Manfaat Daun Kelor untuk Diabetes | saya sihat

Di Indonesia, daun kelor diketahui berguna untuk menghalau semangat dan dikaitkan dengan perkara mistik. Walaupun daun kelor ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ayuh, lihat apa faedah daun kelor.

Pokok kelor dikenali sebagai tanaman yang mempunyai sejumlah manfaat kesihatan sejak beratus-ratus tahun yang lalu. Moringa atau Moringa oleifera adalah tumbuhan dari suku Moringaceae. Tumbuhan ini mudah tumbuh, banyak terdapat di kawasan tropika seperti Pakistan, Bangladesh, India, termasuk Indonesia. Pokok kelor boleh tumbuh hingga ketinggian 5-15 meter dengan diameter batang sekitar 30 cm. Daunnya berbentuk bujur kecil.

Baca juga: Daun Mangga Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah?

Kandungan Nutrien di Daun Moringa

Beberapa kajian saintifik telah dilakukan untuk menentukan kandungan dan keberkesanan Moringa. Hampir semua bahagian tanaman ini mempunyai faedah dan boleh dimakan. Buah dan daunnya boleh dijadikan makanan. Batang, biji, dan akar digunakan sebagai ubat herba dan kosmetik.

Daun kelor adalah bahagian yang paling kerap dimakan setiap hari. Daun kelor diketahui kaya dengan nutrien kerana mengandungi vitamin, mineral, beberapa jenis asid amino penting, vitamin B6, vitamin C, zat besi, riboflavin (B2), vitamin A, dan magnesium.

Satu kajian menyatakan bahawa daun kelor mengandungi 7 kali lebih banyak vitamin C daripada jeruk, 10 kali lebih banyak vitamin A daripada wortel, 17 kali lebih banyak kalsium daripada susu, 9 kali lebih banyak protein daripada susu, 15 kali lebih banyak kalium daripada pisang, dan 25 kali lebih banyak zat besi daripada bayam. Oleh itu, di beberapa negara, daun kelor digunakan untuk merawat kekurangan zat makanan, terutama pada anak-anak dan wanita hamil.

Baca juga: Bolehkah Bratawali Menurunkan Gula Darah?

Khasiat Daun Kelor untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah daun kelor untuk kesihatan:

1. Dapat menurunkan kadar gula dalam darah

Kajian manusia menggunakan ekstrak daun kelor telah dilakukan dan menunjukkan aktiviti antihiperglikemik atau antidiabetik. Daun kelor mengandungi antioksidan asid klorogenik yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan. Selain itu, daun kelor juga dapat mencegah komplikasi Diabetes Mellitus seperti masalah penglihatan dan gangguan buah pinggang.

2. Menurunkan tekanan darah

Daun kelor mengandungi antioksidan quercetinyang dapat membantu menurunkan tekanan darah. Satu kajian melaporkan bahawa daun kelor dapat mengurangkan oksidasi pada saluran darah, sehingga menunjukkan kesan menurunkan tekanan darah pada haiwan eksperimen.

3. Menurunkan kadar kolesterol

Daun kelor dapat menurunkan kadar kolesterol, sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian haiwan dan manusia menunjukkan bahawa daun kelor berpotensi untuk mengurangkan kadar lemak jahat.

4. Mencegah barah

Daun kelor juga mengandungi sebatian polifenol yang membantu mempercepat pertumbuhan semula sel, mencegah kerosakan sel, dan mencegah barah.

5. Mencegah Demensia

Demensia adalah penyakit yang berlaku kerana gangguan neurologi di otak. Daun kelor dapat mengurangkan kerosakan sel yang mengakibatkan gangguan saluran darah untuk membekalkan oksigen. Selain itu, daun kelor juga dapat meningkatkan daya ingatan atau ingatan.

6. Meningkatkan pengeluaran susu pada ibu yang menyusu

Daun kelor mengandungi fitosterol yang berfungsi untuk meningkatkan pengeluaran hormon estrogen, yang seterusnya membantu merangsang kelenjar untuk menghasilkan susu ibu.

Baca juga: Nutrien Penting Semasa Kehamilan memasuki Trimester Akhir

Kemungkinan Kesan Sampingan Daun Moringa

Daun kelor mempunyai kandungan zat besi yang tinggi, jadi jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan dapat menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pengumpulan zat besi di hati dan gangguan pencernaan. Oleh itu, jumlah daun kelor yang disyorkan untuk dimakan setiap hari ialah 70 gram atau kira-kira 1 cawan.

Walaupun daun kelor disarankan sebagai rawatan dan pencegahan beberapa penyakit, anda tetap disarankan untuk melakukan pemeriksaan dan rawatan dari doktor. Penyelidikan mengenai manfaat daun kelor kebanyakan masih dalam bentuk kajian haiwan sehingga diperlukan lebih banyak ujian klinikal untuk menentukan keberkesanan dan keselamatannya untuk merawat penyakit.

Sekiranya anda ingin mencuba memakan daun kelor untuk merawat penyakit, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pengarang: dr. Asri Meiy Andini

Baca juga: Manfaat Bidara untuk Kesihatan Wanita

Rujukan:

  • Amarson A. Healthline (2018). 6 Faedah Kesihatan Berasaskan Sains Moringa Oleifera
  • Walle GVD. Garis Kesihatan (2019). Bolehkah Moringa Powder Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?
  • Vitamin & Makanan Tambahan. Moringa
  • Jimenez, M.V., Almatrafi, M.M., & Fernandez, M.L. (2017). Komponen Bioaktif di Daun Moringa Oleifera Melindungi Terhadap Penyakit Kronik. Antioksidan. 6 (4). hlm. 91
  • Gopalakrishnan L, Doriya K, Kumar, D.S. (2016). Moringa oleifera: Kajian mengenai Kepentingan Nutrisi dan Aplikasi Ubatnya. Sains Makanan dan Kesejahteraan Manusia. 5 (2). hlm. 49-56