Punca Tidur Yang Tidak Baik | saya sihat

Gangguan tidur boleh dianggap masalah biasa, tetapi ia memberi kesan negatif kepada kesihatan. Selain insomnia, banyak orang tidak dapat tidur nyenyak. Apa yang menyebabkan tidur kurang?

Sekiranya Geng Sihat adalah salah satu orang yang mengalami kesukaran untuk tidur nyenyak, perlu mengetahui penyebabnya sehingga dapat diatasi. Anda lihat, tidur berkualiti adalah penting untuk menjaga kesihatan Gang yang Sihat. Inilah sebab-sebab tidak tidur nyenyak!

Baca juga: Sering Mengalami Masalah Tidur atau Insomnia? Aroma Aromaterapi Ini untuk Tidur!

Punca Tidak Tidur Dengan Baik

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur nyenyak, kemungkinan penyebabnya disenaraikan di bawah:

Jadual dan Rutin Tidur Biasa

Salah satu penyebab kurang tidur adalah jadual dan rutin tidur yang tidak teratur. Menonton TV atau bermain telefon bimbit sebelum tidur, bangun lewat, dan minum air terlalu banyak pada waktu malam boleh menyukarkan anda tidur nyenyak.

Tidak Selesa Kerana Suhu Udara Bilik

Suhu udara bilik yang tidak selesa adalah salah satu penyebab utama kurang tidur. Tidur di bilik yang terlalu panas atau terlalu sejuk boleh menyukarkan anda untuk tertidur. Jadi, sebelum tidur, pastikan suhu udara di bilik anda betul, sesuai dengan selera. Jangan letakkan AC terlalu sejuk kerana suhu badan anda turun semasa anda tidur.

Pengambilan Kafein Terlalu Banyak

Minum kopi sebelum tidur boleh membuatkan anda tidak dapat tidur lena. Kafein boleh tinggal di dalam sistem anda sehingga lima atau enam jam, jadi minum kopi pada waktu petang juga harus dielakkan. Sebenarnya, dalam beberapa kes, kafein boleh bertahan selama 12 jam. Jadi, minum kopi pada waktu petang hingga ke petang juga boleh membuatkan anda tidak dapat tidur lena pada waktu malam.

Di bawah Tekanan

Tekanan dan kebimbangan adalah penyebab tidak tidur lena. Sekiranya sebelum tidur anda sudah tertekan dan bimbang tentang hari esok atau masalah tertentu, maka anda tidak akan tidur lena pada waktu malam. Penyelidikan juga menunjukkan hubungan antara kegelisahan dan insomnia. Orang yang mengalami insomnia juga cenderung berisiko tinggi mengalami gangguan mental.

Baca juga: Rawan, Kedudukan Tidur yang Disarankan untuk Pesakit COVID-19 Inilah sebabnya!

Bersukan pada waktu malam

Bersenam pada waktu malam boleh mengganggu kualiti tidur malam anda juga. Senaman itu baik dan mesti dilakukan untuk badan yang sihat, tetapi elakkan aktiviti yang berat dan sengit sekurang-kurangnya tiga jam sebelum tidur.

Perlu diingat bahawa senaman yang kerap dilakukan pada waktu yang tepat baik untuk kualiti tidur. Beraktiviti pada waktu pagi dan siang hari dapat membuat anda tidur lebih lena pada waktu malam. Jadi, senaman masih perlu, tetapi mesti dilakukan pada waktu yang tepat.

Minum Alkohol Sebelum Tidur

Minum alkohol pada waktu petang atau petang boleh membuat anda mengantuk. Walau bagaimanapun, minum alkohol tepat sebelum tidur boleh mengganggu kualiti tidur malam. Walaupun alkohol boleh membuat anda merasa mengantuk, ia mengganggu irama sirkadian tubuh. Sistem sirkadian adalah sistem yang mengatur aktiviti tubuh, termasuk metabolisme, tenaga, kekebalan tubuh, dan tidur.

Gangguan Tidur

Sekiranya anda sering mengalami masalah tidur nyenyak, maka mungkin penyebabnya adalah gangguan tidur tertentu. Contoh gangguan tidur termasuk apnea tidur, insomnia, sindrom kaki gelisah, narkolepsi, dan parasomnias. (UH)

Baca juga: Tidur di Lantai, Berbahaya atau Bermanfaat?

Sumber:

Fikiran Sangat Baik. Sebab Anda Tidak Tidur Dengan Baik. Mac 2020.

Yayasan Tidur Nasional. Mengapa elektronik boleh merangsang anda sebelum tidur. Oktober 2020.