MPASI Dibuat dari Ayam untuk Bayi 6 Bulan - guesehat.com

Hai, ibu! Bagaimana keadaan si kecil anda hari ini? Memasuki usia 6 bulan ke atas, biasanya Ibu akan sibuk membuat makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI). Pelbagai jenis resipi bubur untuk bayi 6 bulan dicuba sebagai pelbagai makanan untuk si kecil anda, termasuk bubur berasaskan ayam. Nah, ternyata menu ini sangat enak, anda tahu, Mums.

Walaupun ayam baik untuk si kecil anda, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian, Ibu. Sebaiknya, berikan si kecil ayam percuma. Ayam pelbagai jenis dan ayam domestik mempunyai kandungan nutrisi yang sama, tetapi tahukah anda bahawa makanan kedua jenis ayam itu berbeza?

Makanan ayam bebas masih berasal dari bahan semula jadi, sementara makanan ayam domestik biasanya diberi makanan tambahan dan hormon tertentu. Nah, hormon ini masih akan disimpan di dalam badan ayam domestik. Sudah tentu, jika ia dimakan oleh si kecil, ia tidak digalakkan, ya, ibu.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam mencari ayam bebas, tidak mengapa anak anda diberi ayam domestik. Walau bagaimanapun, tidak terlalu kerap. Sebabnya ialah jika ia terlalu sering dikonsumsi, kandungan makanan ayam akan memasuki badan si kecil. Dengan cara itu, anak anda juga boleh menggunakan bahan tambahan yang tidak menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

Apa itu bahan tambahan? Aditif adalah bahan tambahan dalam makanan yang menjadikan makanan lebih enak, lebih beraroma, dan tahan lebih lama. Contohnya ialah garam, gula, perasa, dan pengawet.

Masih keliru tentang apa yang harus dibuat bubur untuk bayi 6 bulan? Lihat resipi bubur penapis ayam di bawah, Ibu!

Bahan yang diperlukan adalah:

 1. Nasi 20 gr.
 2. 650 ml air.
 3. Daging ayam pelbagai jenis (tanah) 25 gr.
 4. Tahu dipotong kecil 30 gr.
 5. Lobak parut 25 gr.
 6. Tomato dipotong kecil 30 g.
 7. Minyak zaitun 1 sudu kecil.

Sekiranya semua bahan sudah siap, mari mulakan membuat bubur untuk si kecil anda!

 1. Rebus ayam, tahu, nasi, dan air. Terus kacau hingga pekat dan menjadi lumat.
 2. Apabila menjadi bubur, masukkan lobak merah dan tomato. Kacau lagi hingga masak.
 3. Masukkan minyak zaitun dan gaul hingga sebati.
 4. Setelah bubur sejuk, kisar hingga rata.

Bubur penapis ayam siap diberikan kepada Bayi! Mudah bukan? Daripada membeli bubur bayi di pasar, bubur buatan sendiri lebih sihat, anda tahu, ibu. Kami tidak tahu sama ada benar bahawa bubur yang dijual di pasaran benar-benar bebas daripada bahan tambahan, seperti gula, garam, bahan pengawet, dan perasa.

Harus diingat bahawa sistem pencernaan bayi berusia 6 bulan belum cukup kuat untuk mencerna makanan bertekstur kasar. Oleh itu, berikan bubur yang teksturnya lembut dan berair, seperti bubur penapis ayam di atas. Anda juga boleh menggabungkannya dengan pelbagai jenis sayur-sayuran, anda tahu. Perkara yang paling penting ialah ia tidak mengandungi bahan tambahan (gula, garam, dan perasa), lembut, berair, dan kebersihan.