barah yana zein - guesehat.com

Baru-baru ini, Indonesia kehilangan pelakon cantik Yana Zein kerana barah payudara. Sebenarnya, dia baru pulang dari China untuk mendapatkan rawatan. Dia juga sempat mengatakan bahawa dia hampir pulih. Sebagai salah satu jenis barah yang paling mematikan, barah payudara telah meragut nyawa banyak wanita di dunia ini. Terdapat sebilangan selebriti yang selamat dari barah payudara, tetapi ada juga yang terpaksa mati ketika memerangi penyakit ini. Berikut adalah senarai selebriti yang dinyatakan selamat dan terpaksa mati kerana barah payudara:

Artis Yang Meninggal Kanser Payudara

Yana Zein

Pelakon sinetron Yana Zein meninggal dunia di tengah perjuangannya melawan barah payudara tahap IV. Ibu kepada 2 orang anak meninggal pada usia 48 tahun semalam, tepat pada 1 Jun 2017. Setelah disahkan menghidap barah payudara 2 tahun yang lalu, Yana Zein sempat untuk mendapatkan rawatan di China. Namun, hanya 4 hari setelah tiba di negara itu untuk menjalani rawatan, dia menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Jakarta.

Sebelum dijatuhkan hukuman, Yana mengakui bahawa dia telah mengalami kesakitan selama beberapa bulan tanpa rawatan. Dia hanya pergi ke doktor setelah benjolan di payudaranya membesar dan akhirnya pecah. Selepas itu, dia segera dihukum barah payudara tahap III.

Renita Sukardi

Beberapa bulan sebelum barah payudara meragut nyawa Yana Zein, pelakon sinetron Renita Sukardi juga terpaksa mati kerana penyakit itu. Ibu kepada seorang anak meninggal pada usia 37 tahun setelah melawan barah payudara tahap 3B. Bintang Pemandu Pengkolan Ojek didiagnosis menghidap barah payudara pada tahun 2014.

Sebelumnya, Renita telah mendedahkan bahawa penyebab barah payudara yang memakannya disebabkan oleh beberapa faktor. Sebagai tambahan kepada faktor genetik dari ibu yang juga meninggal akibat barah payudara, dia juga kurang diet. Kesibukan yang sibuk tanpa memperhatikan kesihatan juga memburukkan lagi penyakit.

Iceu Wong

Kanser payudara juga meragut nyawa penyanyi dangdut, Iceu Wong pada tahun 2015. Penyanyi lagu tersebut Teman wanita Lima Langkah Dia meninggal pada usia 30 tahun setelah melawan barah payudara selama 2 tahun. Ketika pertama kali diperiksa, Iceu didiagnosis oleh doktor dengan barah payudara tahap 2. Namun, 2 bulan sebelum dia meninggal, penyakit ini menjadi lebih parah hingga sampai pada tahap IV.

Seperti penyebab barah payudara pada umumnya, penyakit yang menggerogoti Iceu semakin teruk kerana gaya hidup yang salah. Walaupun dia telah didiagnosis menghidap barah payudara, ibu kepada 1 anak masih sibuk menjalankan aktivitinya sebagai penyanyi dangdut.

Linda McCartney

Bukan hanya di dalam negara, barah payudara juga menyerang banyak selebriti asing. Salah satunya ialah Linda McCartney, yang meninggal pada usia 56 tahun. Isteri pemuzik Paul McCartney didiagnosis menderita barah payudara pada tahun 1995, dan meninggal tiga tahun kemudian akibat penyakit itu.

Pada masa itu, keputusan kanser payudara Linda adalah berita yang mengejutkan. Sebabnya, dia terkenal dengan gaya hidup sihat sebagai vegetarian. Namun, yang memburukkan penyakitnya adalah kebiasaannya merokok ganja setiap kali dia selesai menjalani kemoterapi.

