Kelebihan Stroberi untuk Kehamilan - GueSehat.com

Semasa mengandung, sangat penting untuk makan makanan sihat secara berkala. Dan mengenai makanan yang sihat, buah-buahan disertakan.

Stroberi adalah salah satu buah yang mempunyai rasa yang unik, dengan campuran manis dan sedikit masam. Tidak hairanlah buah ini sangat diminati, dan wanita hamil tidak terkecuali. Tidak hanya rasanya yang enak, buah merah kecil ini juga ternyata mempunyai sejumlah faedah, anda tahu, Ibu. Ingin tahu apa kelebihan strawberi untuk kehamilan? Ayuh, lihat lagi!

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Wanita Hamil

Khasiat Stroberi untuk Kehamilan

Menurut Sistem Kesihatan UC Davis, California, strawberi adalah buah yang kaya dengan vitamin C. Nutrien ini sangat penting untuk membantu perkembangan bayi anda dan juga membantu tubuh anda menyerap jumlah zat besi yang diperlukan. Bukan hanya itu, strawberi adalah sumber karbohidrat yang baik, sehingga dapat membantu meningkatkan tenaga yang diperlukan semasa kehamilan.

Secara lebih terperinci, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) juga telah menjelaskan kandungan nutrien strawberi. Dalam secawan strawberi atau kira-kira 166 gram, mengandungi kira-kira 53 kkal kalori, 12,75 gram karbohidrat, 27 mg kalsium, 22 mg magnesium, 40 mg fosforus, 254 mg kalium, 40 mcg folat, dan 97,6 mg vitamin C.

Kandungan nutrisi ini pastinya menjadikan kelebihan strawberi tidak dapat dipertikaikan. Inilah beberapa faedah strawberi untuk kehamilan:

1. Asid folik

Penyelidikan menunjukkan bahawa 400 mcg asid folik dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran hingga 50%. Strawberi mempunyai kandungan ini dan membantu anda memenuhi RDA atau keperluan harian asid folik yang disyorkan semasa mengandung.

2. Vitamin C

Penurunan jumlah sel darah merah dalam tubuh dapat meningkatkan risiko anemia. Anemia semasa mengandung boleh menyebabkan bayi gagal berkembang dan mungkin dilahirkan sebelum waktunya.

Makan makanan seperti strawberi, yang kaya dengan vitamin C, dapat membantu menyerap zat besi, yang berfungsi membentuk sel darah merah.

3. Mineral

Kandungan vitamin C dan mineral dalam strawberi dapat membantu menjaga kekebalan tubuh semasa hamil, sehingga dapat mencegah Ibu dari berbagai risiko penyakit.

4. Kalium

Semasa mengandung, RDA (Nutrition Adequacy Ratio) untuk kalium adalah sekitar 4,700 mg. Strawberi secara semula jadi dapat membantu Ibu memenuhi RDA untuk kalium semasa kehamilan. Nutrien ini juga diperlukan untuk membantu menjaga tekanan darah, kerja otot, fungsi saraf, dan pengaturan elektrolit.

5. Serat

Wanita hamil memerlukan sekitar 25-30 gram serat setiap hari. Ini diperlukan untuk mengelakkan sembelit, suatu keadaan yang sering dialami oleh wanita hamil.

Baca juga: Manfaat Jus Strawberry untuk Kesihatan

Adakah Risiko Kesihatan Mengonsumsi Stroberi Semasa Kehamilan?

Walaupun strawberi diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan semasa kehamilan, terdapat beberapa syarat bahawa pengambilan strawberi mungkin berisiko untuk anda, termasuk:

  • Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang alah kepada strawberi, ada kemungkinan anda juga mengalami alergi yang serupa. Sebarang alahan semasa mengandung boleh mempengaruhi keadaan janin.

  • Makan strawberi dalam keadaan mentah. Buah-buahan dan sayur-sayuran mentah sangat berisiko mengandungi sejumlah bakteria. Jangkitan bakteria boleh mengganggu kesihatan gastrointestinal, yang kemudian boleh memberi kesan pada kehamilan anda.

Petua Mengonsumsi Stroberi Semasa Kehamilan

Makan strawberi semasa kehamilan dapat memberikan sejumlah manfaat. Namun, pastikan anda memakannya dengan cara yang betul, okey?

Berikut adalah beberapa petua untuk memakan strawberi semasa mengandung:

  • Tambahkan jenis buah atau sayur-sayuran lain dengan strawberi supaya anda mendapat khasiat yang seimbang.

  • Untuk membuat makanan ringan yang diperbuat daripada strawberi, lebih baik anda memprosesnya sendiri untuk memastikan kualiti dan kebersihan strawberi yang digunakan.

  • Pastikan anda tidak mempunyai alergi terhadap strawberi sebelum memakannya.

Makan strawberi semasa mengandung dapat memberikan banyak faedah, baik untuk Ibu dan juga janin. Walaupun begitu, pastikan anda tidak mempunyai alergi terhadap strawberi dan selalu berunding dengan keadaan kehamilan anda dengan pakar obstetrik anda. (AS)

Baca juga: Alahan Semasa Kehamilan? Jangan risau!

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Adakah Selamat Makan Stroberi Semasa Kehamilan?".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Makan Stroberi Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?".

Berkaitan Kehamilan. "Stroberi Semasa Kehamilan".