Bagaimana Glucagon Berfungsi - Guesehat

Sekiranya Diabestfriends mempunyai diabetes jenis 1, maka Diabestfriends mesti mengetahui keadaan kadar gula darah rendah, atau hipoglikemia. Sudah tentu, Diabestfriends juga tidak asing dengan glukagon ubat. Tidak hanya mengetahui, Diabestfriends juga perlu memahami bagaimana glukagon berfungsi.

Hipoglikemia dicirikan oleh berpeluh berlebihan, pening, gegaran, kelemahan, dan kadang-kadang kekeliruan. Keadaan ini umumnya berlaku apabila kadar gula dalam darah kurang dari 70 mg / dL.

Orang yang menghidap diabetes biasanya sudah tahu bagaimana merawat hipoglikemia. Yang paling mudah ialah minum air manis atau gula-gula. Namun, jika tidak dirawat dengan cepat, kadar gula darah yang sangat rendah boleh menyebabkan keadaan darurat.

Dalam keadaan kritikal ini, ubat yang paling sering diberikan adalah glukagon. Glucagon adalah salah satu jenis rawatan untuk hipoglikemia. Bagaimana glukagon berfungsi, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: HbA1c Lebih daripada 9% Harus Memulakan Terapi Insulin

Bagaimana Glucagon Berfungsi

Gula yang berlebihan akan disimpan di dalam hati dan akan dilepaskan ketika tubuh memerlukannya, seperti ketika kadar gula darah rendah. Otak juga kadang-kadang memerlukan tenaga tambahan. Jadi kehadiran simpanan gula di hati adalah penting dan menjadi sumber tenaga yang dapat dilepaskan dengan cepat.

Glukagon adalah sejenis hormon yang dibuat di pankreas. Fungsinya termasuk membantu hati membuang simpanan gula. Tetapi pada orang yang menghidap diabetes, glukagon semula jadi tidak dapat berfungsi dengan baik. Untuk mengatasinya, glukagon sintetik dibuat yang mendorong hati untuk melepaskan simpanan gula.

Apabila hati melepaskan gula yang tersimpan, kadar gula darah meningkat dengan cepat. Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, doktor anda mungkin mengesyorkan membeli ubat glukagon (kit glukagon) sebagai persediaan untuk hipoglikemia.

Apakah Hubungan antara Glucagon dan Insulin?

Pada orang tanpa diabetes, hormon insulin dan glukagon bekerja sama untuk mengatur kadar gula dalam darah. Insulin berfungsi dengan menurunkan kadar gula darah, sementara glukagon memicu hati untuk menghasilkan glukosa yang tersimpan, yang meningkatkan kadar gula darah. Segala-galanya berjalan lancar mengikut keperluan tubuh agar kadar gula dalam darah sentiasa stabil.

Tetapi pada orang yang menghidap diabetes, terutama jenis 1, sel-sel pankreas tidak menghasilkan insulin. Akibatnya, pesakit memerlukan suntikan insulin. Seiring waktu, peraturan gula darah di hati yang diatur oleh glukagon juga bermasalah. Apabila hipoglikemia berlaku, glukagon sintetik boleh menjadi penyelesaian.

Inilah sebabnya mengapa glukagon dianjurkan untuk penderita diabetes untuk mengobati hipoglikemia yang teruk, yaitu ketika penghidapnya mungkin sangat lemah dan tidak dapat mengubati diri sendiri. Setelah glukagon sintetik disuntik, hati akan melepaskan simpanan gula. Kesannya sama dengan glukagon hormon semula jadi yang dihasilkan oleh badan.

Jenis Glucagon

Bukan hanya mengetahui bagaimana glukagon berfungsi, Diabestfriends juga perlu mengetahui jenisnya. Terdapat dua jenis glukagon yang disuntik, iaitu:

 • Hipokit GlucoGen
 • Kit Kecemasan Glucagon

Pada bulan Julai 2019, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) meluluskan ubat glukagon dalam bentuk serbuk hidung yang disebut Baqsimi. Ini adalah satu-satunya bentuk glukagon untuk mengubati hipoglikemia yang teruk tanpa suntikan.