Artis yang Bangkit Dari Barah Payudara

Rima Jasmine

Pelakon senior Rima Melati didiagnosis menghidap barah payudara tahap 3B pada tahun 1989. Setelah dijatuhkan hukuman pada usia 45 tahun, dia bergelut dengan penyakit itu selama lebih kurang 20 tahun, hingga akhirnya dinyatakan selamat.

Rima mengatakan penyebab utama barah payudaranya adalah gaya hidup yang tidak sihat. Ibu kepada 1 anak sebelum ini adalah penagih rokok. Ketika dia baru berhenti merokok selama 7 bulan, dia didiagnosis menghidap barah payudara. Untuk pulih, Rima harus menjalani pembedahan pembuangan payudara. Dia juga meningkatkan gaya hidupnya dan makan sayur-sayuran dan buah secara berkala.

Diana Nasution

Penyanyi senior Diana Nastution didiagnosis menghidap barah payudara pada tahun 2006, ketika berusia 48 tahun. Dia bergelut dengan penyakit ini selama 5 tahun sebelum dinyatakan selamat.

Diana telah memberitahu proses memerangi barah payudara. Menurutnya, yang paling penting adalah semangat dan sokongan dari mereka yang paling dekat dengannya. Sebenarnya, ibu penyanyi Ello Marcello mengatakan bahawa ubat hanya menyumbang 40 peratus untuk penyembuhan, tetapi semangat dapat menyumbang 90 persen untuk penyembuhan.

Pevita Pearce

Ramai orang terkejut apabila pelakon muda cantik Pevita Pearce menghidap barah payudara. Tepat pada tahun 2016, Pevita mengumumkan bahawa dia telah menderita barah payudara selama 2 tahun sejak berusia 22 tahun. Berita baiknya, dia dinyatakan selamat setelah tumor dikeluarkan. Pevita mengatakan tekanan boleh menjadi salah satu penyebab barah payudara. Oleh itu, dia hanya mengumumkan penyakitnya tidak lama sebelum menjalani pembedahan membuang tumor, kerana khuatir berita di sekelilingnya boleh menimbulkan tekanan.

Kylie Minogue

Penyanyi Hollywood Kylie Minogue juga didiagnosis menghidap barah payudara pada tahun 2005. Setelah dijatuhkan hukuman pada usia 36 tahun, Kylie menjalani beberapa rawatan termasuk pembedahan membuang tumor. Penyanyi Australia itu mengatakan bahawa wanita harus lebih berhati-hati dan kerap memeriksa payudara mereka. Pada mulanya, Kylie merasakan ada yang tidak kena pada payudaranya. Dia juga berjumpa doktor. Namun, doktor mengatakan bahawa Kylie baik-baik saja. Kylie merasa tidak yakin dengan keputusan pemeriksaan doktor dan memutuskan untuk menjalani pemeriksaan penuh beberapa minggu kemudian. Ketika itulah benjolan ditemui di payudaranya, dia didiagnosis menghidap barah payudara.

Walaupun sehingga kini doktor dan pakar belum menemui penyebab utama barah payudara, sejumlah faktor dapat meningkatkan risiko terkena barah payudara. Sebahagian daripadanya adalah gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, minum alkohol, tidak pernah berehat, dan memakan makanan yang tidak sihat. Oleh itu, walaupun anda tidak mempunyai faktor genetik atau sejarah keluarga barah payudara, anda harus tetap berhati-hati kerana risikonya masih ada.

Selain itu, risiko barah payudara juga lebih besar pada wanita berusia 30 tahun ke atas. Sejumlah kajian juga menunjukkan hasil yang sama, bahawa semakin tua anda, semakin tinggi risiko anda terkena barah payudara. Namun, rata-rata, wanita yang terselamat dari barah payudara adalah mereka yang mendapat rawatan sebaik sahaja didiagnosis. Oleh itu, jika anda merasakan ada yang tidak kena pada payudara anda, lebih baik segera berjumpa doktor.