Demam pada Bayi Baru Lahir - GueSehat.com

Demam boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk bayi baru lahir. Namun, sehingga usia 3 bulan, demam pada bayi menjadi keadaan serius yang mesti diatasi dengan segera. Oleh itu, agar anda tidak panik dan bingung, mari lihat penjelasan mengenai keadaan demam pada bayi baru lahir!

Punca Demam Bayi

Pada dasarnya, demam bukanlah penyakit, tetapi gejala penyakit. Demam biasanya merupakan tanda bahawa tubuh bayi yang baru lahir berfungsi melawan jangkitan.

Apabila anda demam, suhu badan anda meningkat, menjadikan bakteria dan virus lebih sukar untuk bertahan. Demam juga mengaktifkan sistem imun dan sel darah putih yang melawan jangkitan.

Biasanya, demam dikaitkan dengan penyakit biasa, seperti selesema. Namun, kadang-kadang demam juga boleh menjadi tanda keadaan serius, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga, atau meningitis.

Gejala yang perlu diperhatikan ketika bayi demam

Pada bayi baru lahir, demam adalah keadaan yang serius. Sebabnya, demam boleh menjadi tanda pertama bayi mengalami jangkitan serius. Oleh itu, jika bayi anda mempunyai suhu badan di atas normal, segera berjumpa doktor.

Biasanya, terdapat beberapa gejala yang menyertai demam pada bayi, seperti sukar tidur, kurang selera makan, kurang aktif, dan mengalami sawan. Di samping itu, ibu juga perlu waspada dan segera berjumpa doktor sekiranya dia mengalami gejala berikut:

 • Menangis selalu
 • Badan lemah dan lemas.
 • Fontanel (bahagian lembut di bahagian atas dan belakang kepala) membengkak.
 • Bayi kelihatan kesakitan.
 • Kemunculan lebam atau bintik-bintik keunguan pada kulit.
 • Nampak pucat.
 • Kesukaran bernafas.
 • Tidak mahu minum susu.
 • Kesukaran menelan.
 • Muntah atau cirit-birit.
Baca juga: Mengenali Gejala dan Cara Mengatasi Demam Denggi Lebih Awal

Bagaimana Memeriksa Suhu Bayi yang Baru Lahir?

Terdapat 2 cara untuk memeriksa suhu badan bayi baru lahir, mengambil suhu rektum (di dalam rektum) dan mengambil suhu ketiak. Walau bagaimanapun, jangan gunakan termometer merkuri.

Kaedah yang paling tepat adalah dengan mengambil suhu rektum, tetapi kebanyakan ibu bapa lebih suka mengambil suhu bayi melalui ketiak. Berikut adalah beberapa petua untuk mengukur suhu badan bayi:

Mengukur Suhu Tubuh Bayi Menggunakan Termometer Elektronik

 • Letakkan bayi di punggungnya dan bengkokkan kakinya.
 • Bersihkan termometer dengan air sabun, kemudian sapukan jeli petroleum.
 • Masukkan termometer dengan perlahan ke dalam rektum bayi, kira-kira 2.5 cm.
 • Tunggu termometer membaca suhu. Biasanya, alat itu akan mengeluarkan bunyi ketika mengesan suhu.
 • Setelah digunakan, bersihkan termometer dengan sabun dan air.
 • Julat suhu normal rektum bayi ialah 36.6-38 ° C.

Mengukur Suhu Bayi Melalui Ketiak

 • Letakkan termometer di ketiak bayi, kemudian tutup tangan bayi ke badannya.
 • Tunggu beberapa saat untuk termometer membaca suhu badannya.
 • Julat suhu ketiak bayi yang normal ialah 36.7-37.1 ° C.

Termometer oral tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun. Termometer telinga juga tidak disyorkan untuk digunakan pada bayi baru lahir, kerana cenderung menunjukkan suhu badan yang tidak tepat. Termometer telinga akan menunjukkan hasil yang tepat sekiranya kanak-kanak berumur 2 tahun.

Baca juga: Lakukan Penanganan Demam Denggi Ini Pada Kanak-kanak

Rawatan Demam pada Bayi Baru Lahir

Jangan hanya mencuba ubat untuk merawat demam bayi yang baru lahir. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah memeriksanya ke doktor. Doktor biasanya akan mengesyorkan dos tertentu acetaminophen.

Selain itu, teruskan menyusukan bayi sekiranya tidak ada masalah dengan selera makannya. Sekiranya bayi anda menunjukkan tanda-tanda dehidrasi, seperti mulut kering, menggunakan kurang dari 6 lampin sehari, tidak menangis ketika menangis, atau mempunyai kulit kering, berjumpa doktor juga. Doktor biasanya akan mengesyorkan elektrolit.

Anda juga boleh mencuba memandikan bayi anda menggunakan span dan air suam. Ia juga dapat membantu mengurangkan demam.

Sekiranya bayi anda demam kerana jangkitan, ini sangat membimbangkan. Walau bagaimanapun, bayi juga cepat bertindak balas sekiranya jangkitan itu dirawat seawal mungkin.

Inilah sebabnya mengapa sangat penting agar bayi anda diperiksa oleh doktor secepat mungkin. Sekiranya doktor mengesyaki bayi anda mempunyai jangkitan, dia akan segera memberi ubat antibiotik.

Walaupun kebanyakannya bukan disebabkan oleh masalah serius, demam pada bayi baru lahir cukup membimbangkan. Terutama jika anda seorang ibu yang baru.

Oleh itu, segeralah berjumpa bayi dengan doktor, terutama jika dia masih berusia di bawah 3 bulan. terutamanya jika disertai dengan gejala yang membimbangkan yang lain. (TAS / AS)

Baca juga: Demam Kepialu, Adakah Bahaya?

Bayi Lelah -GueSehat.com

Sumber:

"Demam pada Bayi"