Penyakit Disebabkan oleh Pencemaran Alam Sekitar - Guesehat

Terdapat banyak kajian yang menyatakan kesan pencemaran alam sekitar terhadap kesihatan. Hari demi hari, semakin banyak penyakit disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa lebih daripada 20 juta kematian yang berlaku setiap tahun disebabkan oleh pencemaran alam sekitar. Sebilangan besar kematian ini berlaku di negara-negara membangun.

Kajian lain menunjukkan bahawa 40% daripada semua kematian di dunia setiap tahun disebabkan oleh pencemaran alam sekitar dari pelbagai jenis. Dari jumlah ini, jelas bahawa banyak penyakit disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

Malangnya, hanya sedikit orang yang mengetahui pengaruh persekitaran terhadap kesihatan kita. Untuk meningkatkan kesedaran Geng Sihat mengenai penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar, berikut adalah 9 daripadanya!

Baca juga: Inilah 4 Rahsia Menjadi Lebih Sihat dan Melindungi Alam Sekitar!

Penyakit Disebabkan oleh Pencemaran Alam Sekitar

Pencemaran boleh berlaku di setiap persekitaran, sama ada di udara, air, atau darat atau darat. Berikut adalah 9 penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar yang berbeza:

1. Penyakit yang Disebabkan oleh Pencemaran Udara

Udara adalah bahagian penting dalam kehidupan. Setiap orang memerlukan udara bersih untuk kekal sihat. Walau bagaimanapun, pada masa ini pencemaran udara meningkat, menyebabkan penyakit ini:

Asma

Asma adalah penyakit yang disebabkan oleh alahan. Pendedahan kepada udara yang tercemar boleh menjadi salah satu faktor pencetus kambuh asma.

Kanser paru-paru

Menghirup pelbagai jenis karsinogen di udara yang tercemar boleh menyebabkan barah paru-paru. Inilah sebabnya mengapa barah paru-paru adalah penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

Penyakit jantung

Gas beracun, zarah kimia, dan kualiti udara yang buruk dapat mempengaruhi sistem kardiovaskular secara negatif dengan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Ayuh, Sapukan Sifar Sisa!

2. Penyakit yang Disebabkan oleh Pencemaran Air

Selain udara, air juga boleh tercemar. Mengkonsumsi air yang tercemar boleh menyebabkan sejumlah penyakit:

Demam kepialu

Penyakit ini boleh disebabkan oleh memakan air yang tercemar. Inilah sebabnya mengapa demam kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar. Demam kepialu adalah penyakit yang boleh menular melalui makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria Salmonella, jadi anda perlu berhati-hati!

Cirit-birit

Penyakit sistem pencernaan ini adalah salah satu penyakit yang paling biasa, tetapi agak berbahaya jika tidak ditangani dengan cepat. Cirit-birit juga boleh disebabkan oleh pengambilan air yang tercemar.

Kerosakan Hati dan Kanser

Kedua-dua penyakit ini boleh disebabkan oleh pelarut klorin yang terdapat di dalam air yang tercemar. Oleh itu, kedua-duanya merangkumi penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

3. Penyakit yang Disebabkan oleh Pencemaran Tanah

Bukan hanya udara dan air, tanah juga boleh tercemar. Kesan pencemaran tanah juga boleh mempengaruhi kesihatan. Berikut adalah sejumlah penyakit yang disebabkan oleh pencemaran tanah.

Kerosakan Saraf dan Otak

Kedua-duanya boleh berlaku jika anda terdedah kepada tanah yang tercemar plumbum. Oleh itu, kedua-duanya merangkumi penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

Kanser

Sekiranya anda terdedah secara langsung ke tanah yang tercemar dengan banyak bahan kimia berbahaya, dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan barah. Bahan kimia berbahaya yang dimaksudkan adalah pembunuh rumpai, kromium, benzena, dan racun perosak.

Penyakit Hati dan Ginjal

Keduanya juga merupakan penyakit yang dapat disebabkan oleh paparan tanah yang telah tercemar oleh bahan kimia berbahaya, yang menular. Inilah sebabnya mengapa kedua-duanya merangkumi penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar.

Baca juga: Inilah Cara Selebriti Hollywood Menyayangi Bumi!

Bagaimana Mengurangkan Risiko Penyakit Kerana Pencemaran Alam Sekitar?

Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat banyak penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar. Oleh itu, sudah tiba masanya anda bertindak untuk mengurangkan risiko dengan menjaga kesihatan persekitaran.

Perhatikan pengeluaran sampah plastik anda. Mulakan kitar semula atau simpan plastik. Kurangkan juga penggunaan barang yang diperbuat daripada bahan yang sukar diuraikan.

Biasakan menggunakan produk yang mesra alam. Dengan menjalani gaya hidup yang mesra alam, anda bukan sahaja dapat mengurangkan risiko penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar untuk diri sendiri, tetapi juga untuk semua orang. (AY)

penyakit yang disebabkan oleh pencemaran alam sekitar

Sumber:

Taman Kehidupan. Penyakit Disebabkan Oleh Pencemaran.