Pelbagai Peranti Kontraseptif untuk Perancangan Kehamilan - GueSehat.com

Terdapat pelbagai jenis kontrasepsi yang boleh digunakan. Terdapat alat, ubat-ubatan, perancang keluarga semula jadi, hingga prosedur pembedahan. Tujuannya, tentu saja, adalah untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini.

Ramai pasangan yang benar-benar mahukan anak, tetapi mesti dengan rancangan yang matang. Ini berkaitan dengan alasan ekonomi, fizikal, dan kesediaan mental. Atas sebab ini, pelbagai jenis alat perancang keluarga sangat diperlukan.

Pelbagai Peranti Kontraseptif untuk Perancangan Kehamilan

Tidak ada salahnya merancang kehamilan. Menjaga jarak yang selamat antara kelahiran bermaksud memberi masa kepada tubuh untuk berehat dan pulih. Pastikan anda dan pasangan anda berdua bersetuju dengan rancangan ini. Masih bingung memilih jenis kontrasepsi yang betul? Terdapat 11 kaedah perancang keluarga di bawah ini yang boleh anda pertimbangkan dan pasangan anda.

 1. Perancangan Keluarga Tetap (Kawalan Kelahiran Tetap)

Prosedur ini membolehkan lelaki menghasilkan sperma, tetapi tidak akan mengakibatkan kehamilan wanita. Prosedur ini dikenali sebagai vasektomi. Bagi wanita, prosedurnya adalah tubektomi, yang mengikat rahim untuk mengelakkan sperma sampai ke ovari.

Pertimbangkan pilihan ini dengan berhati-hati jika anda benar-benar tidak mahu mempunyai anak. Ada juga pasangan yang memilih kaedah ini setelah mereka merasakan jumlah anak mereka cukup banyak.

 1. IUD / Peranti Intrauterin (Kedua-dua Hormonal dan Bukan Hormon)

Di antara pelbagai pil perancang, anda mungkin sering mendengar perkataan IUD. Alat ini berbentuk seperti huruf 't'. IUD diletakkan di rahim oleh penyedia penjagaan kesihatan untuk mencegah kehamilan dan berkesan sehingga 99%. Rata-rata, hanya 1 dari 100 wanita di dunia yang akan hamil setiap tahun apabila menggunakan IUD.

Terdapat 2 jenis IUD, iaitu hormon dan bukan hormon. Yang hormon dibuat dari plastik, sementara yang bukan hormon diperbuat daripada tembaga. IUD berkesan untuk mencegah sperma menyuburkan telur dan dapat bertahan dari 3 hingga 10 tahun, bergantung pada jenis yang dipilih.

 1. Suntikan (Hormonal)

Suntikan hormon progestin di lengan atau pinggul boleh bertahan selama 3 bulan dan mencegah kehamilan sebanyak 99%. Suntikan ini juga dikenali sebagai Depo-Provera. Fungsinya adalah menahan ovari untuk melepaskan telur dan menebalkan lendir di serviks. Sekiranya lendir serviks tebal, sukar bagi sperma untuk memasuki ovari.

Kelebihan dan Kekurangan Setiap Peranti Kontraseptif - GueSehat.com

 1. Implan (Hormonal)

Implan ini adalah batang kecil, yang diletakkan di bawah kulit lengan atas dan boleh bertahan selama 3 tahun. Menurut hasil kajian setakat ini, implan dapat mencegah kehamilan sebanyak 99%. Implan ini melepaskan hormon progestin, sehingga ovari tidak dapat melepaskan telur. Seperti suntikan hormon, implan juga menebal lendir serviks, mencegah sperma memasuki ovari.

 1. Cincin Faraj (hormon)

Seperti namanya, alat kawalan kelahiran ini berbentuk seperti cincin dan fleksibel. Cincin ini dimasukkan ke dalam vagina setiap bulan selama 3 minggu (mengikut kitaran ovulasi wanita.) Cincin ini juga dapat mencegah kehamilan sebanyak 99%.