Sekiranya teman diabetes mempunyai ubat glukagon, pastikan untuk selalu memeriksa tarikh luputnya. Glucagon umumnya paling baik digunakan dalam tempoh 24 bulan dari tarikh pembuatan. Glucagon juga harus disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya langsung.

Baca juga: Mengenali Hipoglikemia Reaktif atau Hipoglikemia Postprandial

Bilakah Suntikan Glucagon?

Apabila seseorang yang menghidap diabetes jenis 1 mengalami hipoglikemia yang teruk, mereka mungkin memerlukan glukagon. Ubat ini boleh digunakan ketika penderita diabetes:

 • Tidak bertindak balas
 • Tidak sedar
 • Tolak minum atau makan gula

Sebaiknya jangan memaksa pesakit diabetes minum atau makan gula ketika mereka tidak sedarkan diri, kerana ini boleh menyebabkan tersedak. berikan glukagon sesuai dengan dosnya, kerana mungkin terdapat glukagon berlebihan yang tidak berbahaya.

Cara Menyuntik Glucagon

Glukagon umumnya diberikan melalui suntikan. Selain mengetahui bagaimana glukagon berfungsi, teman Diabest juga perlu mengetahui cara menyuntiknya. Sekiranya seseorang mempunyai hiperglikemia yang teruk, anda harus segera menghubungi nombor kecemasan untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Untuk merawat hipoglikemia menggunakan kit glukagon, ikuti langkah berikut:

 • buka kit glukagon. Di dalamnya terdapat picagari berisi garam dan botol kecil serbuk. Jarum suntik mempunyai penutup kecil di hujungnya agar tidak steril.
 • Buka botol serbuk.
 • Buka penutup pada hujung jarum suntik, kemudian tekan jarum ke dalam botol.
 • Masukkan semua garam dari jarum ke dalam botol serbuk.
 • Kemudian putar sedikit botol sehingga serbuk glukagon larut dan cecair menjadi jernih.
 • Ikuti arahan dos untuk memasukkan jumlah glukagon cecair ke dalam jarum.
 • Suntik glukagon ke bahagian tengah paha, atau lengan atas, atau ke punggung orang yang menghidap diabetes.
 • Letakkan badan diabetes pada 'kedudukan pemulihan'.
 • Jangan sekali-kali memberi glukagon melalui mulut kerana ia tidak akan berfungsi.

Dos Glukagon dalam diabetes

Anda bukan sahaja perlu mengetahui bagaimana glukagon berfungsi, anda juga perlu mengetahui dosanya. Untuk dua jenis glukagon yang disuntik, dosnya kira-kira:

 • 0.5 mL larutan glukagon untuk kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah, atau kanak-kanak dengan berat kurang dari 20 kg.
 • Larutan glukagon cecair 1 mL, untuk kanak-kanak 6 tahun ke atas dan orang dewasa.
 • Glukagon dalam bentuk serbuk hidung biasanya mempunyai dos 3 miligram untuk satu penggunaan.

Kesan Sampingan Glucagon

Kesan sampingan glukagon umumnya ringan. Beberapa orang melaporkan mengalami loya atau muntah setelah menyuntik glukagon. Walau bagaimanapun, loya dan muntah juga boleh menjadi gejala hipoglikemia yang teruk.

Sukar untuk mengetahui apakah gejala yang dialami oleh rakan diabetes adalah kesan sampingan glukagon atau gejala hipoglikemia yang teruk. Selain mual dan muntah, menurut FDA, glukagon juga dapat menyebabkan kesan sampingan mata berair dan kerengsaan saluran pernafasan atas. (UH)

Baca juga: Prosedur Pemindahan Pankreas pada Diabetes

Sumber:

Garis Kesihatan. Bagaimana Glucagon Berfungsi Mengubati Hipoglikemia? Fakta dan Petua. 2019.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan. FDA meluluskan rawatan pertama untuk hipoglikemia teruk yang boleh diberikan tanpa suntikan. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found