Punca Kolesterol Tinggi pada Usia Muda - GueSehat

Sebilangan orang berpendapat bahawa tahap kolesterol tinggi hanya menyerang orang tua. Malah, generasi muda juga boleh mempunyai kadar kolesterol tinggi. Lalu, apakah penyebab kolesterol tinggi pada usia muda? Ayuh, kenali sehingga anda dapat mencegahnya, geng!

Apa itu Kolesterol?

Kolesterol adalah lemak yang dihasilkan oleh hati atau hati dan penting untuk membentuk hormon tertentu, membran sel, dan vitamin D. Kolesterol tidak larut dalam air sehingga tidak dapat menyebar ke seluruh tubuh. Zarah-zarah yang disebut lipoprotein membantu mengangkut kolesterol ini melalui aliran darah.

Apa yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi pada Usia Muda?

Terdapat pelbagai faktor yang dapat menyebabkan kolesterol tinggi pada usia muda, seperti pola makan yang tidak sihat (memakan makanan berlemak), mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi, merokok, dan kegemukan. Diabetes, penyakit buah pinggang dan tiroid tertentu juga boleh menyebabkan kolesterol tinggi pada usia muda.

Apakah Gejala Kolesterol Tinggi pada Usia Muda?

Secara umum, tidak ada tanda-tanda atau gejala yang menunjukkan kolesterol tinggi pada usia muda. Namun, untuk mengetahui sama ada tahap kolesterol anda tinggi atau tidak, ujian darah diperlukan. Jika anda mempunyai faktor risiko seperti yang disebutkan di atas, segera periksa kadar kolesterol anda.

Hasil pemeriksaan biasanya akan memberi anda maklumat mengenai kolesterol total, kolesterol jahat (LDL), kolesterol baik (HDL), Non-HDL, trigliserida.

  • Kolesterol total adalah ukuran jumlah kolesterol dalam darah, termasuk lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Jumlah kolesterol tidak boleh melebihi 200 mg / dL.

  • Kolesterol jahat (LDL) adalah sumber utama penumpukan kolesterol dan penyumbatan di arteri. Jumlah kolesterol LDL yang sihat ialah 100 mg / dL.
  • Kolesterol baik (HDL) membantu membuang kolesterol dalam darah. Had sihat untuk kolesterol baik adalah lebih daripada 45 mg / dL.
  • Bukan HDL adalah jumlah kolesterol tolak HDL. Jadi, bukan HDL diperoleh daripada jumlah LDL dan jenis kolesterol lain, seperti lipoprotein berketumpatan sangat rendah (VLDL). Had bukan HDL yang sihat adalah kurang daripada 120 mg / dL.
  • Trigliserida adalah satu lagi bentuk lemak dalam darah yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Komplikasi Sekiranya Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi boleh menyebabkan kolesterol menumpuk di dinding arteri, yang boleh menyebabkan penyempitan saluran darah. Sekiranya ia berlaku di arteri koronari yang menuju ke jantung, ia boleh menyebabkan serangan jantung. Gejala:

  • Sakit dada. Sekiranya arteri yang membekalkan darah ke jantung (arteri koronari) terganggu, anda mungkin mengalami sakit dada (angina) dan gejala penyakit arteri koronari yang lain.
  • Pukulan. Ini mirip dengan serangan jantung dan boleh berlaku apabila gumpalan darah menyekat aliran darah ke bahagian otak.
  • Serangan jantung . Sekiranya aliran darah ke bahagian jantung berhenti kerana penyumbatan plak, anda mungkin mengalami serangan jantung.

Mengubah Gaya Hidup Anda untuk Menurunkan Kolesterol

Setelah mengetahui sebab-sebab kolesterol tinggi pada usia muda, anda tentu harus memperhatikan gaya hidup yang lebih sihat sehingga anda dapat mengelakkan komplikasi. Oleh itu, mari mula mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat!