Cincin vagina melepaskan hormon untuk menghentikan ovari melepaskan telur. Cincin ini juga menebal lendir serviks, sehingga sperma tidak akan memasuki ovari.

 1. Patch (hormon)

Seperti pelekat, alat kawalan kelahiran ini diletakkan pada kulit setiap minggu (kecuali pada payudara). Semasa menggunakannya mengikut arahan, tampalan berjaya mencegah kehamilan sehingga 99%. Peranti ini mengeluarkan hormon untuk menghentikan ovari melepaskan telur dan menebal lendir serviks.

 1. Pil (Hormonal)

Di antara pelbagai alat kontraseptif, pil kawalan kelahiran adalah yang paling biasa digunakan dan mudah diakses. Pil juga senang diambil dengan hasil yang berkesan. Pengambilan cukup setiap hari dan hormon progestin yang terkandung di dalamnya berkesan untuk mencegah kehamilan. Pil kawalan kelahiran juga mempunyai 2 fungsi tambahan lain, iaitu mengurangkan kekejangan dan pendarahan semasa haid.

 1. Kondom

Kondom boleh didapati dalam 2 bahan, lateks dan poliuretana. Digunakan untuk membalut alat kelamin lelaki, kondom dapat mencegah kehamilan sebanyak 98%. Sudah tentu, ini hanya berkesan jika digunakan dengan betul dan mengikut ukuran sehingga tidak tergelincir atau mudah bocor.

Tetapi jangan salah, di antara pelbagai jenis kondom, ada juga kondom untuk wanita, iaitu kondom sisipan. Kondom ini dimasukkan ke dalam vagina dan terbukti berkesan untuk mencegah kehamilan sebanyak 95%. Sama seperti kondom biasa, kondom ini juga berkesan apabila digunakan dengan betul. Kondom juga merupakan alat kawalan kelahiran yang mudah diakses kerana boleh dibeli secara bebas di farmasi atau pasar raya. Kondom juga terbukti dapat mencegah penyakit menular seksual (PMS).

Anda boleh mendapatkan beberapa jenis kondom di sini.

 1. Pembunuhan sperma

Seperti namanya, spermisida adalah bahan kimia yang dibuat untuk membunuh sel sperma. Ia berbentuk seperti busa dan dimasukkan ke dalam vagina sebelum melakukan hubungan seksual. Spermisida dapat mencegah kehamilan hingga 82%.

 • Mengesan Kitaran Bulanan

Ingin menggunakan kawalan kelahiran semula jadi tanpa kontrasepsi? Inilah dia! Ya, ada sebab mengapa jadual haid harus selalu dicatat setiap bulan. Dari sini, ibu dapat mengetahui tempoh paling subur untuk kemungkinan hamil. Kaedah ini berjaya mencegah kehamilan sebanyak 76%.

 • Kaedah 'Tarik keluar' Sebelum Ejakulasi

Kaedah ini juga boleh digunakan jika Ibu dan Ayah tidak mahu menggunakan alat kawalan kelahiran. Kaedah kontraseptif semula jadi tanpa kontrasepsi adalah lelaki itu akan mengeluarkan zakar sebelum ejakulasi berlaku. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berjaya mencegah kehamilan sebanyak 73%. Hanya sedikit lewat, wanita masih boleh hamil.

Berikut adalah 11 jenis kontrasepsi untuk merancang kehamilan dengan pasangan. Sebenarnya, apa sahaja yang anda pilih, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Pastikan juga anda dan pasangan anda bersetuju dan selesa menggunakannya. Ketahui juga kesan sampingan, salah satunya adalah alahan. (AS)

Sumber

Keibubapaan Terancang Pasifik Barat Daya: 12 JENIS KAWALAN LAHIR

Berita Perubatan Hari Ini: Apakah jenis alat kawalan kelahiran yang ada?

Kompas.com: Kenali pelbagai alat kontraseptif, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya