Perbezaan Madu Sebenar | saya sihat

Madu telah lama digunakan untuk makanan dan ubat. Menurut penyelidikan, madu telah digunakan sejak 8000 tahun yang lalu. Pada mulanya, orang menggunakan madu mentah. Tetapi hari ini, kebanyakan madu yang dijual di pasar dan pasar raya adalah madu yang diproses.

Madu yang diproses ini melalui proses pemprosesan seperti pasteurisasi, yang melibatkan proses pemanasan yang tinggi. Banyak jenis madu yang telah diproses ini juga telah dicampurkan dengan gula. Jadi apa perbezaan antara madu asli dan madu yang diproses? Inilah penjelasannya!

Baca juga: 7 Khasiat Madu untuk Kanak-kanak Berumur 1 Tahun

Madu mentah dan diproses

Madu asli atau mentah datang terus dari sarang lebah. Pemelihara lebah biasanya akan menyaring madu untuk menghilangkan debunga, lilin lebah, dan lebah mati. Mereka tidak mempasteurisasi madu. Madu mentah biasanya kelihatan keruh kerana mengandungi unsur-unsur yang disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, madu asli masih selamat untuk dimakan.

Madu biasa, atau juga dikenali sebagai madu yang diproses, kelihatan bersih dan lembut. Madu ini diproses menggunakan proses pasteurisasi. Proses pasteurisasi inilah yang menjadikan madu lebih bersih. Pasteurisasi juga meningkatkan jangka hayat madu, dan membunuh sel-sel kulat yang dapat mempengaruhi rasa madu. Namun, ada yang percaya bahawa pasteurisasi mengurangkan jumlah antioksidan dan nutrien dalam madu.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Makan Madu?

Apakah Perbezaan Antara Madu Sebenar dan Madu yang Diproses?

Madu asli umumnya lebih keruh daripada madu biasa. Madu ini juga cenderung mempunyai lebih banyak variasi warna dan tekstur daripada madu biasa. Warna madu asli boleh berubah bergantung pada bunga apa yang diserbukkan oleh lebah.

Walaupun tidak ada kajian besar yang mengesahkan bahawa madu asli lebih berkhasiat daripada madu biasa, beberapa kajian kecil menunjukkan bahawa madu asli mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan.

Khasiat Madu untuk Kesihatan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa madu asli mengandungi pelbagai bahan pemakanan. Madu asli mengandungi ramuan khusus yang bermanfaat untuk kesihatan. Pasteurisasi dan proses pemprosesan lain dapat meningkatkan atau menurunkan jumlah ramuan ini. Bahan yang dimaksudkan meliputi:

  • Bee pollen, yang mengandungi bahan antioksidan dan anti-radang.
  • Propolis, sebatian melekit yang mengekalkan sarang lebah.
  • Sebilangan vitamin dan mineral
  • Enzim
  • Asid amino
  • Antioksidan

Kajian terkawal yang membandingkan madu yang diproses dan yang sebenarnya kurang. Walau bagaimanapun, beberapa sumber melaporkan bahawa madu yang dipasteurisasi mengandungi lebih sedikit faedah kesihatan daripada madu asli. Oleh kerana pasteurisasi melibatkan pendedahan pada suhu tinggi, ia dapat memusnahkan atau merosakkan bahan semula jadi madu.

Ini bermaksud bahawa madu asli cenderung lebih bermanfaat untuk kesihatan, terutama dalam proses penyembuhan luka dan melawan jangkitan, dibandingkan dengan madu yang diproses. Di samping itu, madu yang diproses juga dicampurkan dengan gula atau bahan tambahan lain.

Adakah Semua Madu Asli Organik?

Tidak semua madu asli bersifat organik. Madu organik masih boleh diproses dan dipasteurisasi. Sekiranya terdapat madu yang mempunyai label organik, kemungkinan ladang yang menghasilkan madu itu mengikuti garis panduan organik yang telah ditetapkan secara rasmi. Oleh itu, jika anda mencari madu yang benar-benar mentah, pastikan label bertuliskan 'mentah atau' mentah’.

Risiko Makan Madu

Mengonsumsi madu mentah atau madu biasa secara amnya agak selamat. Namun, disarankan untuk tidak berlebihan dengan madu yang mengandung gula tambahan. Madu asli dan madu yang diproses boleh mengandungi bakteria yang disebut Clostridium botulinum. Bakteria ini boleh menyebabkan botulisme, yang merupakan keadaan keracunan makanan.

Madu selamat untuk kebanyakan orang berusia lebih dari 12 bulan. Bayi yang berumur kurang dari 1 tahun tidak boleh mengambil madu, baik madu mentah atau madu yang diproses. Kerana saluran pencernaan bayi tidak cukup sempurna untuk melawan bakteria. (UH)

Baca juga: Bolehkah Bayi Makan Madu?

Rujukan

MedicalNewsHari ini. Bagaimana perbezaan madu mentah dan madu biasa?. April 2019.

Piagam. Madu manuka terapeutik: Tidak lagi menjadi alternatif. April 2016.