Kelebihan Orang yang Riang | saya sihat

Orang yang humor selalu dapat menghidupkan dan meringankan suasana. Umumnya, orang yang mempunyai keperibadian ini mudah diterima dalam persekitaran sosial apa pun. Banyak bukti penyelidikan menunjukkan bahawa orang lucu cenderung lebih pintar. Apa lagi kelebihan orang yang lucu?

Baca juga: Mempunyai Tujuan Hidup Membuat Anda Lebih Sihat dan Lebih Bahagia

Kelebihan Orang-orang yang Humor

Berikut adalah beberapa kelebihan orang-orang lucu, yang telah dibuktikan melalui penyelidikan dan penyelidikan:

1. Lebih Menarik kepada Jantina yang Berlawanan

Orang yang lucu bukan sahaja pintar, mereka juga seronok bergaul. Bukti menunjukkan bahawa rasa humor yang baik dikaitkan dengan kecerdasan emosi yang lebih tinggi.

Apakah tarikan orang yang mempunyai kecerdasan emosi yang baik? Ini adalah salah satu kriteria yang sangat dikehendaki oleh pasangan. Ahli psikologi evolusi menggambarkan humor sebagai kecergasan mental dan ketangkasan intelektual sehingga pasangan yang berpotensi tertarik kepada anda.

Dalam kajian mengenai daya tarikan, lelaki dan wanita menilai orang lucu sebagai lebih menarik, dan mereka menyebut "mempunyai rasa humor yang baik" sebagai salah satu kriteria terpenting untuk mencari pasangan jangka panjang.

Gaya humor positif digunakan untuk merujuk kepada orang yang menggunakan humor untuk memperbaiki hubungan dan mengurangkan konflik. Jenis humor ini dikaitkan dengan kepuasan hubungan, luaran, dan harga diri yang tinggi.

Baca juga: Mahu Kelihatan Menarik? Berikut adalah 4 Cara Meningkatkan Daya Tarik Seksual

2. Jauh dari Penyakit

Ketawa adalah ubat terbaik untuk beberapa masalah kesihatan. Ketawa merehatkan seluruh badan. Ketawa yang baik dan hangat menghilangkan ketegangan dan tekanan fizikal, merehatkan otot anda sehingga 45 minit selepas itu.

Ketawa juga meningkatkan sistem ketahanan badan. Ketawa dapat menurunkan hormon tekanan dan meningkatkan sel-sel imun dan antibodi untuk melawan jangkitan, sehingga meningkatkan daya tahan tubuh anda terhadap penyakit.

Ketawa mencetuskan pembebasan endorfin, bahan kimia semula jadi yang bagus untuk tubuh. Endorfin meningkatkan perasaan kebahagiaan dan bahkan dapat meredakan kesakitan buat sementara waktu.

Ketawa juga menyihatkan jantung kerana dapat meningkatkan fungsi saluran darah dan memperbaiki aliran darah. Aliran darah yang lancar melindungi anda dari serangan jantung dan masalah kardiovaskular yang lain.

Dan inilah yang mungkin membuatkan anda teruja. Ketawa sebenarnya dapat membakar kalori, walaupun itu bukan pengganti latihan. Ketawa selama 10 hingga 15 minit sehari dapat membakar sekitar 40 kalori, yang cukup untuk kehilangan 1 hingga 2 paun dalam setahun.

Dengan semua faedah ini, ketawa dapat menolong anda hidup lebih lama. Satu kajian di Norway mendapati bahawa orang yang mempunyai rasa humor yang kuat hidup lebih lama daripada mereka yang kurang ketawa. Perbezaannya sangat ketara pada pesakit yang sedang melawan barah.

Baca juga: Ini adalah 10 negara paling gembira dan bahagia di dunia!

3. Lebih Banyak Kejayaan

Bukti menunjukkan bahawa humor dapat meningkatkan persepsi terhadap keyakinan diri, kecekapan, dan status, jadi tidak ada salahnya orang lucu sangat berpengaruh.

Humor membuat orang mendengar, membantu menyampaikan mesej, dan membantu menjadikan pembelajaran lebih mudah. Ini adalah alat yang kuat yang digunakan oleh banyak pemimpin yang berjaya.

Kajian mengenai organisasi positif menunjukkan bahawa semakin senang kita bekerja, semakin produktif kita, dan semakin kecil kemungkinan kita mengalami keletihan.

Penyelidikan mengenai penggunaan humor dalam pendidikan juga mendapati bahawa humor adalah alat pembelajaran yang berkesan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pelajaran yang disampaikan dengan humor lebih menggembirakan pelajar. Dengan cara itu dapat meningkatkan pemahaman dan ingatan pelajar terhadap topik tersebut.

Baca juga: Inilah Cara Senyum Dan Menjadi Orang Bahagia!

Rujukan:

Lifehack.org. Sains mengatakan bahawa orang yang humor lebih pintar

hari ini.mims.com. Ketawa humor yang kuat adalah tanda kepintaran.

Helpguide.org. Ketawa adalah ubat yang terbaik.

Businessinsider.com. Rasa humor boleh bermakna anda lebih sihat, bahagia dan lebih pintar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found