Terapi Insulin dalam Diabetes | saya sihat

Pengendalian gula darah adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam pengurusan diabetes jenis 2. Untuk mencapai tahap gula dalam darah tetap pada tahap normal, pesakit diabetes mesti menyesuaikan diet mereka dan mengambil ubat antidiabetes secara berkala.

Kadang-kadang, walaupun mengikuti diet rendah karbohidrat dan mengambil 2-3 pil antidiabetik, tahap gula darah sasaran tidak tercapai. Doktor biasanya akan menukar terapi menggunakan suntikan insulin.

Siapa pengidap diabetes yang disarankan untuk menggunakan insulin, dan apa asas untuk terapi insulin?

Baca: Formula insulin "2-in-1" baru memudahkan pesakit

Apa itu insulin?

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Di dalam pankreas terdapat sel yang disebut sel beta, dan insulin dibuat oleh sel beta ini. Dengan setiap hidangan, sel beta mengeluarkan insulin untuk membantu tubuh menggunakan atau menyimpan gula yang diperolehnya dari makanan.

Pada orang dengan diabetes jenis 1, pankreas sama sekali tidak membuat insulin. Sel beta rosak sehingga penghidap diabetes jenis 1 mesti menggunakan suntikan insulin sebagai terapi utama.

Padahal pada orang dengan diabetes tipe 2, sel pankreas dan beta masih dapat membuat insulin, hanya saja badan mereka tidak bertindak balas dengan baik. Beberapa orang yang menghidap diabetes jenis 2 memerlukan pil diabetes atau suntikan insulin untuk membantu badan mereka mengubah gula menjadi tenaga.

Mengapa insulin mesti berbentuk suntikan? Insulin tidak boleh diambil sebagai pil kerana akan dipecah semasa proses pencernaan. Oleh itu, insulin mesti disuntik ke dalam lemak di bawah kulit agar ia masuk ke dalam darah.

Baca juga: Adakah lebih baik menyuntik insulin atau minum ubat?

Apa tujuan terapi insulin dan siapa yang diharuskan menjalani terapi insulin?

Matlamat terapi insulin adalah untuk mengekalkan kadar gula darah, baik kadar gula darah puasa dan pasca makan, tetap stabil sepanjang hari. Insulin akan membantu gula memasuki sel untuk diproses menjadi tenaga, dan tidak terkumpul di dalam aliran darah.

Bilakah insulin boleh diberikan kepada penghidap diabetes? Terdapat beberapa senario di mana rawatan insulin harus dimulakan, termasuk pada pesakit dengan hiperglikemia yang signifikan. Dalam kes ini, keperluan insulin utama adalah untuk terapi jangka pendek.

Dalam Pedoman Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Mellitus Dewasa Jenis 2 di Indonesia 2019, PB PERKENI telah membuat garis panduan mengenai calon utama pengguna insulin, yaitu:

- Pesakit dengan tahap HbA1c pada masa pemeriksaan 7.5% dan sudah mengambil 2 ubat antidiabetik

- Pesakit dengan tahap HbA1c ketika diperiksa 9%

- Pesakit kencing manis yang mengalami penurunan berat badan yang cepat

- Pesakit kencing manis yang gagal mengawal gula darah mereka setelah menggunakan kombinasi dos ubat diabetes oral yang optimum

- Wanita hamil dengan diabetes mellitus yang tidak terkawal dengan perancangan makanan

- Pesakit kencing manis dengan disfungsi buah pinggang dan hati yang teruk

- Pesakit kencing manis yang alah kepada ubat hipoglikemik oral

Baca juga: Petunjuk Prediabetes, Inilah Cara Menurunkan Tahap Insulin

Kesan Sampingan Terapi Insulin

Penggunaan insulin, terutamanya dalam dos tinggi, sering memberi kesan sampingan dalam bentuk kenaikan berat badan. Garis Panduan Persatuan Diabetes Amerika (ADA) dan Persatuan Endokrinologi Klinikal Amerika / American College of Endocrinology (AACE / ACE) menyarankan untuk meminimumkan penggunaan ubat-ubatan bersamaan yang mungkin menyebabkan kenaikan berat badan ketika merawat pesakit dengan diabetes tipe 2.

Kesan sampingan yang lain adalah hipoglikemia. Secara amnya berlaku kerana ketidakcocokan antara pengambilan dan senaman insulin dan karbohidrat. Dari pesakit yang mengambil insulin, 7% hingga 15% mengalami sekurang-kurangnya satu episod hipoglikemia setiap tahun, dan 1% hingga 2% mengalami hipoglikemia yang sangat teruk sehingga memerlukan bantuan orang lain untuk mendapatkan rawatan.

Oleh itu, pendidikan sangat penting sebelum memulakan terapi insulin. Berunding dengan profesional kesihatan sebelum memulakan terapi insulin. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai terapi insulin untuk diabetes, Diabestfriend boleh memuat turun Aplikasi Diabetes Friends, hanya dengan mengimbas kod QR berikut:

Rakan Kencing Manis Kod QR

Sumber:

Garis Panduan Pengurusan dan Pencegahan Diabetes Mellitus Jenis 2 di Indonesia 2019 (PB PERKENI)

Diabetes.org. Asas Insulin.

Aafp.org. Diabetes Mellitus Jenis 2: Pengurusan Insulin Pesakit Luar

Setiap Harihelath.com. Insulin suntikan untuk Diabetes Jenis 2: Bilakah, Mengapa, dan Bagaimana.