Gastroenteritis pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Pada masa lalu, orang hanya mengetahui penyakit ini sebagai cirit-birit dan muntah, sekarang ia mempunyai nama yang popular. Kedua-dua gejala umum ini biasa berlaku pada orang yang menderita gastroenteritis. Bukan hanya orang dewasa dan remaja, kanak-kanak boleh mengalaminya. Anak kecil anda menghidap penyakit ini, Ibu? Pasti sedih melihatnya rewel, tidak ada selera makan, muntah dan cirit-birit. Seperti apa gastroenteritis pada kanak-kanak?

sekali pandang tmengenai gastroenteritis

Gastroenteritis adalah keradangan saluran pencernaan, seperti perut dan usus. Keradangan ini biasanya menyebabkan sakit perut, muntah, dan cirit-birit. Biasanya, gastroenteritis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan yang boleh datang dari bakteria, virus, atau parasit.

Gastroenteritis umumnya tidak bertahan lama pada kanak-kanak, hanya beberapa hari paling banyak. Pastikan mereka terhidrasi dengan memberi mereka banyak air untuk diminum dengan kerap. Kekurangan cecair atau dehidrasi dalam keadaan ini akan membawa kesan serius kepada kesihatan mereka.

Beberapa Gejala Gastroenteritis

Gastroenteritis sering berlaku secara tiba-tiba. Contohnya, si kecil tiba-tiba merasa mual, sakit perut, yang kemudian disertai dengan muntah dan buang air besar. BAB yang cenderung terlalu kerap dan berair adalah tanda kanak-kanak menderita cirit-birit. Di samping itu, beberapa gejala lain dicirikan oleh demam dan selera makan berkurang.

Biasanya, gejala gastroenteritis akan berlangsung dari 24 jam pertama hingga seminggu. Kadang-kadang cirit-birit boleh bertahan lebih lama daripada beberapa gejala lain. Oleh itu, si kecil biasanya akan mengalami penurunan berat badan dan keletihan.

Gastroenteritis dan Dehidrasi

Bayi dan balita paling mudah mengalami dehidrasi kerana sejumlah besar cecair yang keluar melalui muntah dan cirit-birit. Sekiranya 3 gejala di bawah ini dialami oleh anak kecil anda, segera bawa dia ke doktor, Ibu.

 • Mengantuk.
 • Nafas dengan cepat.
 • Tangan atau kaki sejuk.

Beberapa Kemungkinan Penyebab Gastroenteritis

Sebilangan besar gastroenteritis yang dihidapi oleh kanak-kanak disebabkan oleh virus. Virus sangat berjangkit, terutama di tempat awam, seperti sekolah dan tempat tidur siang. Ini adalah virus yang menyebabkan gastroenteritis pada kanak-kanak:

 • Rotavirus: Virus ini biasa terjadi pada bayi sebelum vaksinasi.
 • Adenovirus: Virus ini biasanya menyerang kanak-kanak, terutamanya bayi. Gejala termasuk demam, muntah, dan cirit-birit.

Ini adalah bakteria yang menyebabkan gastroenteritis pada kanak-kanak:

 • E coli
 • Salmonella dan
 • Clostridium difficile.

Semua bakteria ini biasanya terdapat dalam makanan atau minuman yang tercemar. Sebilangan bakteria boleh menyebabkan keracunan makanan yang teruk. Gejala termasuk sakit perut dan muntah, yang berlaku beberapa jam selepas makan. Bakteria khas Clostridium, kesnya agak jarang berlaku. Namun, jika dijangkiti, kesannya sangat serius untuk kesihatan dan mesti segera dirawat oleh doktor.

Gastroenteritis juga boleh berlaku kerana parasit yang disebut Giardia dan Cryptosporidium. Air yang tercemar atau pesakit yang dijangkiti parasit adalah penularan yang berpotensi. Kanak-kanak juga boleh terpengaruh ketika berenang di kolam renang umum yang tidak semestinya bersih atau di sungai dan tasik.

Cara Mendiagnosis Anak dengan Gastroenteritis

Doktor akan melakukan perkara berikut:

 • Tanya mengenai permulaan dan berapa lama gejala itu berlanjutan. Ini termasuk sama ada ahli keluarga di rumah sebelumnya pernah mengalami penyakit yang sama atau sama ada anak anda telah keluar dari bandar atau di luar negara.
 • Doktor akan memeriksa anak untuk memeriksa tanda-tanda dehidrasi.
 • Doktor biasanya akan meminta sampel khas jika anak anda menunjukkan gejala lain yang tidak biasa. Contohnya: kesakitan tidak hilang setelah lebih dari 3 hari atau si kecil berada di luar negara. Selepas itu, biasanya sampel najis dan darah bayi akan diuji di makmal oleh ahli mikrobiologi.
 • Sekiranya anak anda masih mengalami dehidrasi atau mengalami gejala lain, doktor biasanya akan mengesyorkan dimasukkan ke hospital.

Penjagaan dan Rawatan Kanak-kanak dengan Gastroenteritis

Memandangkan kanak-kanak dengan gastroenteritis terdedah kepada dehidrasi, memberikan cecair rehidrasi oral, seperti ORS, dan berehat di rumah adalah rawatan yang paling mudah. Sekiranya anak ingin makan, berikan sedikit makanan yang lebih mudah dicerna, seperti bubur tanpa rempah.

Terdapat juga kanak-kanak yang tidak toleran laktosa (produk tenusu) kerana reaksi terhadap gastroenteritis. Elakkan memberi keju dan susu selama beberapa minggu. Elakkan memberi anak-anak minuman berkarbonat yang tinggi gula atau makanan dengan rempah yang terlalu tajam (pedas atau masin). Menu seperti ini boleh membuat cirit-birit anak kecil anda bertambah teruk.

Pencegahan Gastroenteritis pada Kanak-kanak

Basuh tangan anda dengan tekun selama 40-60 saat dengan air dan sabun yang mengalir. Selain itu, bersihkan semua permukaan barang yang terdedah kepada muntah dari pesakit dengan gastroenteritis dengan larutan pembasmi kuman. Sentiasa menjaga kebersihan makanan dan minuman anak kecil anda. Tunggu sehingga anak anda pulih dari gastroenteritis, maka dia boleh pergi ke sekolah lagi. (AS)

Sumber

myDr.co.au: Gastroenteritis pada kanak-kanak

Penerbitan Kesihatan Harvard: Gastroenteritis Pada Kanak-kanak

Manual Merck dan Merck: Gastroenteritis pada Kanak-kanak