Perubahan Payudara Semasa Kehamilan Trimester Pertama | Saya sihat

Kehamilan adalah pengalaman yang akan mengubah kehidupan wanita. Pada fasa ini, terdapat banyak perubahan dalam fizikal wanita untuk menampung keperluan bayi semasa dalam kandungan.

Dari sekian banyak perubahan yang berlaku semasa kehamilan, perubahan payudara adalah salah satu yang berlaku. Sebilangan besar wanita mengadu merasa sakit dari itu, hingga tahap yang berbeza-beza. Lalu, adakah cara untuk menyelesaikannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Perubahan Payudara Semasa Kehamilan

Sakit payudara semasa awal kehamilan adalah keadaan yang sangat biasa, terutama pada trimester pertama kehamilan atau antara 2 hingga 4 minggu selepas pembuahan.

Seperti kebanyakan gejala yang berkaitan dengan kehamilan, kelembutan payudara juga dikaitkan dengan 2 perubahan hormon utama, iaitu estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini juga mempengaruhi pembentukan payudara ketika wanita remaja kini mula bekerja untuk mempersiapkan Ibu untuk menyusukan anak mereka ketika mereka dilahirkan. Hormon ini memastikan saluran susu diluaskan dan payudara mempunyai bekalan darah yang mencukupi.

Berikut adalah beberapa perubahan payudara pada awal kehamilan pada 12 minggu pertama kehamilan:

1. Perubahan dalam minggu 1-3

Perubahan payudara bermula sejurus selepas implantasi. Sebilangan besar perubahan berlaku pada minggu kedua, di mana anda akan merasakan peningkatan kepekaan, terutama di kawasan di mana arteri susu dalaman berada. Saluran susu dan tunas alveolar tumbuh dengan cepat dalam tempoh ini.

2. Perubahan pada minggu 4-6

Perubahan pada puting susu dilihat dalam tempoh ini. Peningkatan bekalan darah menyebabkan sensasi menggelitik disertai kesemutan di sekitar puting. Kesemutan juga dapat dipicu oleh perubahan suhu. Pada akhir fasa ini, peningkatan pigmentasi akan menjadikan areola kelihatan lebih gelap dan puting akan lebih menonjol.

3. Perubahan pada minggu 7-9

Pada minggu ketujuh, payudara mula membesar ketika lemak berkumpul dan saluran susu berkembang. Lobula dibentuk dengan tumbuh alveoli, menjadikan payudara terasa lebih lembut dan lembut. Montgomery tubercles atau jerawat kecil di sekitar areola muncul sekitar minggu ke-8. Pada minggu ke-12, areola gelap dikelilingi oleh areola tisu nipis kedua dan puting yang masih perlahan masuk akan mula muncul.

4. Perubahan pada minggu 10-12

Ini adalah tempoh ketika puting menonjol sepenuhnya. Pada masa ini, anda akan mengetahui sepenuhnya perubahan payudara anda, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama anda.

Mengatasi Ketidakselesaan Perubahan Payudara Semasa Kehamilan

Walaupun perubahan dan kesakitan pada payudara semasa kehamilan tidak dapat dielakkan, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk meredakan kesakitan sedikit.

1. Gunakan coli khas untuk wanita hamil

Pastikan untuk sentiasa mengukur semula payudara anda setiap kali anda ingin membeli coli baru, terutamanya jika anda merasakan saiz bra anda sekarang terlalu ketat. Bra yang sesuai akan memberikan sokongan yang optimum untuk payudara dan juga mencegahnya merasa sakit.

2. Pastikan payudara sentiasa lembap

Elakkan masalah payudara gatal dengan memastikan kulit tetap lembap. Caranya adalah dengan kerap menggunakan pelembap ke kawasan payudara.

3. Elakkan menggunakan bra underwire

Sebilangan besar wanita merasa tidak selesa memakai coli dengan wayar kerana terlalu ketat. Ini pastinya terasa lebih teruk apabila anda mengalami sakit payudara semasa hamil.

4. Pilih pakaian dan coli kapas

Kapas bukan sahaja melindungi anda dari risiko kerengsaan dan jangkitan kulit, tetapi juga memastikan kulit anda dapat bernafas dengan baik. Kain kapas dapat menyerap peluh dan menjadikan kulit kering.

5. Seboleh mungkin elakkan perlanggaran

Pencegahan adalah kaedah terbaik untuk memastikan anda tidak merasa sakit pada payudara anda. Untuk itu, cubalah selalu berkonsentrasi ketika dalam perjalanan, sehingga anda dapat mengelakkan kontak langsung atau kesan pada payudara.

6. Gunakan kompres suam

Memampatkan payudara dengan menggunakan tuala hangat adalah kaedah berkesan untuk menghilangkan rasa sakit semasa hamil. Kompres yang hangat juga dapat membantu mengurangkan pembengkakan kerana akan meningkatkan peredaran darah.

7. Kekal hidrat

Salah satu sebab kesakitan payudara adalah pengekalan air. Perkara ini dapat dielakkan sekiranya anda minum air secukupnya sepanjang hari. Tabiat ini dapat membantu membuang hormon dan cecair berlebihan yang menyebabkan kesakitan.

8. Kurangkan pengambilan garam

Sebilangan wanita mendapati pengurangan pengambilan garam semasa kehamilan dapat membantu mengurangkan sakit payudara.

9. Memakan pemakanan yang betul

Tubuh yang sihat akan lebih bersedia untuk menangani perubahan fizikal semasa kehamilan, salah satunya adalah sakit payudara. Untuk itu, amalkan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral, termasuk biji dan kacang, sayur-sayuran berdaun hijau, dan bijirin untuk mengurangkan kepekaan payudara.

Kehamilan memang membawa banyak perubahan dalam diri anda, terutama dari segi fizikal. Namun, tidak perlu risau, kerana masih banyak perkara yang masih boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Jadi, jangan biarkan ia membebankan diri sendiri, Ibu. (AS)

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Perubahan Payudara dan Puting Biasa Semasa Kehamilan"


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found