Menghadapi Ketakutan - guesehat.com

Adakah Geng Sihat di sini yang takut akan ketinggian? Atau takut berada di bilik yang gelap? Atau takut dengan lipas? Makan, tenang, tidak perlu merasa malu untuk mengakuinya, geng, kerana takut akan sesuatu adalah perkara semula jadi!

Punca ketakutan

mengikut WikipediaKetakutan adalah mekanisme bertahan hidup asas yang berlaku sebagai tindak balas terhadap rangsangan tertentu, seperti rasa sakit atau ancaman bahaya. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang merasa takut. Tetapi secara umum, rasa takut timbul kerana ada sesuatu yang membuat anda merasa tidak aman.

Rasa takut berbeza dengan kegelisahan yang biasanya berlaku sekiranya tidak ada ancaman luaran. Ketakutan juga dikaitkan dengan tingkah laku pelarian dan penghindaran tertentu. Kegelisahan adalah hasil dari persepsi ancaman yang tidak dapat dikendalikan atau dielakkan.

Bentuk ketakutan di dalam

Ketakutan pada seseorang mengambil pelbagai bentuk, bergantung pada keadaan dan keadaan yang dihadapinya. Berikut adalah beberapa contoh ketakutan biasa yang dialami orang:

 • Takut akan kegelapan.
 • Takut akan hantu.
 • Takut akan ketinggian.
 • Takut jatuh sakit.
 • Takut bercakap di khalayak ramai.
 • Takut untuk berubah.
 • Takut gagal.

Tanda-tanda ketakutan

Apabila anda ketakutan, anda mungkin menyedari bahawa degupan jantung anda akan meningkat, pengeluaran peluh anda akan meningkat, dan pernafasan anda akan menjadi lebih cepat. Tetapi tanda-tanda ketakutan sebenarnya hanya sebahagian kecil, geng. Masih ada tanda-tanda lain yang dapat muncul ketika anda mengalami ketakutan, termasuk:

 • Hormon adrenalin meningkat.
 • Relaksasi otot.
 • Perut terasa kempis menyebabkan mual.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Rasa pening.
 • Selera makan terganggu.
 • Badan kaku, tidak dapat bergerak.
 • Badan terasa sejuk.

Cara mengatasi ketakutan

Ada yang mengatakan bahawa ketakutan hanya akan membatasi anda daripada terus maju dan berkembang. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda tidak selalu merasa dikalahkan oleh perasaan takut. Jadi, bagaimana anda mengatasi ketakutan dalaman anda? Berikut adalah beberapa cara dalam gaya Guesehat!

1. Kenali diri anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk mengawal ketakutan anda adalah mengenali diri dan ketakutan anda dengan baik. Ketahui perkara apa yang menakutkan anda dan mengapa anda takut kepada mereka. Contohnya, anda selalu merasa takut apabila ditinggalkan sendirian di rumah, kerana anda percaya bahawa makhluk atau hantu lain mengawasi anda. Oleh itu, untuk mengatasinya, mulailah meyakinkan diri anda bahawa tidak ada yang mengganggu anda.

2. Mengubah perspektif

Kebanyakan ketakutan berpunca dari kepercayaan atau pemikiran yang salah yang cenderung membawa kepada perkara buruk. Contohnya, apabila anda melihat labah-labah, anda mungkin segera berfikir bahawa labah-labah itu akan membahayakan anda. Baiklah, cubalah mengubah corak pemikiran anda seperti ini dan mula bersikap ragu-ragu untuk mempersoalkannya.

Lakukan penyelidikan dari pelbagai sumber dan fahami risiko sebenar yang akan berlaku berbanding dengan risiko yang anda bayangkan. Mulailah menyusun semula perspektif dan pemikiran anda supaya anda tidak selalu membayangkan perkara yang tidak betul. Sekiranya ada, mulailah melawan pemikiran buruk ini setiap kali timbul.

