Bolehkah Autoimuniti Disembuhkan?

Cuba ingat, kali terakhir Geng Sihat sakit. Mungkin Gang Sihat mendapat demam atau sejenis jangkitan. Walau bagaimanapun, apa sahaja yang menyebabkan Geng Sihat jatuh sakit, sama ada virus atau bakteria, sistem imun akan melawannya. Namun, apa yang berlaku sekiranya Geng Sihat mendapat penyakit autoimun? Bolehkah autoimun dapat disembuhkan?

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh mengesan sesuatu di dalam badan sebagai benda asing dan menyerangnya seolah-olah virus. Kemudian, adakah penyakit autoimun dapat disembuhkan? Bagaimana merawat penyakit autoimun? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Mengenal Autoimuniti, Penyakit yang Menyerang Ashanty

Apa itu Penyakit Autoimun?

Istilah penyakit autoimun digunakan untuk menggambarkan keadaan ketika sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melindungi tubuh dari virus, bakteria, dan bahan asing, terlibat dan menyebabkan penyakit. Jadi, sebagai contoh, sistem imun kita menyerang diri kita sendiri.

Berikut adalah beberapa contoh penyakit autoimun:

Artritis reumatoidPenyakit ini menyebabkan beberapa sendi menjadi radang, kaku, dan sakit. Penyakit ini juga boleh menyebabkan keradangan pada organ lain, seperti paru-paru atau mata.

Lupus: apabila terkena lupus, biasanya seseorang mengalami keradangan di beberapa bahagian badan, terutama pada sendi, kulit, dinding paru-paru, dan ginjal.

Sindrom SjögrenPenyakit ini menyebabkan kekeringan mata dan mulut kerana keradangan dan kecederaan pada kelenjar yang menghasilkan air mata dan air liur. Ia juga boleh menyebabkan radang sendi, penyakit paru-paru, dan radang pada organ lain.

Rheumatisme polimyalgia (PMR): orang yang terkena rematik polymyalgia biasanya berusia lebih dari 60 tahun dan mengalami kesakitan dan kekakuan di bahu, leher, dan pinggang secara tiba-tiba. Penyakit ini menyerupai artritis reumatoid.

Spondylitis ankylosing: penyakit ini dicirikan oleh keradangan dan kekakuan pada bahagian bawah tulang belakang, termasuk sendi sacroiliac. Penyakit ini juga boleh menyebabkan keradangan pada sendi lain.

Vaskulitis: nama penyakit ini bermaksud 'radang saluran darah' dan merujuk kepada sekumpulan keadaan di mana keradangan saluran darah menyebabkan gejala yang mengganggu, dan dalam beberapa kes, menyebabkan kerosakan organ. Contoh penyakit ini termasuk artritis temporal, granulomatosis dengan polyangiitis, dan vaskulitis hipersensitiviti.

Sklerosis berbilang: penyakit di mana dinding axon atau myelin rosak akibat serangan imun. Akson mempunyai fungsi penting dalam komunikasi antara sel saraf. Akibatnya, otak dan saraf tunjang tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan gangguan pergerakan, keseimbangan, penglihatan, dan lain-lain.

penyakit seliak: orang dengan penyakit seliak mengalami reaksi imun yang merosakkan usus kecil dan mengganggu sistem pencernaan akibat pengambilan gluten. Orang dengan penyakit seliak juga mungkin mengalami gejala seperti ruam kulit, sakit sendi, dan keletihan.

Diabetes jenis 1: Diabetes jenis 1 mempunyai kes yang jauh lebih sedikit daripada diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, dalam dunia penyakit autoimun, diabetes jenis 1 adalah salah satu jenis yang paling biasa. Pada diabetes jenis 1, serangan imun merosakkan bahagian pankreas yang menghasilkan insulin, jadi jumlah hormon ini tidak mencukupi untuk keperluan tubuh mengatur gula darah. Penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan organ, termasuk ginjal dan mata.

Alopecia areata: ini adalah penyakit kulit di mana sistem imun menyerang folikel rambut, menyebabkan keguguran rambut.

Bolehkah Autoimuniti Disembuhkan?

Seperti disebutkan di atas, penyakit autoimun adalah penyakit di mana sistem kekebalan tubuh salah menafsirkan sesuatu di dalam tubuh sebagai bahan asing, sehingga menyerang seperti seolah-olah virus.

Bolehkah autoimun dapat disembuhkan? Penyakit tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Kenapa? Kerana kita tidak boleh menghentikan sistem imun seseorang hanya kerana salah satu bahagiannya tidak berfungsi.

Tanpa sistem imun, sesiapa sahaja boleh mati akibat keadaan ringan, seperti demam dan selesema. Oleh itu, adakah autoimun dapat disembuhkan? Tidak, tetapi ada rawatan yang boleh dilakukan untuk mengawal keadaan. Jadi, anda masih perlu tahu bagaimana merawat penyakit autoimun.

