Bolehkah pesakit kencing manis minum madu?

Rakan diabetes mesti sudah tahu, betul, bahawa pesakit diabetes tidak boleh makan terlalu banyak makanan manis? Lalu, bagaimana menjadikan madu sebagai alternatif gula dan makanan manis?

Sebelum ini, teman diabetes mesti tahu terlebih dahulu, gula darah (glukosa) adalah jumlah gula dalam darah. Gula itu sendiri adalah sumber tenaga utama untuk badan.

Nah, insulin dihasilkan oleh pankreas untuk menjaga kadar gula darah normal, dengan membantu menyebarkan gula ke dalam sel, untuk diproses menjadi tenaga. Namun, tubuh pesakit diabetes tidak menghasilkan cukup insulin, atau insulin yang ada tahan, jadi gula darah tidak dapat diserap oleh sel dan terkumpul dalam darah.

Kemudian, bolehkah pesakit diabetes minum madu sebagai alternatif gula? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Cara mengetahui madu asli dan apa faedahnya untuk badan

Adakah Madu Mengandungi Karbohidrat?

Karbohidrat adalah nutrien yang dicerna oleh badan menjadi gula. Kemudian, gula digunakan sebagai sumber tenaga. Karbohidrat adalah nutrien yang sangat penting untuk tubuh. Hampir semua makanan mengandungi karbohidrat, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, susu, gula, gula-gula, kek, dan madu.

Jumlah dan jenis karbohidrat yang dimakan akan mempengaruhi tahap gula dalam darah. Untuk menjaga gula darah pada tahap yang selamat, orang yang menghidap diabetes harus mengehadkan pengambilan karbohidrat mereka hingga maksimum 45 gram - 60 gram pada setiap kali makan.

Agar gula darah tidak naik segera, penderita diabetes dianjurkan untuk mengonsumsi karbohidrat kompleks, yang kaya akan serat dan memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna. Contohnya, gandum utuh. Pesakit kencing manis juga mesti mengawal bahagian makanan yang dimakan. Gambar di bawah menunjukkan cara mengurangkan pengambilan karbohidrat:

Madu mengandungi gula sehingga menjadi sumber karbohidrat. Madu mentah adalah cecair likat manis yang dihasilkan oleh lebah dan berasal dari nektar atau pati bunga.

Satu sudu madu mengandungi sekurang-kurangnya 17 gram karbohidrat. Walaupun jumlahnya sedikit, ia tetap dapat meningkatkan gula darah, terutama madu yang dimakan bersama sumber karbohidrat lain, seperti roti putih.

Walaupun madu mengandungi gula, cairan ini juga mengandungi vitamin, mineral, dan antioksidan. Oleh itu, madu adalah makanan yang sihat. Bagaimana madu boleh berguna untuk pesakit diabetes?

Madu mentah vs Madu yang diproses

Sebilangan besar madu yang dijual di pasaran adalah madu yang diproses. Ini bermaksud, madu telah dipanaskan dan ditapis, setelah diambil dari sarang lebah. Sementara itu, madu mentah adalah madu yang belum disaring, jadi kualiti pemakanan dan manfaat kesihatannya masih lengkap.

Pesakit kencing manis mungkin mengambil madu tetapi memilih madu mentah atau belum diproses untuk mengekalkan kadar gula dalam darah. Pengambilannya tentu kecil, dan terus periksa kadar gula selepas itu. Sekiranya anda meningkatkan gula dengan ketara, lebih baik jangan makan madu pada masa akan datang.

Kandungan Madu Mentah vs Nutrien Gula

Madu mentah, seperti gula putih, adalah pemanis yang juga mengandungi karbohidrat dan kalori. Satu sudu gula mengandungi 64 kalori, sementara satu sudu gula mengandungi 49 kalori.

Walaupun satu sudu madu mentah lebih tinggi kalori, kebanyakan orang menggunakannya dalam jumlah yang lebih kecil. Kerana madu sangat manis. Mengapa madu mempunyai kalori lebih tinggi daripada gula? Kerana madu jauh lebih padat dan lebih berat.

Perbezaan lain antara keduanya adalah cara tubuh mencerna mereka. Madu dicerna menggunakan enzim yang sudah terkandung dalam madu. Sementara itu, gula memerlukan enzim dari badan untuk dicerna.

Sementara itu, untuk indeks glisemik, madu mempunyai skor 55, jadi diklasifikasikan sebagai makanan dengan indeks glisemik rendah. Gula pasir mempunyai skor indeks glisemik 65.

Makanan dengan skor indeks glisemik rendah hanya dapat sedikit meningkatkan gula darah. Oleh itu, makanan dengan indeks glisemik rendah lebih disyorkan untuk pesakit diabetes.

Baca juga: 3 Khasiat Madu Manuka

Madu Mentah Dapat Meningkatkan Insulin

Beberapa kajian mendapati bahawa minum madu dapat meningkatkan kadar insulin dan menurunkan kadar gula dalam darah. Salah satu kajian dilakukan di Dubai. Kajian itu mengkaji kesan madu mentah dan gula pada gula darah.

Kajian itu mendapati bahawa 75 gram madu meningkatkan kadar gula darah dan insulin pada orang tanpa diabetes, dalam masa 30 minit. Ujian serupa, menggunakan jumlah gula yang sama, menunjukkan peningkatan kadar gula darah ke tahap yang lebih tinggi. Kesannya serupa pada orang dengan diabetes jenis 2.

