Manfaat Meditasi Kundalini | saya sihat

Geng yang sihat sering merasa cemas sejak kebelakangan ini? Adalah normal untuk merasa cemas dengan banyak perubahan dan ketidakpastian dalam hidup sejak pandemi Covid-19. Mungkin Gang Sihat juga sering mendengar bahawa yoga, meditasi, dan terapi baik untuk mengurangkan kegelisahan.

Namun, ada satu perkara lagi yang dapat membantu menghilangkan kegelisahan, iaitu meditasi kundalini. Apa itu meditasi kundalini dan apa faedahnya untuk kesihatan mental?

Baca juga: Cara Meningkatkan Mood dengan Meningkatkan Hormon Bahagia

Apakah Meditasi Kundalini?

Meditasi Kundalini adalah salah satu bentuk yoga tertua. Dalam meditasi kundalini, setiap orang dipercayai mempunyai tenaga bulat yang sangat kuat yang terletak di dasar tulang belakang.

Melalui latihan pernafasan dan meditasi, tenaga ini dianggap dapat dilepaskan, yang dapat membantu menghilangkan tekanan. Meditasi Kundalini lebih aktif daripada meditasi tradisional. Meditasi ini merangsang dan menguatkan badan dan minda dengan membuka semua sistem tubuh dan tenaga batin.

Baca juga: Adakah Anda Ketagih Bekerja? Waspadalah terhadap Kesan Workaholics!

Manfaat Meditasi Kundalini

Oleh kerana meditasi kundalini melibatkan banyak gerakan dan latihan pernafasan, meditasi jenis ini dapat digunakan untuk menghilangkan banyak emosi, termasuk kesedihan, tekanan, dan keletihan.

Sebilangan orang yang mempunyai sejarah kegelisahan akut mengaku merasa tenang untuk pertama kalinya setelah memulakan meditasi kundalini. Meditasi Kundalini dapat dilakukan dengan fokus untuk merawat trauma masa lalu, meningkatkan tenaga, dan melawan tekanan.

Di samping itu, beberapa pakar mendakwa bahawa meditasi kundalini dapat menenangkan fikiran, menyeimbangkan sistem saraf, dan meningkatkan fungsi kognitif. Meditasi ini juga mempunyai faedah fizikal, seperti meningkatkan fleksibiliti, kekuatan inti, mengembangkan keupayaan paru-paru, dan menghilangkan tekanan pada tubuh.

Walaupun belum banyak penelitian ilmiah mengenai meditasi kundalini, satu kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa teknik meditasi ini dapat mengurangkan kadar kortisol, sementara satu lagi kajian tahun 2018 mendapati yoga kundalini dapat melegakan gejala gangguan kecemasan yang umum.

Baca juga: Mengetahui Tokofobia, Ketakutan yang berlebihan terhadap kehamilan dan kelahiran anak

Bagaimana Melakukan Meditasi Kundalini?

Untuk membantu melegakan gejala kegelisahan, anda boleh memulakan dengan melantunkan mantera Adi Kundalini: 'Ong Namo Guru Dev Namo' untuk menghubungkan pernafasan dengan meditasi dan menenangkan sistem saraf. Selepas itu, mulakan latihan pernafasan.

Letakkan kedua telapak tangan anda (seperti isyarat terima kasih), siku terpisah, dan tarik lima nafas pantas melalui mulut anda, diikuti dengan satu nafas panjang melalui mulut anda. Ulangi corak pernafasan ini selama 10 minit. Anda juga boleh menyanyikan muzik lembut dan menenangkan.

Semasa proses meditasi, pastikan tulang belakang anda lurus dan mata anda tertutup sebahagian, sehingga anda dapat menumpukan perhatian pada hidung anda. Mungkin pada mulanya anda akan merasa sakit dan tidak selesa.

Namun, setelah beberapa lama, anda mula dapat memberi tumpuan kepada apa yang anda lakukan, dan tidak memikirkan masa lalu atau masa depan. Lama kelamaan, badan anda akan terasa hangat dan mula merasa selesa.

Setelah latihan selesai, lakukan corak pernafasan yang menenangkan. Banyak orang menggambarkan bahawa setelah melakukan meditasi kundalini, mereka menjadi lebih fokus, santai, dan tenang sepanjang hari.

Anda boleh melakukan meditasi kundalini di rumah. Untuk panduan yang lebih terperinci, anda boleh mencari video meditasi kundalini langkah demi langkah di youtube. (UH)

Sumber:

Bentuk. Apakah Meditasi Kundalini?. Januari 2021.

3HO. Mantera Yoga Kundalini. Mac 2019.

TEKNOLOGI YOGA. Meditasi Yoga Kundalini. Januari 2020.