Keperluan Kalsium untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Kalsium adalah mineral utama yang diperlukan oleh wanita hamil untuk perkembangan janin dalam rahim dan mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari. Kalsium yang terlalu sedikit atau terlalu banyak boleh menyebabkan komplikasi. Lalu, berapa banyak kalsium yang diperlukan untuk wanita hamil? Mari kita ketahui lebih lanjut supaya tidak ada kesilapan, Ibu!

Mengapa Wanita Hamil Memerlukan Kalsium?

Semasa hamil, bayi anda sedang berkembang dan memerlukan kalsium untuk membina tulang dan gigi yang kuat. Sebagai tambahan, mineral yang satu ini dapat mengurangkan risiko hipertensi dan preeklampsia, mengembangkan saraf dan otot, irama jantung yang normal, dan membantu perkembangan pembekuan darah.

Sekiranya tidak cukup kalsium semasa kehamilan, janin di dalam rahim akan mengambilnya dari tulang anda. Ini tentu akan mengganggu kesihatan Ibu.

Berapa Banyak Keperluan Kalsium Wanita Hamil dalam Sehari?

Secara amnya, wanita hamil memerlukan 1,000 mg kalsium setiap hari sebelum, semasa, dan selepas kehamilan. Ibu yang telah melahirkan atau menyusui juga mesti memenuhi keperluan kalsium untuk menguatkan tulang, gigi, dan mengurangkan risiko osteoporosis. Anda boleh mendapatkan kalsium dalam susu atau produk tenusu lain.

Walau bagaimanapun, pastikan produk tenusu yang anda makan dipasteurisasi. Anda juga boleh berjumpa atau berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai jenis susu dan produk susu yang terbaik untuk wanita hamil. Doktor anda biasanya akan memberitahu anda pilihan terbaik berdasarkan berat badan anda.

Produk tenusu yang merupakan sumber kalsium yang baik termasuk susu, keju, yogurt, dan ais krim. Makanan lain yang mengandung kalsium termasuk sayur-sayuran berdaun gelap, seperti collard, kubis, dan brokoli, serta kekacang, sardin, bijirin, atau oatmeal.

Makanan tambahan yang mengandungi kalsium juga merangkumi vitamin pranatal, kalsium sitrat dan kalsium karbonat. Sekiranya anda tidak dapat memenuhi pengambilan kalsium semasa mengandung, anda pasti perlu mengambil makanan tambahan.

Apakah implikasi jika anda mengambil lebih sedikit atau lebih banyak kalsium?

Setelah mengetahui berapa banyak kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil, anda juga perlu mengetahui kesan pengambilan kalsium sekiranya tidak mencukupi atau berlebihan. Komplikasi boleh berlaku jika anda tidak mengambil terlalu banyak atau terlalu sedikit kalsium semasa kehamilan.

Mengambil kalsium yang terlalu sedikit semasa mengandung boleh menyebabkan tekanan darah tinggi semasa kehamilan, kelahiran pramatang, berat lahir rendah, mati rasa dan kesemutan di jari, pertumbuhan bayi yang perlahan, bayi tidak mendapat cukup kalsium, masalah jantung, kekejangan otot dan kaki, dan mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi di kemudian hari. Walaupun mengambil terlalu banyak kalsium boleh menyebabkan sembelit, batu ginjal, kesukaran menyerap mineral lain, seperti besi dan zink, dan degupan jantung yang tidak teratur.

Mengapa Wanita Hamil Perlu Mengambil Vitamin D Terlalu?

Vitamin D adalah vitamin penting yang membantu tubuh menyerap kalsium. Vitamin D dan kalsium berfungsi bersama untuk pertumbuhan tulang yang kuat. Semasa mengandung, para pakar mengesyorkan agar anda mendapat 600 IU vitamin D setiap hari.

Seperti yang anda ketahui, badan anda menggunakan cahaya matahari untuk membuat vitamin D secara semula jadi. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan vitamin D dari beberapa makanan atau makanan tambahan. Untuk mendapatkan pengambilan vitamin D yang anda perlukan setiap hari, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Makan ikan berlemak, seperti salmon, ikan tenggiri, ikan todak, sarden, dan tuna, kerana mengandung vitamin D.
  • Ambil susu, jus oren, bijirin, yogurt, dan telur.
  • Ambil vitamin pranatal khas. Sebilangan besar vitamin pranatal mengandungi vitamin D. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca label dan berjumpa doktor.

Jadi, sekarang anda tahu berapa banyak kalsium yang diperlukan oleh wanita hamil? Oh ya, jika anda ingin bertanya atau berkongsi pengalaman dengan ibu lain, anda boleh menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Mari cuba ciri ibu sekarang! (TI / AS)

Sumber:

Pusat Bayi. 2016. Kalsium dalam diet kehamilan anda .

Keluarga yang Sangat Baik. 2019. Keperluan kalsium semasa mengandung .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found