Secara keseluruhan, kadar gula darah jauh lebih rendah dan stabil pada kumpulan peserta yang meminum madu mentah, berbanding kumpulan yang menggunakan gula putih. Oleh kerana tahap gula darah cenderung lebih baik pada kumpulan peserta yang minum madu, para penyelidik menyimpulkan bahawa madu meningkatkan kadar insulin.

Kerana insulin berfungsi untuk menghilangkan gula darah dari darah, kemungkinan minum madu juga menurunkan kadar gula dalam darah.

Penyelidikan yang dilakukan di King Saud University, Arab Saudi, juga mengkaji hubungan antara madu dan gula darah. Penyelidikannya mendapati bahawa madu:

 • Menurunkan gula darah serum puasa (gula darah setelah berpuasa selama 8 jam)
 • Tingkatkan puasa C-peptida (peptida membantu menstabilkan insulin)
 • Tingkatkan C-peptida 2 jam selepas makan tengah hari (jumlah peptida selepas waktu makan)

Penyelidikan Lanjut Mengenai Manfaat Madu Mentah untuk Diabetes

Banyak kajian lain telah mengkaji kesan minum madu pada orang yang menghidap diabetes jenis 2. Berikut adalah beberapa di antaranya:

Kesan Jangka Panjang pada Gula Darah

Penyelidikan yang dilakukan di University of Tehran, Iran, selama 8 minggu mendapati bahawa orang yang minum madu secara berkala dan jangka panjang mengalami peningkatan kadar gula dalam darah.

Namun, kajian itu juga menunjukkan bahawa orang dengan diabetes tipe 2 yang minum madu secara berkala mengalami penurunan berat badan, dan menurunkan kadar kolesterol darah. Oleh itu, para penyelidik di Iran mengesyorkan agar pesakit diabetes mengambil madu dengan berhati-hati.

Mengandungi Anti-Mikroba dan Anti-Bakteria

Kajian lain juga mendapati manfaat madu lain untuk penghidap diabetes jenis 2:

 • Mempunyai bahan anti-mikrob
 • Mempunyai sifat anti-bakteria
 • Sumber antioksidan
 • Melawan bakteria dan melegakan keradangan

Satu kajian dari Athens, Greece, mendapati kelebihan meminum madu untuk pesakit diabetes:

 • Menentang ketahanan bakteria
 • Mencegah keradangan yang disebabkan oleh diabetes
 • Kerana ia adalah sumber antioksidan, dapat melindungi penderita diabetes dari penyakit lain

Minum Madu Menyokong Rawatan Diabetes

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Diabetes and Metabolic Disorder, mendapati bahawa kombinasi ubat diabetes dan madu baik untuk pesakit diabetes.

Penyelidikan ini menyokong penggunaan madu untuk menyokong rawatan diabetes, kerana mempunyai:

 • Antioksidan kuat
 • Keupayaan menurunkan gula darah
 • Keupayaan untuk meningkatkan insulin

Supaya Diabestfriends tahu lebih banyak mengenai rawatan diabetes, tonton video di bawah, OK:

Baca juga: Manfaat Halia untuk Pesakit Diabetes Mellitus

Kesimpulan: Bolehkah pesakit diabetes minum madu?

Minum madu mentah mempunyai faedah tersendiri bagi pesakit diabetes, termasuk meningkatkan insulin dan menurunkan gula darah. Madu itu sendiri adalah pemanis yang sihat, terutama jika dibandingkan dengan gula halus, seperti gula putih, gula tebu, gula tepung, dan sebagainya.

Walaupun madu lebih tinggi karbohidrat dan kalori daripada gula putih, ia lebih semula jadi dan mengandungi lebih banyak nutrien. Selain itu, kerana madu sangat manis, orang cenderung hanya meminumnya dalam jumlah kecil. Jadi, pengambilan karbohidrat dan kalori yang masuk ke dalam badan lebih sedikit berbanding ketika kita makan gula biasa.

Sekiranya anda ingin memasukkan madu dalam makanan harian anda, Rakan-rakan Diabest masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, setiap pesakit diabetes mempunyai keadaan yang berbeza, jadi ia perlu disesuaikan.

Biasanya, doktor mengesyorkan agar penghidap diabetes jenis 2 minum madu sedikit demi sedikit. Mulailah minum madu dalam jumlah kecil, untuk melihat bagaimana gula darah anda bertindak balas. Bagi pesakit diabetes, minum madu dalam jumlah kecil tidak boleh meningkatkan gula darah secara drastik. Jadi, minum madu dengan berhati-hati dan dalam jumlah terhad. (UH / AY)

Sumber:

Data Pemakanan Kendiri. Indeks Glikemik.

Jurnal Makanan Ubat. Madu Asli Menurunkan Glukosa Plasma, Protein C-Reaktif, Homosistein, dan Lipid Darah dalam Subjek Kesihatan, Diabetes, dan Hiperlipidemik: Perbandingan dengan Dextrose dan Sukrosa. Julai. 2004.

ScienceDirect. Madu dan diabetes mellitus: Halangan dan cabaran - Jalan yang harus diperbaiki. 2017.

Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi. Kesan pengambilan madu asli pada pesakit diabetes: percubaan klinikal rawak selama 8 minggu. November. 2009.

OMICS Antarabangsa. Madu dan Sifat Anti-Radang, Anti-Bakteria dan Anti-Oksidan. Februari. 2014.

Jurnal Diabetes dan Gangguan Metabolik. Kesan madu pada diabetes mellitus: perkara yang timbul. Januari. 2014.

Berita Perubatan Hari Ini. Bolehkah orang dengan diabetes jenis 2 makan madu?. Mungkin. 2017