Susu Soya untuk Wanita Hamil | saya sihat

Kehamilan adalah salah satu momen paling berharga dalam kehidupan setiap wanita. Ibu pasti mahu memberikan yang terbaik untuk si kecil di rahim, bukan? Terutama dalam soal pemakanan. Ramai ibu yang tertanya-tanya secara khusus, adakah susu kedelai untuk wanita hamil baik dan berguna atau tidak?

Memilih susu untuk perkembangan janin dalam rahim kadang-kadang membingungkan, Ibu, kerana terdapat banyak pilihan. Satu pilihan adalah susu kedelai, yang terbuat dari kacang soya. Tetapi, adakah selamat minum susu kedelai untuk wanita hamil?

Produk soya kaya dengan protein dan mengandungi sembilan jenis asid amino yang penting untuk pertumbuhan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kesan negatif dari penggunaannya semasa kehamilan. Ayuh, baca penjelasan di bawah!

Baca juga: Bukan Hanya Sindrom Cermin, Kenali Gangguan Kehamilan Tidak Biasa yang Lain

Khasiat Susu Kedelai untuk Wanita Hamil

Walaupun terdapat beberapa perdebatan mengenai pengambilan susu soya untuk wanita hamil, berikut adalah faedah yang perlu diketahui:

  • Susu kedelai kaya dengan asid folik yang juga merupakan nutrien penting untuk kehamilan. Pengambilan asid folik secara berkala dapat meningkatkan pertumbuhan sel saraf dan mengoptimumkan perkembangan janin.
  • Ibu memerlukan vitamin B1, vitamin A, dan vitamin E. Fungsi vitamin E adalah sebagai antioksidan dan melindungi sel dari kerosakan. Susu kedelai, yang merupakan sumber vitamin yang kaya, dapat membantu anda memenuhi keperluan pengambilan vitamin anda.
  • Susu kedelai kaya dengan protein, jadi baik untuk kesihatan pelbagai organ dalam badan. Protein memastikan bahawa organ bayi anda dalam rahim berkembang dengan baik. Sebilangan asid amino sebagai bahan pembuatan protein yang anda dapati dalam susu kedelai adalah threonine, arginine, isoleucine, glycine, dan lysine.
  • Kaya dengan lemak sayuran yang baik untuk Ibu dan si kecil di rahim.
  • Susu kedelai juga mengandungi karbohidrat yang dapat meningkatkan tahap tenaga semasa kehamilan.
Baca juga: Banyak Manfaat Vitamin C untuk Wanita Hamil, Berapa Banyak Keperluan dalam Sehari?

Kesan Sampingan Susu Kedelai untuk Wanita Hamil

Walaupun kaya dengan nutrien, terdapat beberapa kesan sampingan susu kedelai yang perlu diperhatikan, termasuk:

  • Susu soya mengandungi isoflavon yang boleh mempengaruhi keseimbangan hormon dalam badan.
  • Sebilangan wanita hamil mengalami simptom alergi, seperti ruam, radang, mual, muntah, kerana kerap minum susu kedelai.
  • Dalam kes yang jarang berlaku, pengambilan susu soya menyebabkan anafilaksis (kejutan kerana alahan teruk).
  • Tidak ada kajian atau laporan berskala besar untuk mengesahkan kesan negatif susu soya untuk wanita hamil. Namun, lebih baik mengelakkan pengambilan susu soya secara berlebihan untuk mengelakkan kecacatan pada bayi.
  • Isoflavon dalam susu kedelai juga boleh mencetuskan sakit kepala migrain.
Baca juga: Berikut adalah 6 perkara yang difikirkan oleh ibu dalam kehamilan trimester kedua!

Jadi, Susu Kedelai Selamat untuk ibu hamil?

Susu soya kaya dengan nutrien penting untuk kehamilan. Sekiranya dimakan secara terhad, ia tidak akan memberi kesan negatif kepada si kecil di dalam kandungan. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda mengenai had selamat pengambilan susu soya untuk wanita hamil. Sekiranya anda tidak alah kepada susu soya, pengambilan 1 cawan susu kedelai adalah cukup selamat. Walau bagaimanapun, untuk maklumat lebih lanjut, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Kacang soya memang berkhasiat, tetapi anda perlu berjumpa doktor sebelum meminumnya. Sebabnya, semasa kehamilan sistem ketahanan badan anda menurun, menjadikannya lebih mudah jatuh sakit. Makan yang salah boleh menyebabkan anda jatuh sakit malah memberi kesan negatif kepada si kecil di dalam kandungan.

Sumber:

Persimpangan Ibu. Adakah Selamat Minum Susu Kedelai Semasa Mengandung? Jun 2021.

Garis Kesihatan. Adakah Selamat Mengamalkan Produk Kedelai Semasa Mengandung? Ogos 2021.