Pemberi Harapan Palsu - Guesehat

Adakah Geng Sehat pernah diberi harapan palsu atau PHP? Harapan palsu adalah salah satu kisah yang sering kita dengar dalam percintaan. Biasanya cerita ini berlaku dalam tempoh PDKT atau pendekatan. Oleh itu, apakah tujuan seseorang memberi harapan palsu?

Harapan palsu tidak akan berlaku, sekiranya kedua-dua pihak akhirnya menjadi kekasih. Ini cerita yang berbeza jika hanya satu pihak yang berharap, atau cinta itu tidak dapat dibalas. Mereka yang "menolak" dituduh memberi harapan palsu.

Pihak yang kecewa secara amnya akan mengadu kepada pihak kedua dengan alasan bahawa mereka telah memberikan semua pengorbanan, kebaikan, dan semua yang lain. Kedengarannya ironis, geng, kerana lelaki dan wanita harus menggunakan alasan melakukan kebaikan sebagai cara untuk memenangi hati orang yang mereka sukai dalam fasa pendekatan.

Baca juga: Cinta anda tidak berbalas? Kenali Tanda-Tanda!

Adakah Dia Pemberi Harapan Palsu atau Adakah Anda Harapan Terlalu Banyak?

Daripada menuduh salah satu pihak memberikan harapan palsu, mengapa anda tidak melihatnya secara lebih holistik? Bagaimana jika dari awal anda adalah pihak yang terlalu berharap?

Mungkin orang yang anda tuduh sebagai pemberi harapan palsu tidak merasa seperti itu kerana sejak awal tidak ada cinta kepadanya. Perlu diingat, ada orang yang ingin keluar, makan, atau menonton bersama tidak bermaksud mereka menyukai anda.

Mungkin mereka bosan dengan rutin harian mereka, atau hanya ingin bersenang-senang dengan rakan-rakan. Bukan untuk hubungan romantis yang serius. Sekiranya anda menggunakan logik pemikiran kritis dan tidak terbawa-bawa, tidak ada salahnya memberikan sikap itu.

Mungkin yang memberi harapan kepada anda tentang perasaan ini adalah anda sendiri terlalu mengharapkan. Daripada perkara yang tidak menyenangkan seperti itu terus berlaku, lebih baik anda melakukan gerakan anti-PHP di bawah:

1. Pastikan Dia Benar-benar Memberi Harapan

Sebelum menuduhnya sebagai pemberi harapan palsu, pastikan terlebih dahulu jika dia memberi harapan. Siapa tahu, dia tidak bermaksud memperlakukan anda yang istimewa. Mungkin dia memang mempunyai sikap prihatin. Jangan terlalu cepat membuat kesimpulan. Ini tidak bermaksud bahawa orang yang ingin membawa anda pulang, menemani anda makan, mempunyai rasa cinta.

2. Cuba Pantau Media Sosial

Sekarang mengejar di media sosial sangat mudah. Hampir setiap orang mempunyai media sosial. Anda boleh mengetahui aktiviti apa yang mencuri perhatiannya. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh menemui jejak yang bermakna sama ada dia jatuh cinta dengan seseorang, atau sama ada dia mempunyai rakan rapat yang lain, atau mempunyai teman wanita. Dengan cara itu, anda dapat memastikan bahawa dia tidak hanya bersikap baik kepada anda.

Baca juga: Inilah sebab mengapa lelaki jarang menunjukkan kasih sayang di media sosial

3. Cari rekod prestasi

Setiap orang mempunyai sikap dan tindak balas 'suka' yang berbeza. Ada orang pemalu yang sebenarnya tidak dapat menunjukkan perasaan mereka kepada orang yang mereka sukai tetapi boleh terbuka untuk orang yang dianggap rakan.

Oleh itu, seboleh mungkin menggali maklumat mengenai sikapnya terhadap lawan jenis yang dia suka. Juga ketahui apakah sekarang dia secara diam-diam mempunyai kekasih? Adakah dia jenis yang suka menukar rakan kongsi?

4. Perhatikan Setiap kali Dia Mendekati Anda

Cuba menilai lagi, ketika dulu dia menghubungi anda. Jangan biarkan dia hanya menghampiri apabila dia mempunyai perniagaan penting. Atau lebih teruk lagi apabila dia satu-satunya yang mempunyai perniagaan penting. Sekiranya demikian, itu pasti bukan kerana dia sangat menyukai anda. Sekiranya anda adalah orang yang istimewa baginya, dia akan menghubungi anda setiap kali dia merindui anda.

5. Jangan Anggap Dia Bukan Siapa

Menjaga harapan anda sebelum bersemangat dengan orang yang dianggap memberi harapan sangat penting, geng. Daripada disakiti, lebih baik anda tidak perlu menahan perasaan terlebih dahulu.

Meneutralkan perasaan anda dengan menganggap sikap baiknya hanya kerana sifatnya yang ramah. Sekiranya dia bermaksud, dia pasti tidak akan membiarkan anda meneka terlalu lama.

Baca juga: Jangan Tertipu dengan Kata-Kata Cinta Manipulatif Ini!

6. Menjadi Mangsa adalah Pilihan

Perkara yang paling penting adalah bagaimana anda meletakkan identiti anda sebagai 'mangsa'. Tidak dapat dinafikan bahawa ada orang di luar sana yang suka bermain dengan perasaan orang lain. Tetapi inilah saat di mana anda harus membuktikan kemampuan anda untuk bertahan. Itu memberikan harapan yang salah, tetapi menjadi 'mangsa' adalah 'pilihan'.

Anda tidak perlu merasa seperti mangsa. Tidak mahu menjadi orang yang harus dilangkah. Tenanglah, biarkan dia pergi dan tidak banyak yang harus dipersalahkan. Pada suatu hari, anda akan menemui seseorang yang lebih baik dan menerima anda seperti anda.

Baca juga: Adakah orang yang tidak pernah merasa cinta?

Sumber

Theodysseyonline.com. Gadis diberi harapan palsu.

Yaourtango.com. 5 tanda anda menjalin hubungan tidak ke mana-mana.