Pilihan Karbohidrat Selain Beras untuk Anak Kecil Anda

Akhir-akhir ini banyak rakan saya mula memberi makanan pejal kepada bayi mereka, memilih untuk memberi bayi mereka pilihan karbohidrat selain nasi. Ini kerana ternyata nutrien dalam karbohidrat jenis lain jauh lebih baik daripada nutrien dalam beras. Nah, jika anda adalah salah seorang ibu yang mencari pilihan karbohidrat, kali ini saya akan membincangkannya! Baca ya!

Kentang

Kentang adalah salah satu pengganti karbohidrat yang paling terkenal. Kentang kaya dengan vitamin C, vitamin B kompleks, dan mineral. Cara membuatnya cukup mudah. Ia boleh digoreng, dibakar, dikukus atau direbus. Untuk diberikan kepada bayi, saya sarankan mendidih atau mengukus supaya nutrien yang terdapat di dalamnya terjamin. Biasanya saya memberikan kentang kukus yang dicampurkan dengan daging dan brokoli sehingga kelihatan seperti kentang tumbuk. Saya juga biasanya menambah mentega tanpa garam agar rasanya lebih enak dan bayi akan memakannya! Sila cuba! Siapa tahu ia boleh menjadi alternatif kecil untuk si kecil anda!

Oatmeal

Mungkin kebanyakan anda sudah tahu bahawa oatmeal boleh digunakan sebagai pengganti nasi, ya! Tetapi nampaknya ada persepsi yang salah bahawa oatmeal adalah makanan diet sehingga tidak sesuai digunakan sebagai makanan untuk bayi yang merupakan makanan padat. Oatmeal adalah makanan padat nutrien dan serat. Tetapi jangan membuat pilihan oatmeal yang salah! Cuba pilih oat potong keluli atau oat kuno. Cuba jangan menggunakan oat memasak segera kerana tentu saja nutrien yang terdapat di dalamnya tidak sebagus jenis oat lain yang saya sebutkan tadi. Di samping itu, ada persepsi yang salah bahawa oatmeal hanya sesuai untuk sarapan pagi dan dicampur dengan buah. Tidak, anda tahu! Oatmeal juga boleh dimasak untuk menjadi makanan masin! Cuma tekstur oat tidak akan seperti nasi tetapi hanya terhad kepada bubur. Oleh itu, anda hanya boleh membuat bubur seperti bubur Cirebon tetapi dengan menggunakan oatmeal kerana oatmeal adalah makanan yang mengandungi karbohidrat untuk bayi. Hmm, pilihan yang lazat dan sihat!

Keledek

Tahukah anda bahawa ubi jalar adalah salah satu daripada makanan super yang manakah sangat baik untuk si kecil? Ubi jalar mempunyai Vitamin A, Vitamin E, beta karoten, kalium, kalsium, dan folat yang tinggi sehingga baik untuk perkembangan anak kecil anda. Tekstur lembut juga sesuai untuk bayi belajar mengunyah! Malangnya, ramai ibu tidak tahu bagaimana memproses ubi jalar untuk menjadi makanan rapi bagi bayi mereka. Sekiranya saya sendiri cuba mencari resipi yang menggunakan ubi jalar dari laman web Annabel Karmel. Ternyata di luar negara, ubi jalar adalah makanan ruji yang diberikan kepada bayi setiap hari. Ubi jalar juga boleh diberikan kepada bayi sebagai makanan ringan. Saya biasanya membakar ubi jalar dalam minyak zaitun selama 15 minit untuk mendapatkan tekstur yang sesuai untuk bayi saya. Keputusan? Dia gemar memakan ubi jalar yang dibakar! Tetapi berhati-hatilah semasa memberi ubi jalar kepada bayi! Bagi bayi yang mempunyai risiko alergi yang tinggi, biasanya ubi jalar akan mencetuskan alahan pada bayi ini.

Jagung

Siapa yang baru tahu bahawa jagung adalah sumber karbohidrat untuk bayi? Sejujurnya saya hanya mengetahui bahawa jagung termasuk dalam kategori karbohidrat ketika saya mula belajar mengenai aliran makanan pepejal ini. Oleh itu, jika anda menjalani diet, jangan makan jagung dan nasi bersama kerana mereka menganggap jagung adalah sayur, betul! Haha. Jagung kaya dengan vitamin C untuk gusi, tulang, dan sistem imun yang sihat sehingga sangat baik untuk si kecil anda. Memproses jagung agak mudah. Boleh dijadikan sup atau dicampurkan dengan bubur. Namun, bagi bayi yang baru memulakan pepejal, cubalah memarut jagung dan bukan membuangnya dari tongkol. Kenapa? Kerana biasanya bayi tidak dapat mencerna sekam jagung. Dengan memarutnya, anak anda akan makan jagung dengan lebih mudah. Berikut adalah 4 jenis makanan yang boleh anda pilih jika anda ingin menggantikan beras sebagai sumber karbohidrat. Apa yang biasanya anda berikan kepada anak anda untuk menggantikan beras? Adakah jenis lain menjadi sumber karbohidrat anda? Kongsi di sini, ayuh!