanita dan Autoimun".

Kesihatan Setiap Hari. "Gangguan Wanita dan Autoimun".

Garis Kesihatan. "Penyakit Autoimun: Jenis, Gejala, Punca, dan Banyak Lagi".

Perubatan Johns Hopkins. "Apa Gejala Umum Penyakit Autoimun?".

Kesihatan wanita. "Penyakit autoimun".

Persatuan Penyakit Berkaitan Autoimun Amerika. "Wanita & Autoimuniti".

Terapi yang baik. "Penyakit Wanita dan Penyakit Autoimun".

Kesibukan. "6 Penyakit Autoimun Yang Berbeza Bagi Wanita Daripada Lelaki".