3 Jenis Nyamuk Yang Mematikan Manusia - guesehat.com

"Lullaby, oh Lullaby, kalau tidak, kamu akan digigit nyamuk."

Siapa di antara anda yang tidak mengenali haiwan kecil dalam sajak semaian di atas? Sering kali, suasana yang selesa dan tenang ketika bersantai atau di rumah akan terganggu dengan kehadiran haiwan bersayap ini.

Ada banyak cara untuk menghindari gigitan nyamuk, dari menggunakan losyen, gegelung nyamuk dan semprotan, atau menggunakan kelambu yang biasanya digunakan ketika tidur. Geng Sihat perlu tahu, terdapat banyak jenis nyamuk yang berkeliaran. Menurut data dari researchgate.netDi Indonesia sahaja, terdapat 457 jenis nyamuk dari 18 genera.

Dari banyak jenis nyamuk, tahukah anda bahawa ada 3 jenis nyamuk yang paling berbahaya bagi manusia? Dari penyelidikan yang dibiayai oleh Bill Gates mengenai nyamuk, dinyatakan bahawa haiwan yang membunuh manusia paling banyak setiap tahun adalah nyamuk.

Dalam blognya, dia menjelaskan bahawa hasil penelitian yang dibiayainya menyatakan bahawa nyamuk membunuh sekitar 725.000 orang setiap tahun. Sebenarnya, fakta yang mengejutkan yang dikeluarkan oleh CDO USA Center for Disease Control menyatakan bahawa setiap tahun lebih daripada satu juta orang mati akibat nyamuk.

Haiwan yang menurut kami menakutkan, seperti ular, hiu, harimau, dan buaya, sebenarnya tidak memakan banyak nyawa. Sekiranya anda menambah, tidak lebih daripada 100,000 ribu orang mati setiap tahun kerana haiwan ini. Dan, inilah 3 jenis nyamuk yang paling berbahaya dan mematikan!

1. Nyamuk Aedes aegypti (menyebabkan demam denggi, zika, chikungunya, dan demam kuning)

Nyamuk Aedes Aegypti bukan hanya jenis nyamuk yang paling berbahaya di Indonesia, tetapi juga di dunia. Walaupun nyamuk ini dapat menyebabkan seseorang terkena virus Zika, chikungunya, dan demam kuning, ia lebih dikenali sebagai nyamuk yang menyebarkan virus denggi. Virus ini menyebabkan seseorang mengalami demam berdarah denggi (DB).

Dari data yang dikeluarkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), diperhatikan bahawa setiap tahun terdapat sekitar 20 juta orang di lebih dari 100 negara di dunia yang dijangkiti denggi. Sementara di Indonesia, menurut data yang dikeluarkan oleh WHO pada tahun 2014, kematian yang disebabkan oleh penyakit ini mencapai 599 hingga 907 orang.

2. Nyamuk Culex (menyebabkan penyakit West Nile, filariasis, ensefalitis Jepun, ensefalitis St. Louis)

Nyamuk Culex adalah nyamuk yang boleh menyebabkan seseorang mengalami ensefalitis Jepun (JE). Secara umum, penyakit ini tidak banyak diketahui oleh banyak orang. Pada tahun 2017, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia di laman webnya dept.go.id menyatakan bahawa penyakit ini adalah penyakit otak yang meradang, disebabkan oleh virus ensefalitis Jepun.

Ini adalah masalah kesihatan awam di Asia, termasuk di Indonesia. Pada tahun 2016, dilaporkan bahawa terdapat 326 kes penyakit ini. Sebilangan besar kes di Indonesia menyerang provinsi Bali, dengan jumlah kes sekitar 226 (69.3 persen).

3. Nyamuk Anopheles (menyebabkan malaria)

Mungkin ketika Geng Sihat mendengar tentang penyakit ini, ia akan terasa biasa, kerana begitu banyak orang mengalaminya. Malaria adalah penyakit yang disebarkan melalui gigitan nyamuk Anopheles yang dijangkiti.

Jangkitan dengan penyakit ini boleh berlaku hanya dengan satu gigitan nyamuk. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan kematian. Menurut data yang dikeluarkan oleh WHO, terdapat kira-kira 4,2 bilion orang yang terdedah kepada malaria. Pada tahun 2015, didapati bahawa 214 juta orang dijangkiti malaria dan 438,000 daripadanya mati.

Itulah 3 jenis nyamuk yang paling berbahaya di dunia. Oleh itu, langkah terbaik yang harus anda lakukan adalah mengelakkan diri daripada digigit nyamuk, sehingga anda tidak mendapat penyakit yang menular olehnya.