Kandungan nutrien mi segera - Guesehat

Mie segera adalah makanan istimewa yang digemari ramai orang di seluruh dunia. Harganya murah dan senang disediakan menjadikannya makanan kegemaran semasa kecemasan. Tetapi kita semua tahu ada kontroversi mengenai kesan buruk dari makan mi segera untuk kesihatan. Benarkah? Ketahui fakta pemakanan mi segera berikut!

Mi segera adalah jenis mi yang telah dimasak dan dikeringkan dan kemudian dijual dalam bungkusan plastik atau mangkuk / cawan. Bahan utama mi segera adalah tepung, garam, dan minyak sawit. Perasa dibuat dari garam, pelbagai rempah mengikut citarasa mi, dan monosodium glutamat (MSG).

Pengguna hanya membancuhnya dengan air panas dan mi siap dimakan. Semudah dan sedap seperti mi segera, jadi sukar untuk ditolak. Walaupun terdapat banyak variasi antara pelbagai jenama dan rasa mi segera, kebanyakan mempunyai kandungan nutrisi yang sama. Sebilangan besar jenis mi segera cenderung rendah kalori, mengandungi kadar serat dan protein yang lebih tinggi, lemak, karbohidrat, natrium atau garam dan mikronutrien lain.

Baca juga: Nasi atau Mie Segera yang Membuat Anda Lemak?

Kandungan Pemakanan Mie Segera

Satu hidangan mi segera berperisa daging lembu mengandungi nutrien berikut:

Kalori: 188

Karbohidrat: 27 gram

Jumlah lemak: 7 gram

Lemak tepu: 3 gram

Protein: 4 gram

Serat: 0.9 gram

Natrium: 861 mg

Tiamin: 43% daripada RDI

Folat: 12% daripada RDI

Mangan: 11% daripada RDI

Besi: 10% daripada RDI

Niacin: 9% daripada RDI

Riboflavin: 7% daripada RDI

Perlu diingat bahawa satu bungkus mi mengandungi dua hidangan, jadi jika anda makan keseluruhannya, jumlah di atas akan berlipat ganda. Dengan 188 kalori setiap hidangan, mi segera lebih rendah kalori daripada kebanyakan jenis pasta. Satu hidangan lasagna yang dibungkus, misalnya, mengandungi 377 kalori, sementara satu hidangan spageti kalengan. Bola daging mempunyai 257 kalori.

Oleh kerana mi segera rendah kalori, memakannya sebenarnya tidak menjadikan anda gemuk. Sudah tentu bergantung kepada berapa banyak bahagian yang anda makan. Penting juga untuk diperhatikan bahawa mi segera rendah serat dan protein, jadi mi seharusnya bukan pilihan untuk menurunkan berat badan.

Protein dan serat terbukti meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar, menjadikannya nutrien berguna dalam pengurusan berat badan. Dengan hanya 4 gram protein dan 1 gram serat setiap hidangan, mi segera mungkin kurang mengenyangkan.

Baca juga: Diabetis Makan Mie Segera, Adakah OK?

Fakta Pemakanan Mie Segera

Berikut adalah fakta mengenai pemakanan mi segera yang perlu anda ketahui

1. Mi segera mengandungi mikronutrien penting

Walaupun rendah serat dan protein, mi segera mengandungi beberapa mikronutrien, termasuk zat besi, mangan, folat dan vitamin B. Beberapa mi segera juga diperkaya dengan nutrien tambahan.

Di Indonesia, kebanyakan mi segera diperkaya dengan vitamin dan mineral, termasuk zat besi. Telah diteliti bahawa mengkonsumsi susu dan mi yang diperkaya dengan zat besi dapat mengurangi risiko anemia, suatu keadaan yang disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Di samping itu, beberapa mi segera dibuat menggunakan tepung gandum yang diperkaya, untuk meningkatkan pengambilan mikronutrien tanpa mengubah rasa atau tekstur produk akhir. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa makan mi segera dikaitkan dengan peningkatan pengambilan mikronutrien tertentu.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2011 membandingkan pengambilan nutrien 6,440 pengguna mi segera dan pengguna mi segera. Mereka yang memakan mi segera mempunyai 31% pengambilan tiamin dan riboflavin 16% lebih tinggi daripada mereka yang tidak makan mi segera.

2. Mie segera mengandungi MSG

Kebanyakan mi segera mengandungi monosodium glutamat (MSG), bahan tambahan makanan untuk meningkatkan rasa dalam makanan yang diproses. Walaupun FDA mengiktiraf MSG sebagai selamat untuk dimakan, kemungkinan kesan kesihatannya masih pro dan kontra. Di Amerika, produk yang mengandungi MSG tambahan mesti memasukkannya pada label.

Beberapa kajian telah menghubungkan penggunaan MSG yang sangat tinggi dengan kenaikan berat badan dan bahkan peningkatan tekanan darah, sakit kepala, dan mual. Walau bagaimanapun, kajian lain tidak menemui kaitan antara berat badan dan MSG ketika orang menggunakannya secara sederhana.

Beberapa kajian juga mengatakan MSG boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan otak. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa MSG dalam makanan tidak banyak mempengaruhi kesihatan otak, dan bahkan sejumlah besar MSG tidak dapat melintasi penghalang darah-otak.

Walaupun MSG mungkin selamat secara sederhana, sesetengah orang mungkin mempunyai kepekaan terhadap MSG dan harus membatasi pengambilannya. Penderita mungkin mengalami gejala seperti sakit kepala, ketegangan otot, mati rasa dan kesemutan.

Baca juga: Untuk Generasi Micin, ternyata MSG tidak berbahaya, sungguh!

3. Mi Segera mempunyai kandungan garam yang tinggi

Satu hidangan mi segera mengandungi 861 mg sodium. Sekiranya anda memakannya dengan perasa, kandungan garam meningkat menjadi 1,722 mg natrium. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan natrium yang tinggi boleh memberi kesan negatif kepada orang-orang tertentu, seperti meningkatkan tekanan darah atau mempunyai sejarah keluarga tekanan darah tinggi.

Satu kajian melihat kesan pengurangan pengambilan garam pada lebih daripada 3,153 peserta. Pada peserta dengan tekanan darah tinggi, setiap 1,000 mg pengurangan pengambilan natrium menyebabkan penurunan tekanan darah sistolik 0,94 mmHg.

Kajian lain meneliti orang dewasa yang berisiko mendapat tekanan darah tinggi selama 10-15 tahun untuk mengkaji kesan jangka panjang pengurangan garam. Pada akhir kajian didapati bahawa mengurangkan pengambilan natrium menurunkan risiko kejadian kardiovaskular hingga 30%.

Cara Memilih Mie Segera yang Paling Sihat

Perlu diingat juga bahawa terdapat beberapa pilihan mi segera yang lebih sihat. Contohnya, mi dibuat menggunakan bijirin penuh atau lebih rendah natrium dan lemak.

Sekiranya mi segera jenis ini tidak tersedia, anda boleh menjadikannya lebih sihat dengan menambahkan sayur-sayuran hijau dan mengurangkan bumbu. Contohnya menambah sawi atau kangkung. Dengan cara itu anda masih dapat menikmati keenakan mi segera tanpa merasa bersalah kerana memakan mi yang tidak sihat.

Baca juga: Peraturan untuk Makan Mie Segera untuk Wanita Hamil

Rujukan:

Healthline.com. Adakah Mi Segera Buruk untuk Anda?

Verywellfit.com. Cara Menjadikan Mie Pakej Ini Lebih Sihat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found