Sakit kepala kerana rambut ekor kuda - Saya Sihat

Pernahkah anda merasakan sakit kepala seperti ditarik? Tahukah anda, banyak orang berpendapat bahawa rambut ekor kuda boleh menjadi punca sakit kepala. Adakah benar atau tidak? Walaupun terdengar aneh, kenyataannya rambut yang di ekor kuda terlalu ketat atau terlalu lama memang boleh mencetuskan sakit kepala.

Wanita, dan kadang-kadang lelaki, mempunyai keutamaan tersendiri dalam soal gaya rambut. Wanita kadang kala lelaki membiarkan rambutnya tumbuh panjang. Tetapi akibatnya, di tempat kerja, sukan, atau adil tempat lepak dengan rakan, rambut panjang sering menjengkelkan. Penyelesaiannya hanya satu, ekor kuda atau mengikat rambut sekuat mungkin.

Mengunci rambut juga harus dilakukan sekiranya anda mempunyai rambut panjang dan memakai jilbab, apa yang anda lakukan dengan rambut anda? Kuncir rambut sendiri mempunyai banyak bentuk dan model. Ekor kuda mungkin paling mudah dan senang dilakukan. Rambut jalinan, juga merangkumi bahagian rambut yang diikat.

Namun, ternyata gaya itusederhana Ekor kuda pun boleh menyebabkan sakit kepala. Bahkan ada istilah khas untuk keadaan ini iaitu sakit kepala ekor kuda. Sebenarnya, menurut sebuah kajian yang dilakukan pada 93 responden wanita, ada 50 orang yang mengalami sakit kepala ketika kepala diikat, terutama tepat di tali leher, yang dapat merebak ke kawasan sekitarnya menjadi seperti tali.

Baca juga: Prosedur Pemanjangan Rambut, Penyelesaian Praktikal untuk Memanjangkan Rambut

Punca Sakit Kepala Kerana Kuncir

Semua kesakitan mesti dimediasi oleh saraf. Tetapi tidakkah rambut mempunyai saraf? Walaupun tidak ada saraf di rambut yang dapat menyebarkan kesakitan, terdapat saraf yang sangat sensitif di dasar folikel rambut dan kulit kepala. Apabila rambut ekor kuda atau ekor kuda mencetuskan terlalu banyak sensasi peregangan pada saraf ini pada masa yang sama, sakit kepala berlaku.

Sakit kepala ekor kuda termasuk dalam kategori Sakit kepala mampatan luaran yang bermaksud sakit kepala disebabkan oleh tekanan dari luar kepala. Sakit kepala ini, jika dibiarkan, boleh berubah menjadi migrain.

Beberapa gejala sakit kepala akibat kuncir termasuk kepala yang berdenyut di satu atau kedua-dua belah kepala. Rasa sakit akan ditingkatkan oleh suara ringan atau kuat, kadang-kadang disertai dengan mual hingga muntah, dan rasa ringan.

Baca juga: Seks Dapat Meringankan Gejala Migrain?

Bagaimana Mencegah Sakit Kepala Kerana Kuncir?

Sebenarnya, cara mencegah sakit kepala kerana rambut ekor kuda cukup mudah. Sekiranya anda perlu mengikat rambut untuk aktiviti seperti bersenam atau bekerja, perhatikan berapa lama anda mengikatnya.

Dianjurkan agar anda melepaskan rambut setiap satu atau dua jam atau sekurang-kurangnya melonggarkan simpul untuk memberi peluang kepada saraf di kulit kepala untuk pulih dari ketegangan berterusan yang ditarik. Sekiranya anda kerap melepaskan ikatan, diharapkan anda dapat mengurangkan kekerapan sakit kepala akibat ikatan rambut ini.

Sekiranya sakit kepala berterusan, mungkin anda harus mempertimbangkan gaya rambut yang lain, seperti jalinan yang membalut di hujung hujung rambut anda, atau membiarkan rambut panjang anda longgar. Gaya rambut pendek juga boleh menjadi pilihan anda sebagai alternatif jika anda tidak mahu mengikat rambut anda.

Melegakan Sakit Kepala

Sekiranya sakit kepala telah berlaku, segera lepaskan tali rambut dan urut perlahan-lahan kulit kepala anda di tapak ikatan dan di sekelilingnya. Sakit kepala akan mereda sekitar satu jam. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan selama lebih dari satu jam, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau paracetamol.

Sekiranya pengambilan ubat penahan sakit masih tidak bertambah baik dalam masa tiga jam, kemungkinan sakit kepala anda tidak ada kaitan dengan tali rambut anda dan anda perlu berjumpa doktor untuk menjalani ujian lebih lanjut.

Baca juga: Cuaca Dingin Mencetuskan Sakit Kepala

Rujukan:

Kathryn W. 2018. Adakah Ekor Ponytails Menyebabkan Sakit Kepala?

Blau N. 2004. Sakit Kepala Kuda Pony: Sakit Kepala Ekstraranial Murni. Sakit Kepala Jurnal Kesakitan Kepala dan Muka 44 (5): 411-3 DOI: 10.1111 / j.1526-4610.2004.04092.x