Anak masih demam setelah diberi parasetamol | Saya sihat

Demam adalah gejala biasa yang sering dialami oleh bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. Demam boleh dirawat dengan antipiretik atau pengurang demam. Pada masa ini hanya ada dua jenis ubat penurun demam, iaitu parasetamol dan ibuprofen. Dari keduanya, parasetamol adalah ubat yang paling sering digunakan untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak.

Ubat ini dianggap selamat apabila diberikan dalam dos yang ditetapkan oleh doktor dan merupakan ubat pilihan pertama untuk merawat demam dan sakit menurut beberapa garis panduan antarabangsa. Di Indonesia, parasetamol tersedia dalam berbagai bentuk mulai dari tablet, sirap, tetesan, supositoria, hingga cairan intravena untuk memudahkan pemberian.

Baca juga: 7 Fakta Dadah Parasetamol yang Anda Perlu Tahu

Anak Kekal Demam Selepas Memberi Paracetamol

Saya telah memberikan parasetamol kepada anak saya tetapi demamnya tidak turun, apa yang harus kita lakukan? Jangan keliru ibu! Cuba periksa beberapa maklumat penting berikut, agar ini adalah salah satu perkara yang membuat anak masih demam setelah memberi ubat.

1. Periksa tarikh luput ubat

Setelah berjumpa doktor, ibu bapa mempunyai kebiasaan menyimpan ubat untuk digunakan lagi pada masa akan datang apabila anak itu sakit lagi. Ini kerana masih ada banyak ubat yang tersisa, terutama jika ubat itu berbentuk sirap dan titisan. Namun, kebiasaan ini menyebabkan ibu bapa sering lupa untuk memeriksa semula tarikh luput.

Sekiranya ternyata ubat yang anda berikan telah tamat, sudah tentu ubat tersebut tidak akan berkesan, malah boleh menyebabkan anak demam lebih-lebih lagi kerana ubat tersebut dianggap sebagai racun oleh tubuh si kecil. Oleh itu, biasakanlah memeriksa tarikh luput ubat.

2. Perhatikan masa penggunaan ubat setelah dibuka

Baiklah, sekarang Ibu telah memberikan ubat dengan memeriksa tarikh luput, tetapi anak masih demam, mengapa demikian? Mungkin ubat yang anda berikan sudah habis masa berlakunya, ini sering berlaku dengan ubat sirap dan titisan.

Lihatlah pembungkusan ubat-ubatan, seperti makanan dan minuman dalam paket, selain tarikh luput, ada juga tulisan "Baik untuk penggunaan xxx setelah dibuka." Ini menunjukkan jangka hayat ubat setelah dibuka, sekitar satu bulan, dua minggu, bahkan beberapa ubat hanya dapat digunakan selama tujuh hari.

Baca juga: Adakah suhu badan normal kanak-kanak dan orang dewasa sama?

3. Adakah ubat itu telah tercemar?

Dadah yang sering tercemar adalah ubat dalam bentuk titisan. Kesalahan yang sering dilakukan adalah ubat yang harus dijatuhkan terus ke mulut anak menggunakan pipet sebenarnya ditelan. Sekiranya kebetulan ada makanan atau minuman yang tersisa di mulut anak, kemungkinan makanan akan melekat pada pipet dan memasuki bekas ubat dan merosakkan bahan ubat aktif.

4. Adakah ubat disimpan mengikut peraturan?

Berdasarkan bentuk dan bahan yang terkandung dalam ubat, ada perbezaan bagaimana ia disimpan. Contohnya, supositoria parasetamol yang dimasukkan ke dalam pantat mesti disimpan di dalam peti sejuk kerana boleh mencair pada suhu bilik, jadi tolong perhatikan, jangan biarkan ubat itu diperlukan, ubat itu tidak lagi dapat digunakan.

5. Perhatikan dos yang betul

Bilakah kali terakhir anda membawa anak kecil anda ke doktor? Adakah anda memberikan dos ubat mengikut dos sebelumnya? Kerana mungkin tidak betul sekarang. Satu perkara yang perlu diingat, dos ubat kanak-kanak yang paling tepat bukan berdasarkan usia, tetapi berdasarkan berat badan.

Semoga maklumat ini dapat bermanfaat untuk Ibu dan ayah dalam merawat demam anak kecil anda. Sekiranya demam telah berlangsung selama 3 hari, anda harus membawa anak kecil anda ke doktor, untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Demam pada Bayi Baru Lahir

Rujukan:

Jannel J, Louise T, Margareta S, Hanne T, dan Volkert S. 2010. Paracetamol untuk kanak-kanak yang demam: motif dan pengalaman ibu bapa. Penjagaan Kesihatan Scand J Prim. 2010; 28 (2): 115–120. doi: 10.3109 / 02813432.2010.487346

Maurizio M, Alberto C. 2015. Kemajuan Terkini dalam Penggunaan Paracetamol Oral dalam Pediatrik dalam Pengurusan Demam dan Sakit. Sakit Ada. 2015 Dis; 4 (2): 149–168. doi: 10.1007 / s40122-015-0040-z