Makanan ringan adalah berbeza dengan makanan segera dan ketagihan

Siapa yang suka makan makanan ringan? Mungkin anda yang sedang membaca akan segera mengangguk dan memberi komen, "Saya ... saya!" Pada masa ini, makanan ringan sudah ada di seluruh dunia. Malah bekas presiden AS, Barack Obama, mengakui lemah dengan jenis makanan ini. Dia dan isterinya, Michelle, suka makan burger, pizza, dan hot dog.

Tetapi adakah anda tahu bahawa makanan ringan tidak sama dengan makanan segera? Atau makanan ringan seperti ubat-ubatan, kerana boleh menyebabkan ketagihan?

Makanan Segera Tidak semestinya Makanan Sampah

Sebenarnya, tidak semua makanan segera adalah makanan ringan. Menurut Jansen Ongko, seorang perunding pemakanan, seperti yang dikutip oleh detik.com, makanan ringan adalah sekumpulan makanan yang mempunyai sedikit nutrien, vitamin, dan mineral. Secara amnya, makanan jenis ini juga tinggi lemak dan gula. Oleh itu, makanan ringan boleh dikatakan makanan tidak sihat.

Baca juga: Makanan Segera, Anda Boleh Tetapi ...

Makanan segera atau makanan segera tidak selalu mempunyai kriteria ini. Terdapat beberapa makanan yang termasuk dalam kumpulan makanan segera tetapi masih sihat, seperti salad dan buah-buahan yang dijual di pasar raya.

Lalu Makanan Apa Yang Dikategorikan Sebagai Makanan Sampah?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat beberapa jenis makanan yang termasuk dalam senarai makanan ringan, termasuk:

  1. Makanan bergoreng. Makanan goreng adalah makanan goreng, dan mengandungi kalori dan minyak yang tinggi. Jangan salah, martabak manis dan telur, dan donat juga termasuk dalam kategori makanan ringan, anda tahu.

  2. Makanan dalam tin. Daging kalengan, bahkan buah kalengan, termasuk dalam makanan ringan kerana nutrien dan vitamin telah rosak. Kandungan protein juga telah berubah dan nilai pemakanannya telah menurun.

  3. Daging yang diproses. Contoh daging olahan yang sering dimakan adalah ham, sosej, nugget, dan lain-lain. Ia mengandungi garam nutrien rendah, pengawet, dan pewarna. Akibatnya, risiko terkena barah lebih tinggi dan hati bekerja lebih keras.

  4. Daging atau jeroan berlemak. Daging dan jeroan berlemak mengandungi lemak jahat dan kolesterol, yang boleh menyebabkan masalah jantung. Dan dilaporkan melalui gadis.co.id, jika dimakan dalam jumlah banyak dan untuk jangka masa yang panjang, ia akan menyebabkan penyakit jantung koronari, tumor ganas, barah payudara, dan lain-lain.

Baca juga: Makanan yang boleh dimakan sebanyak apa sahaja

Makanan Sampah Menjadikan Anda Ketagihan?

Kerana senang dijumpai di mana-mana, rasanya enak, sering dijual bersama-sama dengan hadiah, dan menyediakan taman permainan untuk bermain, ibu bapa sering membawa anak-anak mereka makan di restoran makanan ringan.

Sekiranya anda mempunyai tabiat ini, maka anda harus segera menghentikannya. Sebabnya, makanan ringan dibuat dengan rasa yang unik, sehingga menjadikan lidah tertipu. Kesannya, orang yang mengambilnya akan sukar berhenti dan ketagih, terutama pada kanak-kanak.

Menurut Jansen, deria rasa kanak-kanak masih berkembang. Sekiranya mereka makan makanan yang ditambah dengan perasa, pemanis, atau pewarna, mereka akan terbiasa dengan rasa ini dan enggan makan makanan buatan sendiri yang cenderung kurang enak daripada makanan ringan.

Anda juga harus mengelakkan memberi makanan ringan sebagai hadiah atau hadiah kepada si kecil jika dia berjaya melakukan sesuatu atau berkelakuan baik. Walaupun sukar untuk menentang keinginan si kecil anda untuk makan makanan ringan, anda mesti tegas demi masa depan dan kesihatan anda!

Baca juga: 5 Makanan Berkalori Tinggi untuk Anak Kecil Anda