Mencegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan - GueSehat

Kehamilan boleh memberi kesan kepada banyak perkara, termasuk kesihatan gigi dan mulut. Sebilangan ibu mungkin mengalami sakit gigi semasa mengandung. Apa sebenarnya yang menyebabkan sakit gigi semasa mengandung? Bagaimana cara mencegahnya?

Kehamilan memang boleh menyebabkan masalah kesihatan pada gigi dan gusi. Sakit gigi semasa kehamilan disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, kekurangan kalsium, dan lain-lain. Oleh itu, perlu mengonsumsi kalsium, menjaga kesihatan gigi, dan berjumpa doktor gigi secara berkala agar anda mengelakkan sakit gigi semasa hamil.

Kemudian, bolehkah sakit gigi mempengaruhi janin di rahim anda? Satu kajian mendedahkan ada hubungan antara masalah gusi yang teruk pada wanita hamil dengan kelahiran pramatang dan bayi dengan berat lahir rendah. Walau bagaimanapun, pengendalian dan penjagaan yang betul dapat mengelakkannya.

Punca Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit gigi semasa mengandung:

 • Gangguan hormon dalam badan semasa mengandung boleh membuat anda lebih mudah terkena radang gusi, yang boleh menyebabkan pelbagai masalah gigi dan gusi.
 • Sekiranya anda mengambil lebih banyak produk tenusu atau produk yang mengandungi gula.
 • Semasa anda hamil, keperluan kalsium badan anda akan meningkat. Sekiranya anda tidak mengambil cukup kalsium, ia akan mencetuskan demineralisasi enamel gigi.
 • Kehamilan juga menjadikan gusi dan gigi sensitif, terutamanya jika anda jarang menggosok gigi.

Mencegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan atau mencegah sakit gigi semasa hamil, seperti menjaga kebersihan mulut yang baik dan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi. Lebih-lebih lagi, seperti yang diketahui umum, pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Oleh itu, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah sakit gigi semasa hamil:

 • Menyikat dan membersihkan benang secara berkala, sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
 • Elakkan menggosok gigi selepas muntah.
 • Gunakan ubat kumur yang mengandungi antimikroba.
 • Makan makanan yang seimbang.
 • Elakkan makanan atau makanan ringan yang mengandungi terlalu banyak gula.
 • Berkumur dengan larutan air garam.

Doktor gigi anda juga akan mengesyorkan langkah-langkah untuk mencegah dan merawat sakit gigi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sakit gigi semasa mengandung, berikut adalah beberapa ubat yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan:

 • Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit. Walau bagaimanapun, ini mesti sesuai dengan nasihat atau preskripsi doktor.
 • Berkumurlah dengan air suam selepas setiap kali makan. Anda juga boleh menambahkan garam untuk mengurangkan rasa sakit dan zarah dari makanan yang tersekat di gigi anda.
 • Gunakan benang dan gosok gigi dengan kerap. Antiseptik yang terdapat di pasaran juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit sementara. Walau bagaimanapun, ini juga perlu dibincangkan dengan doktor gigi.
 • Ibu boleh menggunakan kompres suam atau sejuk pada wajah untuk melegakan sakit gigi.

Ibu sangat terdedah kepada sakit gigi dan masalah kesihatan mulut semasa mengandung. Ini disebabkan oleh ketidakseimbangan dan perubahan hormon, perubahan diet, kekurangan kalsium, atau kurangnya kebersihan gigi. Sekiranya anda mengalami masalah dalam kesihatan gigi, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Oh ya, jika anda ingin mencari doktor di sekitar anda, jangan lupa memanfaatkan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com. Mari cuba ciri Mums sekarang! (AS)

Sumber:

Menggigit. Sakit gigi semasa Kehamilan: Cara Mengelakkan Kesakitan Seperti .

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Sakit Gigi Semasa Kehamilan - Punca dan Rawatan .