Bolehkah Ibu Hamil Makan Jengkol? - GueSehat.com

Sebagai orang Indonesia, tentu anda sangat biasa dengan jenis biji-bijian yang disebut Latin Archidendron pauciflorum atau lebih dikenali sebagai biji jengkol? Bau dan rasanya yang khas menjadikan sebilangan orang sangat menyukainya. Atau mungkin Mums juga salah seorang yang sangat menyukainya?

Walaupun rasanya unik dan sering dikatakan mempunyai tekstur yang hampir sama dengan kentang, terdapat juga banyak kebaikan dan keburukan yang berkaitan dengan penggunaannya pada wanita hamil. Jadi, bolehkah wanita hamil makan jengkol, Ibu? Ayuh, dapatkan penjelasan berikut!

Jengkol sekilas

Jengkol adalah tumbuhan yang khas di rantau Asia Tenggara, yang termasuk dalam kumpulan polong atau Fabaceae. Di barat, benih ini sering disebut sebagai buah nangka. Sementara di beberapa kawasan Asia yang lain, biji ini mempunyai nama yang berbeza. Contohnya, di Malaysia disebut jering seed, di Myanmar disebut "da nyin awak", dan di Thailand disebut "luk-nieng" atau "luk neang".

Sebilangan orang tidak suka jengkol kerana baunya tidak sedap. Walaupun begitu, tidak sedikit yang menyukainya kerana teksturnya yang lembut dan rasanya yang khas. Jengkol sering dijadikan lauk atau menu utama makanan ringan.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Jengkol untuk Kesihatan

Kandungan Pemakanan Jengkol

Tidak lengkap jika anda tidak mengetahui kandungan gizi jengkol. Nah, berikut adalah perincian kandungan gizi jengkol per 100 gram, Ibu.

Kalori: 140 kcal.

Protein: 6.3 g.

Lemak: 0.1 g.

Karbohidrat: 28.8 g.

Kalsium: 29 mg.

Fosforus: 45 mg.

Zat besi: 0.9 mg.

Vitamin B1: 0.65 mg.

Vitamin C: 24 mg.

Kelebihan Makan Jengkol semasa Mengandung

Jengkol yang mengandungi vitamin dan mineral tentu baik untuk dimakan oleh ibu hamil. Berikut adalah beberapa kelebihan makan jengkol semasa mengandung.

1. Dapat mengelakkan sembelit

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh wanita hamil adalah sembelit atau sembelit. Keadaan ini biasa dialami oleh Ibu pada trimester awal kehamilan. Nah, untuk mengatasi ini, pengambilan jengkol secukupnya. Jengkol mengandungi serat yang dapat melancarkan sembelit.

2. Baik untuk perkembangan janin

Jengkol boleh menjadi sumber makanan sihat untuk wanita hamil dan juga untuk perkembangan janin. Perlu diingat, jengkol mengandungi kalsium dan fosfor yang sangat tinggi, jadi bagus untuk perkembangan tulang dan gigi janin.

3. Mengandungi asid folik yang baik untuk janin

Semasa mengandung, doktor secara amnya akan mengesyorkan ibu untuk meningkatkan pengambilan asid folik untuk mengurangkan pelbagai risiko kehamilan. Wanita hamil disyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 400 mcg asid folik setiap hari.

Asid folik dapat membantu mengekalkan kehamilan yang sihat dan mengurangkan risiko kecacatan kelahiran. Anehnya, untuk mendapatkan asid folik, anda boleh mengambil jengkol, anda tahu.

Jadi, Bolehkah Wanita Hamil Makan Jengkol?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jengkol mempunyai sejumlah manfaat ketika dikonsumsi oleh wanita hamil. Tetapi perlu diingat, penggunaan juga perlu dilakukan dengan bijak dan sederhana. Ini kerana jengkol juga mengandungi bahan lain yang boleh memberi kesan sampingan pada janin.

Kandungan yang dimaksudkan adalah asam jengkolat. Sekiranya terlalu banyak, asid jengkolik dapat terkumpul di buah pinggang dan berisiko menyebabkan masalah kesihatan. Apabila asid jengkolat berkumpul, kandungan ini akan membentuk kristal. Sekiranya dibiarkan, dikhuatiri kristal ini boleh menyebabkan gangguan kencing pada pendarahan di saluran kencing.

Di samping itu, terdapat beberapa kesan sampingan lain dari memakan jengkol semasa kehamilan yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

1. Boleh mencetuskan sakit pagi yang teruk

Pada hari-hari awal kehamilan, sakit pagi atau sakit pagi adalah perkara biasa. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon. Jadi, deria bau menjadi lebih sensitif terhadap bau yang kuat.

