Keputusan Pek Ujian Positif, tetapi Tidak Mengandung | Saya sihat

Senang pek ujian menunjukkan hasil yang positif. Tapi, mengapa seminggu kemudian mendapat tempoh, ya? Ini memang membingungkan dan membimbangkan, kerana itu membuat anda risau. Mungkinkah ada masalah dengan kesihatan?

Tetapi tidak perlu terlalu kecewa, kerana bukan hanya Ibu yang mengalami ini. Keadaan ini juga tidak bermaksud anda tidak boleh hamil dengan sihat. Bincangkan dengan lebih terperinci di sini, ayuh!

Bolehkah Keguguran Berlaku Tanpa Disedari?

Jawapannya adalah ya. Sekiranya Ibu dan Ayah melakukan hubungan seksual secara berkala tanpa kontraseptif, kehamilan boleh berlaku pada bila-bila masa. Di satu pihak, keadaan ini juga membuat anda tidak menyedari bahawa anda hamil, sehingga beberapa minggu kemudian setelah gejala kehamilan muncul.

Walau bagaimanapun, kehamilan adalah proses yang panjang dan rumit. Proses persenyawaan dan implantasi (lampiran embrio di rahim) sebagai fasa awal, mungkin tidak berjalan lancar. Inilah yang ada di sebalik berlakunya kehamilan kimia atau kehamilan kimia.

Kehamilan kimia adalah keguguran awal yang berlaku ketika telur disenyawakan, tetapi tidak pernah menanam sepenuhnya di rahim. Selalunya berlaku sekitar minggu keempat hingga kelima kitaran haid anda.

Selalunya, satu-satunya tanda kehamilan kimia adalah tempoh yang tidak dijawab. Ia juga boleh diikuti dengan gejala kehamilan awal seperti kekejangan perut. Anda hanya akan mengetahui jika anda keguguran jika anda menjalani ujian kehamilan awal beberapa hari selepas ovulasi dan sebelum haid anda terlambat. Ini bermaksud bahawa secara amnya anda tidak menyedari bahawa mengandung kehamilan dan pendarahan yang berlaku dianggap sebagai tempoh normal.

Baca juga: Ejakulasi Terbalik Suami, Promil Adakah Lebih Sukar?

Apa yang Menyebabkan Kehamilan Kimia?

Kebanyakan keguguran awal, termasuk kehamilan kimia, disebabkan oleh kelainan kromosom. Pada permulaan kehamilan yang normal, telur dan sperma menggabungkan 23 kromosom dari lelaki dan wanita untuk membentuk zigot dengan 46 kromosom. Zigot mula tumbuh melalui pembelahan sel yang cepat, berkembang menjadi blastokista, dan kemudian melekat pada dinding rahim.

Semasa kehamilan kimia, sperma atau telur mempunyai bilangan atau struktur kromosom yang tidak normal. Selepas persenyawaan, zigot yang dihasilkan juga mempunyai bilangan kromosom yang tidak normal. Keabnormalan kromosom ini menyebabkan kesalahan, sehingga zigot tidak dapat berkembang secara normal. Daripada menanam di dinding rahim, telur yang disenyawakan dilepaskan dari badan semasa haid.

Beberapa faktor risiko dapat meningkatkan risiko keguguran awal, termasuk:

  • 35 tahun ke atas.
  • Gangguan pembekuan yang tidak dirawat.
  • Keadaan tiroid yang tidak dirawat.
  • Keadaan perubatan lain, seperti diabetes yang tidak terkawal.
  • Jangkitan seperti klamidia atau sifilis
  • Lapisan rahim yang tidak mencukupi.
Baca juga: Sakit ketika membuang air kecil atau disuria, apakah penyebab dan rawatannya?

Bolehkah Anda Hamil Lagi Selepas Kehamilan Kimia?

Sebenarnya, kehamilan kimia sangat biasa. Oleh itu, jika anda baru atau pernah mengalaminya, anda tidak perlu putus asa. Sebenarnya, para pakar percaya bahawa keguguran yang sangat awal ini dapat menyumbang hingga 70 peratus dari semua konsepsi.

Di samping itu, kehamilan kimia tidak menghalang anda hamil lagi dalam masa terdekat. mengikut American College of Obstetricians and Gynecologists, Anda berkemungkinan besar akan ovulasi dan hamil lagi sebaik dua minggu selepas keguguran awal.

Sebagai fakta lain, anda mungkin mempunyai peluang lebih baik untuk hamil dan mengandung. Ini berdasarkan kajian yang terdiri daripada 2,245 wanita yang menjalani IVF atau Persenyawaan In Vitro (IVF). Walaupun mempunyai kehamilan kimia dalam kitaran IVF pertama mereka, mereka mempunyai kadar kejayaan kehamilan 34%, berbanding dengan kadar kejayaan 21% di kalangan wanita tanpa kehamilan kimia awal.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna kehamilan kimia wajar dipandang rendah, ya. Sekiranya anda sering mengalami gejala yang serupa dengan kehamilan kimia, berjumpa dengan kesihatan pembiakan anda dengan pakar obstetrik untuk mengenal pasti masalah yang mungkin berlaku dan dapatkan rawatan.

Baca juga: 10 Punca Pening Selepas Seks

Rujukan:

Apa yang Harapkan. Kehamilan Kimia.

Berita Perubatan Hari Ini. Keguguran tanpa Pendarahan.