1. Pengambilan Makanan Sihat Jantung

Anda benar-benar harus mula mengubah pilihan makanan yang sering anda makan untuk menurunkan kolesterol tinggi. Mulailah mengurangkan makanan dengan lemak tepu, terutama daging merah dan produk tenusu tinggi lemak. Mengurangkan makanan yang mengandungi lemak jenuh dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat anda, anda tahu.

Selain lemak jenuh, anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi lemak trans. Lemak trans dapat meningkatkan kadar kolesterol secara keseluruhan. Mula makan makanan yang mengandungi lemak omega-3, seperti salmon, biji rami (biji rami), atau makarel.

Di samping itu, juga mengambil makanan yang tinggi serat larut. Serat larut ini dapat mengurangi penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah dan dapat ditemukan di oatmeal, kacang ginjal, epal, atau pir.

2. Mula melakukan sukan atau aktiviti fizikal

Bersenam dapat membantu menurunkan kolesterol. Bersenam dapat membantu meningkatkan HDL atau kolesterol baik. Oleh itu, anda harus bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap 5 kali seminggu. Di samping itu, anda juga melakukan senaman aerobik selama 20 minit setiap 3 kali seminggu.

Menambah aktiviti fizikal tambahan, walaupun pada selang waktu pendek beberapa kali sehari, dapat membantu menurunkan berat badan. Anda boleh berjalan cepat setiap hari semasa makan tengah hari, mencuba berbasikal ke tempat kerja, dan memulakan latihan yang anda nikmati bersama rakan atau keluarga.

3. Cuba Kurangkan Berat Badan

Ternyata ada hubungan antara menurunkan berat badan dan menurunkan kadar kolesterol tinggi. Sekiranya anda gemar minum minuman bergula, cubalah beralih ke air minuman. Cuba juga mencari alternatif untuk makanan yang rendah kalori dan lemak.

Cuba kekal aktif di mana sahaja anda berada. Contohnya, jika anda di tempat kerja, cubalah mula menggunakan tangga daripada menggunakan eskalator atau lif. Cuba berjalan-jalan semasa rehat. Sekiranya anda berada di rumah, buatlah kerja rumah anda atau masak supaya anda tidak duduk diam.

4. Kurangkan dan Mula Berhenti Merokok

Bagi generasi muda, merokok boleh dianggap sebagai kebiasaan yang baik atau sejuk. Sebenarnya, bahan kimia yang terkandung dalam rokok dapat mengurangkan kadar kolesterol baik atau juga dikenali sebagai HDL. Selain itu, merokok juga dapat meningkatkan komplikasi seperti serangan jantung. Dengan berhenti merokok, anda akan meningkatkan kadar kolesterol baik anda.

Kadang-kadang, perubahan gaya hidup mungkin tidak cukup untuk menurunkan kadar kolesterol. Namun, perubahan gaya hidup di atas dapat mencegah tahap kolesterol melambung tinggi. Sekiranya anda berisiko mempunyai kadar kolesterol tinggi, segera ubah gaya hidup yang lebih sihat dan berjumpa doktor.

Yang paling penting, lakukan pemeriksaan terlebih dahulu untuk mengetahui tahap kolesterol anda. Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan tertentu diikuti dengan cadangan untuk perubahan gaya hidup. Perubahan gaya hidup ini pastinya dapat membantu mengawal tahap kolesterol anda.

Jadi, sekarang anda tahu apa gejala, komplikasi, dan penyebab kolesterol tinggi pada usia muda? Sudahkah anda memeriksa tahap kolesterol anda, geng? Sekiranya tinggi, jangan lupa mengambil langkah pencegahan di atas!

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan atau perkara lain yang anda ingin berunding dengan pakar, jangan ragu untuk memanfaatkan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Medline Plus. Kolesterol Tinggi pada Kanak-kanak dan Remaja .

Garis Kesihatan. 2016. Gejala Kolesterol Tinggi .

Pukul Kesihatan UPMC. 2018. Kolesterol tinggi pada usia 30-an adalah mungkin, jadi ketahui risikonya.

Klinik Mayo. 2018. 5 perubahan gaya hidup teratas untuk meningkatkan kolesterol anda .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found