Kenali Tanda Kehamilan Palsu | saya sihat

Kehamilan biasanya merupakan masa yang menggembirakan bagi bakal ibu bapa. Tetapi kehamilan tidak selalu berakhir dengan bayi yang diharapkan. Dalam kes yang jarang berlaku, wanita (atau bahkan lelaki!) Percaya bahawa mereka hamil, tetapi sebenarnya tidak ada janin di dalam rahim.

Kehamilan palsu, yang disebut secara klinikal pseudocyesis, adalah kepercayaan bahawa seseorang hamil kerana mereka mengalami gejala kehamilan yang normal. Bukan hanya wanita, beberapa lelaki mengalami fenomena berkaitan yang dikenali sebagai kopade, atau kehamilan bersimpati. Mereka juga mengalami gejala kehamilan yang sama dengan pasangan hamil mereka, termasuk kenaikan berat badan, loya, dan sakit belakang.

Baca juga: Temui Bayi dalam kandungan melalui Ultrasound 4D Ayo, Ibu!

Apa yang Menyebabkan Kehamilan Palsu?

Baru-baru ini doktor mula memahami masalah psikologi dan fizikal pseudocyesis. Walaupun penyebab sebenarnya masih belum diketahui, doktor mengesyaki bahawa faktor psikologi dapat menipu tubuh untuk berfikir bahawa anda hamil.

Ketika seorang wanita merasakan keinginan yang kuat untuk hamil, itu mungkin kerana dia sendiri mempunyai masalah kemandulan, keguguran berulang, telah mengalami menopaus, atau ingin menikah. Keinginan yang kuat ini menjadikan tubuh mereka cenderung menghasilkan beberapa tanda kehamilan (seperti perut yang membengkak, payudara yang membesar, dan juga sensasi pergerakan janin).

Otak wanita itu kemudian menafsirkan isyarat ini sebagai kehamilan, dan mencetuskan pembebasan hormon (seperti estrogen dan prolaktin) yang menyebabkan gejala kehamilan yang sebenarnya.

Sebilangan penyelidik menyatakan bahawa kemiskinan, kekurangan pendidikan, penderaan seksual pada masa kanak-kanak, atau masalah hubungan mungkin berperan dalam mencetuskan kehamilan palsu.

Mengalami kehamilan palsu tidak sama dengan mengaku hamil untuk mendapatkan keuntungan (misalnya untuk keuntungan kewangan), atau mengalami khayalan kehamilan (seperti pada pesakit skizofrenia).

Baca juga: Program IVF Bukan Hanya Untuk Pasangan Dengan Gangguan Kesuburan

Gejala Kehamilan Palsu

wanita dengan pseudocyesis mempunyai banyak gejala yang sama dengan mereka yang benar-benar hamil, termasuk:

- Perubahan pada haid

- Perut membesar

- Payudara membesar dan lembut, perubahan pada puting susu, dan kemungkinan pengeluaran susu

- Merasakan pergerakan janin

- Pening dan muntah

- Penambahan berat badan

Gejala ini dapat bertahan hanya beberapa minggu, selama sembilan bulan, atau bahkan beberapa tahun. Sebilangan kecil pesakit dengan kehamilan palsu akan datang ke doktor atau hospital yang merasa seperti sakit bersalin.

Ujian Kehamilan Palsu

Untuk menentukan sama ada seorang wanita mengalami kehamilan yang salah, doktor biasanya akan menilai gejala mereka, melakukan pemeriksaan pelvis dan ultrasound perut, atau ujian yang sama yang digunakan pada wanita hamil ketika memantau keadaan janin di rahim semasa kehamilan normal.

Sekiranya berlaku kehamilan yang salah, tentu saja tidak ada janin dan degupan jantung yang dilihat pada ultrasound. Tetapi kadang-kadang, doktor akan menemui beberapa perubahan fizikal yang berlaku semasa kehamilan, seperti rahim yang membesar dan serviks yang melembutkan.

Ujian kehamilan air kencing akan selalu negatif dalam kes ini, kecuali kanser yang jarang berlaku yang menghasilkan hormon yang serupa dengan kehamilan. Keadaan perubatan tertentu boleh meniru gejala kehamilan, termasuk kehamilan ektopik, kegemukan yang teruk, dan barah. Keadaan ini mungkin perlu dikesampingkan dengan ujian.

Bagaimana Mengatasi Kehamilan Palsu?

Apabila wanita percaya bahawa mereka hamil, terutama untuk jangka waktu beberapa bulan, sangat menyedihkan bagi mereka untuk mengetahui bahawa mereka sebenarnya tidak hamil. Seorang doktor yang baik akan menyampaikan berita dengan lembut, dan memberikan sokongan psikologi, termasuk terapi, untuk membantu pesakit pseudocyesis pulih dari kekecewaan mereka.

Baca juga: Hasil Pek Ujian Positif, tetapi Tidak Mengandung. Apa yang berlaku?

Sumber:

WebMD. Kehamilan Palsu (Pseudocyesis)