Memandangkan jengkol mempunyai aroma khas yang cukup menyakitkan, nampaknya anda harus lebih memperhatikan hal ini. Bau jengkol yang menyakitkan boleh menyebabkan mual dan muntah yang teruk.

Tidak hanya mual dan muntah, Ibu juga mungkin merasa pening dan sakit, malah boleh menyebabkan gejala dehidrasi yang tentunya boleh membahayakan janin. Sekiranya anda mengalami morning sickness, tonton video berikut untuk mengatasi penyakit pagi.

2. Menyebabkan sakit belakang

Asid jengkolat yang cukup tinggi juga boleh mencetuskan keadaan sakit belakang yang semakin teruk semasa hamil. Jengkol akan menyebabkan penumpukan zat yang harus dirembeskan dari badan. Walaupun dalam keadaan teruk, penumpukan ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang kerana keracunan asid jengkolik di jengkol.

3. Menyebabkan keracunan

Pada ibu yang hamil, keracunan jengkol adalah keadaan yang sangat mungkin. Keracunan ini biasanya dicirikan oleh rasa tidak selesa, mual, muntah, sakit kepala, sakit, demam, dan kesukaran membuang air kecil.

Kelebihan Jengkol untuk Kesihatan

Nah, selain penggunaannya untuk wanita hamil, jengkol ternyata juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, anda tahu, termasuk:

1. Mencegah anemia

Jengkol mengandungi zat besi yang berperanan mencegah dan mengatasi kekurangan pengeluaran sel darah merah di dalam badan. Perlu diingat bahawa apabila tubuh kekurangan sel darah merah, bekalan oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel-sel dalam tubuh juga akan berkurang.

Kesan kekurangan bekalan oksigen dan nutrien ini akan mengurangkan fungsi atau prestasi sel. Tidak hairanlah jika seseorang yang mengalami anemia, dia akan kelihatan lemah, letih, dan tidak bersemangat.

Nah, bagi Ibu atau wanita lain, pengambilan jengkol semasa haid sangat dianjurkan agar tubuh tidak kekurangan zat besi kerana banyaknya darah yang keluar dari badan.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari memakan jengkol adalah ia dapat mengawal kadar gula dalam darah, jadi sangat baik bagi orang yang menderita diabetes untuk mengkonsumsi. Jengkol mengandungi gula yang masih relatif selamat bagi penderita diabetes.

Selain itu, gula dalam jengkol juga merupakan jenis gula yang paling mudah terurai. Berbeza dengan jenis gula yang terdapat dalam makanan lain, seperti makanan yang mengandung karbohidrat.

Gula yang mudah diuraikan ini kemudiannya akan diubah menjadi tenaga oleh badan dan menjadikan stamina badan meningkat. Proses pemprosesan gula yang sempurna ini tidak akan menyebabkan penambahan gula darah di dalam badan.

3. Mencegah keropos dan menguatkan tulang dan gigi

Selain zat besi dan protein, zat lain yang terkandung dalam jengkol adalah kalsium dan fosfor. Kedua-dua bahan ini diperlukan oleh tulang. Jadi, pengambilan jengkol dalam jumlah yang mencukupi dapat melindungi tulang dari risiko osteoporosis dan menjadikannya lebih kuat.

4. Mencegah radikal bebas

Jengkol mengandungi beberapa jenis vitamin, seperti vitamin A, B1, B2, dan C. Vitamin A berguna untuk menjaga kesihatan mata dan dapat meningkatkan ketajaman penglihatan. Vitamin A dan C juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat menangkal radikal bebas penyebab barah.

Wow, siapa sangka bahawa di sebalik aroma yang menyakitkan ini, ternyata jengkol mempunyai sejumlah manfaat untuk kesihatan, bahkan untuk wanita hamil. Jadi, sekarang saya tidak bingung lagi, bolehkah wanita hamil makan jengkol? Jawapannya baik-baik saja, tetapi pastikan untuk terus menggunakannya dengan bijak dan sederhana, Ibu. (AS)

Baca juga: Manfaat Jengkol untuk Diabetes

Sumber

Hasil Khas. "Jering".

Steemit. "Manfaat Jengkol, 'Bau' yang Mempunyai Manfaat Luar Biasa".

Dr. Manfaat Kesihatan. "18 Manfaat Kesihatan Ilmiah Buah Nangka (# 1 Mengejutkan)".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found