Roti Yang Tidak Meningkatkan Gula Darah

Roti selalu rumit. Roti tidak hanya mudah diperoleh, tetapi juga rasanya enak kerana mempunyai pelbagai jenis topping atau isi. Sayangnya, roti adalah karbohidrat yang akan memberi kesan langsung kepada kenaikan gula darah.

Berita baik untuk pesakit diabetes, tidak semua roti akan menaikkan gula dalam darah. Ada sejenis roti yang walaupun menaikkan kadar gula dalam darah, tetapi tidak dalam waktu singkat atau cepat. Roti jenis ini selamat untuk pesakit diabetes makan untuk sarapan atau makanan ringan. Jadi apa jenis roti yang anda maksudkan? Jom dengar!

Baca juga: Makanan ringan pada Kek Keranjang semasa Tahun Baru Cina? Inilah Petua untuk Kekal Sihat!

Kesalahan Yang Sering Dilakukan Ketika Memilih Jenis Roti

Ketika memilih roti yang sihat, umumnya orang akan memilih yang berlabel "karbohidrat rendah" atau "bebas gluten". Roti jenis ini sihat, tetapi sebenarnya bukan yang terbaik untuk pesakit diabetes. Label "bebas gluten" tidak semestinya bermaksud kalori atau bebas karbohidrat. Tepat ketika gluten dikeluarkan, roti akan lebih padat sehingga kalori dan karbohidrat lebih tinggi.

Kesalahan lain adalah roti multigrain, atau roti yang dibuat dari pelbagai biji-bijian. Nampak sihat ya? Tetapi sebenarnya kandungan setiap gandum dalam satu roti hanya sekitar 1%. Proses pembuatannya juga biasanya panjang sehingga merosakkan kandungan serat dan nutrien. Roti jenis ini tidak boleh dipilih oleh pesakit diabetes.

Roti yang telah diperkaya atau diberi label "diperkaya" juga seharusnya tidak menjadi pilihan. Roti yang diperkaya ini biasanya adalah roti halus di mana semua lapisan sekam soba telah dikeluarkan. Namun di situlah kandungan serat dan nutrien terbaik.

Bagaimana dengan roti coklat? Walaupun sering dikatakan bahawa roti coklat lebih baik daripada roti putih, warna coklat roti mungkin hasil pewarnaan. Oleh itu, sangat penting untuk membaca label makanan mengenai ramuan untuk membuat roti.

Baca juga: Makan Kek Eid, Gula Darah Naik? Atasi Dengan Cara Ini!

Jadi jenis roti apa yang terbaik untuk pesakit diabetes?

Roti yang masih selamat untuk pesakit diabetes adalah roti yang tinggi kandungan serat untuk membantu menurunkan gula darah. Kriteria ini dipenuhi oleh roti yang dibuat dari gandum utuh dan tidak diperkaya atau dimurnikan. Pilih roti yang 100% diperbuat daripada biji-bijian.

Tetapi rasa roti gandum ini tidak sedap! Kemudian Diabestfriend boleh menambahkannya dengan pemanis buatan yang selamat. Selain kaya akan serat, roti jenis ini juga membuat anda cepat kenyang, menjadikannya sesuai untuk mereka yang sedang menjalani diet untuk menurunkan berat badan dan orang yang menghidap diabetes.

Pilihan roti sihat lain adalah roti dari adunan masam atau masam. Roti ini mempunyai indeks glisemik rendah berbanding jenis roti lain kerana kandungan asid laktik dalam proses penapaian. Satu kajian kecil Sweden mendapati roti asid laktik ini dapat menurunkan gula darah 27% lebih rendah daripada memakan roti gandum dan roti putih.

Baca juga: Ini adalah Makanan dengan Indeks Glisemik Rendah!

Selalu ada yang terbaik antara yang baik. Roti yang paling disyorkan untuk pesakit kencing manis adalah roti dari biji-bijian yang tumbuh atau biji-bijian bercambah. Roti ini benar-benar tanpa tepung dan terbuat dari biji-bijian yang ditapai. Semasa proses percambahan, tepung dalam biji-bijian menjadi mudah dicerna. Roti ini rendah karbohidrat, tinggi protein dan serat, yang mempunyai kesan langsung pada kadar gula darah. Roti dari biji-bijian yang tumbuh juga kaya dengan mikronutrien seperti folat, zat besi, zink dan magnesium. Roti jenis ini biasanya dijual dengan nama roti Yehezkiel.

Pastikan Kawalan Bahagian

Untuk mengawal gula darah, disarankan agar wanita yang menghidap diabetes hanya mengambil sekitar 30-45 gram karbohidrat total pada satu masa, dan lelaki 45-60 gram. Untuk makanan ringan, karbohidrat total tidak lebih daripada 15-20 gram. Angka ini telah dijumpai dengan 2 keping roti seberat 15 gram. Boleh menambah protein, sayur-sayuran dan buah-buahan kecil. Jadi jumlahnya ialah 45 gram.

Perhatikan juga indeks glisemik. Indeks glisemik adalah seberapa cepat makanan menaikkan gula darah. Semakin rendah bilangannya, semakin baik bagi penghidap diabetes. Sebenarnya, selain bahagian dan jenis makanan, beban glisemik lebih penting, iaitu bagaimana semua makanan ini akan mempengaruhi tubuh kita.

Jadi petua untuk makan roti yang selamat untuk pesakit diabetes adalah dengan menambahkan makanan berserat tinggi, seperti sayur-sayuran, protein seperti ayam, lemak baik seperti kacang atau alpukat ke dalam roti. Ini akan dapat membantu meminimumkan lonjakan gula darah dan telah memberi nutrisi lengkap kepada Diabestfriend. (AY)

Baca juga: Menahan keinginan untuk makanan manis, inilah caranya!

Sumber:

Kehidupan, Roti Mana Yang Terbaik Untuk Tahap Gula Darah Anda?