Akupunktur dengan Bersenam Tanpa Kasut

Semua orang sudah tahu bahawa senaman mempunyai banyak faedah kesihatan. Namun, anehnya, di era global ini, semuanya benar-benar pasif. Budaya praktikal telah melanda masyarakat kita. Saya pernah mengunjungi rumah rakan. Saya dijamu dengan segelas air mineral botol.

Bukan air mineral yang menjadi masalahnya, tetapi kepraktisan yang tidak memerlukan pergerakan. Orang tidak mahu lagi membuat teh atau kopi di dapur. Dari menyediakan segelas, menuangkan teh, kopi, dan gula, menyeduh air panas, kacau, kemudian sajikan.

Akhirnya terpaksa mencuci gelas dan memindahkannya ke perabot. Semua itu memerlukan pergerakan yang tentunya boleh memberi kesan positif pada tubuh. Bukankah gerakan ringan dan kecil lebih baik daripada senyap pasif?

Terdapat perbezaan antara latihan dan pergerakan aktiviti, iaitu dari segi konsistensi. Semasa bersenam, badan bergerak secara berterusan dalam waktu tertentu tanpa berhenti. Sementara itu, pergerakan aktiviti kadangkala berhenti. Di samping itu, senaman biasanya dilakukan dengan senang hati, sementara pergerakan aktiviti kadang-kadang dilakukan dengan paksaan.

Pada pendapat saya, senaman paling baik dilakukan ketika udara tidak tercemar. Kira-kira pada waktu subuh atau selepas solat subuh. Umat ‚Äč‚ÄčIslam semestinya mendapat banyak manfaat dari ini. Tetapi mengapa sebilangan besar dari kita masih atau lebih suka mengimamkan solat subuh pada pukul 6 pagi?

Sekiranya kita melihat ke belakang, penyakit kardiovaskular dan gangguan metabolik, seperti hipertensi, penyakit jantung koronari, strok, diabetes, gout, hingga barah, biasanya dialami oleh orang tua. Namun, seiring dengan perkembangan zaman, penyakit ini tidak lagi dimonopoli oleh orang tua. Sebenarnya, jumlah penghidap cenderung meningkat pada usia muda atau usia produktif.

Buktinya, rakan sekerja saya mengalami strok pada usia 38 tahun dan kini menjalani rawatan di rumah. Rakan sekerja saya yang lain berusia 41 tahun mengalami gout yang teruk, sehingga sendi bengkaknya dan kristal urat putih keluar. Dia tidak dapat berjalan sehingga sekarang. Menurut doktor yang merawat, nampaknya rakan sekerja saya sering atau gemar makan makanan ringan dan minuman ringan sejak 10 tahun kebelakangan.

Kes pelawak Olga Syahputra pada usia 34 tahun sudah menderita barah limf dan meningitis, yang berakhir dengan kematian. Begitu juga dengan Julia Perez dan doktor Ryan Tamrin, yang meninggal pada usia muda kerana barah serviks dan gastritis akut.

Dari kejadian di atas, sama ada kita menyedarinya atau tidak, generasi muda masa kini telah mengalami pelbagai jenis penyakit kerana gaya hidup dan pola makan yang tidak sihat, serta gaya hidup pasif. Sekiranya usia produktif diserang oleh penyakit berbahaya seperti strok dan barah, sudah tentu ia akan mempengaruhi aktiviti kerja secara langsung. Masa kerja terbuang dan memerlukan banyak wang untuk penyembuhan dan rawatan.

Ayuh, bersenam!

Saya yakin semua doktor di Indonesia akan mengesyorkan pesakit mereka untuk bersenam. Namun, menurut mereka, hampir selalu ada keengganan untuk muncul di wajah pesakit. Sukan menjadi perkara yang membebankan. Sebenarnya, senaman sangat penting untuk kesihatan tubuh. Oleh itu, saya rasa bersenam wajib dilakukan.

Cukup sihat tidak cukup. Dengan melakukan senaman secara teratur, badan akan sihat dan cergas. Kenapa begitu? Kerana senaman akan memudahkan peredaran darah di dalam badan. Peredaran darah yang lancar akan menyekat sisa-sisa sisa metabolik dalam bentuk lemak yang melekat pada dinding saluran darah.

Selain itu, organ tubuh yang lain juga akan mendapat bekalan darah segar, oksigen yang mencukupi, dan nutrien yang sangat diperlukan. Kemudian, ada pertukaran nutrien, ada yang diserap dan ada yang dibuang. Bahan yang tidak berguna dikeluarkan melalui liang-liang kulit sebagai peluh, melalui ginjal sebagai air kencing, melalui saluran pencernaan sebagai tinja, dan melalui pernafasan sebagai karbon dioksida.

Tidak semestinya latihan berat, lakukan senaman ringan mengikut kemampuan anda. Seperti saya, pada waktu pagi saya sering keluar rumah tanpa alas kaki, berjalan dan berjoging di jalan kerikil, batu, dan jalan berturap.

Mengapa anda mesti berkaki ayam? Dari pelbagai sumber yang saya tahu, di telapak kaki terdapat banyak titik akupunktur yang kaya dengan serat saraf dan kapilari saluran darah. Setiap langkah akan merangsang titik-titik ini sebagai terapi akupunktur yang akan menyalurkan tenaga melalui saluran darah dan saraf.

Selain itu, badan tanpa alas kaki akan bersentuhan langsung dengan medan magnet bumi. Dalam terapi magnet, dijelaskan bahawa tubuh dipengaruhi oleh medan magnet bumi. Itulah sebabnya orang muda hari ini jatuh sakit daripada orang-orang pada masa lalu. Kerana orang jarang menggunakan kasut ketika melakukan aktiviti atau bersenam.

