Penyakit tidak berjangkit | saya sihat

Penyakit tidak berjangkit (NCD) masih menjadi penyebab utama kematian di negara maju dan membangun, menewaskan penyakit berjangkit. Penyakit tidak berjangkit yang menyebabkan kematian tertinggi adalah penyakit jantung dan saluran darah, penyakit paru-paru kronik, barah, dan diabetes.

Pandemik Covid-19 yang berterusan menjadikan perkhidmatan kesihatan lebih tertumpu pada pesakit COVID-19. Akibatnya, terdapat penurunan perkhidmatan untuk penyakit tidak berjangkit. Selain itu, pesakit PTM, seperti pesakit hipertensi, penyakit jantung koroner, dan diabetes, takut untuk pergi ke hospital kerana mereka mudah dijangkiti.

Ini tentu tidak dapat diabaikan, memandangkan PTM adalah penyakit yang memerlukan pengurusan sepanjang hayat. Pesakit dengan penyakit jantung dan saluran darah seperti penyakit jantung koronari atau hipertensi, misalnya, berisiko tinggi mati jika penyakit ini tidak diatasi.

Seperti yang dijelaskan oleh Dr. dr. Anwar Santoso, SpJP (K), FIHA, dari Pusat Jantung Negara Harapan Kita. "Pandemik COVID-19 telah mengganggu usaha untuk mencegah dan merawat NCD di berbagai negara, termasuk Indonesia. Usaha perlu dilakukan untuk terus menyediakan perkhidmatan kesihatan yang penting dan meningkatkan kesedaran masyarakat tentang pencegahan NCD, terutama penyakit kardiovaskular, ”jelas Dr. Anwar dalam sesi seminar dalam talian anjuran PT Pfizer Indonesia, Sabtu (17/10).

Hasil tinjauan menunjukkan bahawa lebih daripada separuh (53%) negara yang disurvei mengalami gangguan dalam perkhidmatan rawatan hipertensi, 49% untuk rawatan diabetes dan komplikasinya, 42% untuk rawatan barah, dan 31% daripadanya untuk penyakit kardiovaskular dan kecemasan .

Baca juga: Jangan berlengah ke hospital kerana bimbang Covid-19

Semua Hospital Berfokus pada Perkhidmatan COVID-19

Dr. dr. Lia G. Partakusuma, Sp.PK, MM, MARS., Ketua Setiausaha Persatuan Rumah Sakit Indonesia (PERSI) mengakui bahawa pada masa ini mana-mana hospital mempunyai risiko menerima pesakit COVID-19. Bukan hanya hospital rujukan.

“Pesakit COVID-19 yang disahkan dapat dimasukkan ke hospital tanpa gejala penyakit pernafasan. Akibatnya, ramai pesakit bukan COVID-19 tidak berani datang ke hospital, "jelas dr. Lia.

Masalah lain ialah semasa pandemi, pekerja kesihatan harus dijaga agar mereka tidak dijangkiti, yang mengakibatkan pembatasan jumlah perkhidmatan untuk pesakit bukan COVID-19. Akibatnya, pesakit PTM, termasuk pesakit penyakit kardiovaskular, terlambat menerima perkhidmatan.

Malah, tambah dr. Lia, angka kematian akibat PTM mencapai 35% sebelum wabak tersebut. Dengan halangan perkhidmatan, kadar kematian akan meningkat semasa dan sesudah wabak tersebut.

Baca juga: Hospital Membuka Perkhidmatan Staysolation untuk Pengasingan Diri

Bagaimana Mengoptimumkan Kawalan PTM?

Untuk mengelakkan kematian berkaitan NCD yang lebih tinggi akibat wabak itu, pakar multidisiplin dari 6 negara Asia Tenggara (Thailand, Malaysia, Indonesia, Filipina, Vietnam, dan Singapura) meminta tindakan segera dan berkesan untuk mengoptimumkan kawalan NCD di Asia Tenggara wilayah, terutamanya semasa wabak seperti sekarang.

Saranan yang telah diterbitkan melalui jurnal Dasar Pengurusan Risiko dan Kesihatan ia bertujuan untuk mengatasi jurang dalam dasar, sambil meningkatkan amalan klinikal dan kesihatan awam.

dijelaskan dr. Anwar, cadangan yang diberikan merangkumi pemeriksaan penyakit tidak berjangkit secara lebih luas. Semakin cepat dikesan, penyakit seperti kardiovaskular, barah, atau diabetes, dapat diatasi dengan lebih baik sebelum timbul komplikasi.

Cadangan lain adalah memperluas perkhidmatan telemedicine atau rawatan jarak jauh, untuk mengelakkan penularan COVID-19. Ditambah dr. Lia, ketika ini hospital mula membuka perkhidmatan ini, walaupun hanya terhad kepada perundingan di talian. Dia berharap pada masa akan datang ia benar-benar dalam bentuk perkhidmatan telemedicine yang lebih lengkap dan komprehensif.

Baca juga: Inilah Cara Menjayakan Konsultasi Doktor Dalam Talian

Dari segi kakitangan perubatan, memandangkan jumlah doktor pakar yang terhad, perlu melakukan latihan mengenai pengendalian dan terapi PTM untuk pengamal am dan pekerja kesihatan yang lain. Pfizer bekerjasama dengan Kolej Kardiologi Amerika (ACC) sebagai contoh, hadiah pelantar digital bernama Akademi NCD yang boleh dimuat turun secara percuma oleh pekerja kesihatan.

Pekerja kesihatan boleh mendapatkan maklumat terkini yang berkaitan dengan PTM dan cara mengoptimumkan perkhidmatan rawatan PTM. Aplikasi ini sememangnya sangat berguna untuk pekerja kesihatan di kawasan yang kekurangan doktor pakar.

Diharapkan dengan perkhidmatan PTM yang lebih optimum, kadar kematian dapat dikurangkan semasa dan sesudah wabak tersebut. Perlu diketahui, pesakit dengan penyakit kardiovaskular, diabetes, atau barah adalah kumpulan yang paling rentan dijangkiti COVID-19. Sekiranya dijangkiti, kemungkinan bertambah buruk juga meningkat.

Baca juga: Jangan berlengah lagi, lakukan 8 petua untuk mencegah penyakit jantung mulai sekarang!

Sumber:

Seminar dalam talian "Saranan Pakar di ASEAN: Kepentingan Mengoptimumkan Pencegahan dan Rawatan Penyakit Tidak Berjangkit dalam Masa Pandemik", Sabtu, 17 Oktober 2020.