3. Perlahan-lahan cuba menghadapi ketakutan

Sekiranya anda memahami ketakutan anda dan mempunyai perspektif baru, sekarang adalah masa untuk anda mula berusaha berinteraksi dengan ketakutan anda. Tidak perlu tergesa-gesa, lakukan dengan perlahan dan sedikit demi sedikit. Contohnya, jika anda takut dengan anjing, cuba mulakan gambar anjing comel dengan warna-warna konyol.

Terus menonton sehingga anda tidak lagi takut. Sekiranya langkah pertama berjaya, teruskan menonton video anjing. Selepas itu, jika anda tidak lagi takut melihat visualisasi anjing, cubalah pergi ke taman atau tempat di mana terdapat anjing. Perhatikan dan perhatikan bagaimana pemiliknya berinteraksi dengan anjing itu sehingga tidak timbul lagi tindak balas ketakutan dalam diri anda. Sekiranya berjaya, berani untuk mula mendekati anjing itu.

4. Pelajari teknik relaksasi

Semasa mengalami ketakutan, tentu saja, yang ada di dalam fikiran anda adalah bagaimana berlari dan mengelak. Sekarang untuk mengatasi tindak balas ini, anda boleh berehat. Dengan bersantai, badan akan disarankan agar keadaan di sekitar anda baik-baik saja. Selain itu, berehat juga dapat membantu anda mengatasi tekanan dan kegelisahan lain dalam hidup.

Baca juga: Nomophobia, jenis fobia baru dalam era teknologi

Mengapa menghadapi ketakutan?

Tidak mudah untuk melawan rasa takut yang ada di dalamnya. Namun, anda mesti percaya bahawa ketakutan hanya akan mendatangkan bahaya kepada hidup anda. Inilah 4 sebab mengapa anda harus menghadapi ketakutan anda:

1. Ketakutan menghadkan potensi penuh anda

Semakin anda membiarkan pemikiran, perasaan, dan keputusan anda didorong oleh ketakutan, semakin anda akan menjadi hamba ketakutan anda sendiri. Selagi anda hanya bertindak balas terhadap ketakutan, anda tidak akan dapat mencapai potensi penuh dalam hidup.

2. Anda tidak akan dapat lari sepenuhnya dari rasa takut anda

Adakah anda sedar bahawa sebenarnya anda tidak boleh lari dari ketakutan anda? Daripada berlari untuk mengelakkan, sebenarnya anda hanya melarikan diri untuk mencari keselamatan. Tidak hairanlah jika anda lari dari ketakutan anda, anda hanya akan merasa aman untuk seketika, tetapi suatu hari ketakutan itu akan muncul kembali. Nah, bukannya lari dari ketakutan yang suatu hari akan muncul kembali, lebih baik anda menghadapinya dengan berani.

3. Ketakutan adalah pembaziran tenaga anda

Ketakutan adalah semula jadi, tetapi kadang-kadang tidak masuk akal. Kesannya, anda hanya membuang tenaga emosi dan mental anda. Cuba bayangkan, setiap kali anda menghabiskan masa untuk berpusing dalam ketakutan. Ayuh sekarang, anda hanya perlu memilih, adakah anda ingin hidup dalam damai dan lega dengan menghadapi ketakutan anda, atau anda dibelenggu oleh ketakutan anda sendiri?

4. Ingat, ketakutan hanya ada di fikiran anda!

Ketakutan didasarkan pada ancaman bahaya yang hanya ada di fikiran anda. Ketakutan ini timbul kerana otak merumuskan persepsi bahawa akibat dari sesuatu itu nyata, padahal sebenarnya tidak. Oleh itu, daripada anda sibuk memikirkan akibat dari sesuatu yang menakutkan anda, lebih baik anda memikirkan perkara positif yang dapat anda capai apabila anda dapat menghadapi ketakutan tersebut.

Betul, geng, tidak ada lagi alasan untuk anda selalu merasa takut terhadap sesuatu atau takut untuk bertindak. Jangan biarkan ketakutan membuat anda tumbuh menjadi seseorang yang tidak berkembang maju. Jadi Geng, berani dan hadapi ketakutan anda! (BAG / AS)