Mengenai berjalan, kadang-kadang saya juga berjoging di sekitar kompleks perumahan selama 1 jam. Sebarkan lengan anda, angkat perlahan-lahan sambil menghirup udara segar. Tarik nafas secara mendalam sehingga seluruh rongga dada dipenuhi dengan udara segar.

Kemudian tahan nafas selama beberapa saat hingga hitungan 10, kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui hidung anda. Segala puji bagi Tuhan, saya benar-benar merasakan kesejukan dan kesenangan yang menyebar ke seluruh badan saya. Bagi saya, ia adalah hadiah yang tidak ternilai dari Allah SWT. Bagaimana tidak, Allah telah memberikan oksigen yang banyak pada makhluknya, percuma dan tanpa had.

Saya berasa sihat dan cergas ketika bersenam. Berkaki ayam, rentangkan kedua-dua tangan sambil menghirup udara segar, rasakan kesejukan dan kesenangan yang menyebar ke seluruh badan (foto doc pri).

Dok. Peribadi dan kingtomatoindonesia.com

Cuba bandingkan jika anda perlu menghirup oksigen di hospital. Berapa kos per jam dan sehari? Sangat besar, bukan? Lalu mengapa kita tidak memanfaatkan oksigen yang sihat dan bebas?

Tahukah anda Geng Sihat, kadar oksigen di udara yang berjumlah sekitar 22 peratus tidak akan berubah dan tidak akan habis walaupun disedut oleh semua makhluk di dunia ini. Itulah salah satu kebesaran dan keagungan Allah yang luar biasa bagi kita sebagai hamba-Nya.

Rasakan setiap aliran darah dan kesan menenangkan udara segar yang masuk. Selain sejuk, udara di pagi hari bersih dan bebas dari bahan pencemar, membuat tubuh terasa ringan dan segar, dan dapat menurunkan tekanan darah sekitar 10-20 mg Hg. Rasakan juga peluh yang mengalir bersama dengan bahan toksik yang keluar dari badan.

Oleh itu, solat subuh harus menjadi hadiah yang besar bagi umat Islam. Ketika orang lain masih tidur dalam pertandingan mereka, umat Islam telah beribadah dan aktif. Namun, mengapa ramai umat Islam melewatkan solat subuh dan lebih suka tidur?

Kadang-kadang saya tertanya-tanya adakah ini disebabkan oleh diet, terutamanya makan berlebihan pada waktu malam? Dengan perut yang terlalu kenyang, sudah tentu tidur menjadi nyenyak, yang tidak menyihatkan badan.

Pada hakikatnya, latihan tidak semestinya berat. Cukup ringan jika dilakukan secara berkala dan rutin. Sebabnya, ia akan jauh lebih baik daripada melakukan senaman berat tetapi hanya sekali atau dua kali. Bersenam secara teratur dan teratur walaupun secara ringkas lebih penting daripada pergerakan kecil sahaja.

Sebaliknya, tetapkan jadual tetap untuk bersenam pada waktu yang tepat. Kenapa? Ini berkaitan dengan jam biologi badan. Sekiranya kita menjalankan jadual secara berkala, tubuh akan bertindak balas secara automatik dengan melepaskan hormon tertentu.

Saya juga mengesyorkan agar anda meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk melakukan ini sebanyak mungkin. Lakukan dengan senang hati sambil menggerakkan sendi tangan dan kaki. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk melakukannya setiap hari, sekurang-kurangnya 4 kali seminggu. Jangan lupa minum banyak air juga.

Manfaat Berolahraga yang tidak ternilai

Menurut pakar kesihatan yang telah saya simpulkan dari berbagai sumber, latihan rutin dan rutin adalah aset yang sangat berharga bagi tubuh, kerana mempunyai banyak manfaat, yaitu:

  1. Melancarkan peredaran darah. Macam mana boleh jadi? Pakar mengatakan bahawa semasa anda bersenam tubuh anda melepaskan hormon yang disebut epinefrin dan norepinefrin, yang berperanan dalam meningkatkan peredaran darah dengan mempengaruhi kerja jantung. Hormon ini akan merangsang jantung untuk bekerja dengan optimum, yang seterusnya akan memudahkan peredaran darah ke seluruh badan dengan menyalurkan nutrien sebagai tenaga dan bahan pembakar (oksigen). Kesannya, metabolisme badan akan meningkat. Peningkatan metabolisme badan akan membakar bahan toksik dalam badan. Kedua-dua hormon ini juga dapat membongkar sel-sel lemak, dengan langsung mengaktifkan enzim triase gliserida lipase yang banyak terdapat dalam sel-sel lemak. Atas sebab ini, senaman secara teratur dapat menurunkan kadar kolesterol total sebanyak 25 persen, menurunkan trigliserida sebanyak 20 mg / dl, dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  2. Kurangkan tekanan.
  3. Menurunkan berat badan.
  4. Bina badan yang ideal.

Rasakan faedah bersenam yang luar biasa. Saya telah melihat dan membuktikan diri saya bahawa orang yang rajin bersenam atau menjadikan senaman sebagai menu harian jarang menderita atau diserang penyakit.

Pada mulanya sukar, tetapi setelah kami melakukannya sekurang-kurangnya 3 minggu, insya Allah, kami akan mendapat banyak faedah. Bersenam juga memerlukan motivasi yang kuat untuk konsisten dalam menjalankannya.