Baca juga: Ketahui Penyakit Autoimun dan Rawatan Imunoglobulin Intravena

Bagaimana Mengubati Penyakit Autoimun?

Nah, sekarang anda tahu, adakah autoimun dapat disembuhkan atau tidak. Walaupun tidak ada penawar yang lengkap, ada cara untuk mengobati penyakit autoimun. Cara merawat penyakit autoimun ini bermaksud mengawal keadaan, bukan menyembuhkannya.

Cara merawat penyakit autoimun ini bertujuan mengatasi tindak balas imun yang berlebihan yang disebabkan oleh penyakit autoimun. Dengan cara itu, secara automatik keradangan dan kesakitan juga dapat dikawal.

Sama seperti penyakit lain pada umumnya, bagaimana merawat penyakit autoimun juga menggunakan ubat, dan juga terapi. Ubat berikut digunakan untuk merawat penyakit autoimun:

 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen (Motrin, Advil) dan naproxen (Naprosyn).
 • Ubat penekan imun
 • Ubat-ubatan juga tersedia untuk menghilangkan gejala, seperti sakit, bengkak, keletihan, dan ruam kulit.
 • Makan makanan seimbang dan bersenam secara berkala.

Jadi, rawatan penyakit autoimun lebih tertumpu pada usaha mengurangkan keradangan dan mengawal tindak balas imun yang berlebihan. Ubat-ubatan ini dapat membantu melegakan gejala.

Gejala Penyakit Autoimun

Selain mengetahui apakah autoimun dapat disembuhkan dan bagaimana mengobati penyakit autoimun, anda juga perlu mengetahui gejala penyakit autoimun, seperti:

 • Keletihan
 • Sakit otot
 • Bengkak dan kemerahan
 • Demam
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Rasa kebas dan kesemutan di tangan dan kaki
 • Keguguran rambut
 • ruam

Setiap jenis penyakit autoimun berbeza, jadi ada gejala lain yang lebih spesifik untuk penyakit ini. Contohnya, diabetes jenis 1 menyebabkan rasa dahaga, penurunan berat badan, dan keletihan yang melampau. Sementara itu, kolitis menyebabkan sakit perut, kembung perut, dan cirit-birit.

Sementara itu, penyakit autoimun seperti psoriasis atau rheumatoid arthritis, gejala sering datang dan hilang. Tempoh ketika gejala berulang disebut suar. Tempoh di mana gejala hilang disebut remisi.

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sekiranya anda mempunyai simptom penyakit autoimun, berjumpa doktor. Anda kemungkinan besar mesti berjumpa pakar, mengikut jenis penyakit autoimun yang anda alami.

Inilah panduan doktor yang boleh anda lawati:

 • Pakar Rheumatologi: doktor yang merawat penyakit sendi, seperti rheumatoid arthritis dan penyakit autoimun lain, seperti sindrom Sjögren dan SLE.
 • Ahli gastroenterologi: doktor yang merawat penyakit saluran pencernaan, seperti penyakit seliak atau penyakit Crohn.
 • Ahli endokrinologi: doktor yang merawat penyakit kelenjar di dalam badan, termasuk penyakit Graves, tiroiditis Hashimoto, dan penyakit Addison.
 • Pakar Dermatologi: doktor yang merawat penyakit kulit, seperti psoriasis.

Ujian untuk Diagnosis Penyakit Autoimun

Selain mengetahui apakah autoimun dapat disembuhkan, Anda juga perlu mengetahui cara mendiagnosis penyakit autoimun. Tidak ada ujian yang dapat mendiagnosis penyakit autoimun.

Doktor anda akan menggunakan gabungan ujian dan maklumat mengenai gejala anda, serta ujian fizikal, untuk membuat diagnosis. Ujian antibodi antinuklear (ANA) sering menjadi salah satu ujian pertama yang digunakan doktor apabila gejala menunjukkan bahawa penyakit autoimun sedang berlaku.

Sekiranya hasilnya positif, anda mungkin mempunyai penyakit imun, tetapi ujian ini tidak dapat mengesahkan penyakit autoimun yang anda miliki, atau tidak dapat mengesahkan dengan tepat jika anda mempunyai penyakit autoimun.

Ujian lain lebih banyak mencari autoantibodi tertentu yang dihasilkan dalam penyakit autoimun tertentu. Doktor juga boleh melakukan ujian tidak khusus untuk memeriksa keradangan yang disebabkan oleh penyakit di dalam badan. (UH)

Baca juga: Kenali Penyakit Autoimuniti Jarang Myasthenia Gravis

Sumber:

Garis Kesihatan. Penyakit Autoimun: Jenis, Gejala, Punca, dan Banyak Lagi. Mac 2019.

Ahli Biologi Sederhana. Bolehkah Kita Menyembuhkan Penyakit Autoimun ?. September 2016.

Penerbitan Kesihatan Harvard. Apa masalahnya dengan penyakit autoimun?. Mei 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found