7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan

Adakah anda pernah menghidap kepialu? Penyakit kepialu atau yang biasa dikenali sebagai tifus disebabkan oleh jangkitan bakteria usus kecil oleh Salmonella typhi atau Salmonella paratyphi A, B dan C. Bakteria ini memasuki badan anda melalui saluran pencernaan yang kemudian akan membiak dan menembusi dinding usus ke limfa saluran dan saluran darah. Sekiranya ini berlaku, ia akan memudahkan bakteria dalam badan anda menyebar ke seluruh saluran darah dan ketika anda melakukan ujian makmal hasilnya akan menunjukkan bahawa sel darah putih dan platelet anda akan berkurang. Ini kerana terdapat beberapa jenis pantang larang makanan yang mesti dielakkan.

Kekalkan Jenis Corak Makanan Pantang

Bakteria yang menyebabkan kepialu bekerja dengan menjangkiti saluran pencernaan anda sehingga penyakit ini selalu dikenal pasti dengan cirit-birit dan sistem imun yang lemah. Bagi anda yang menghidap demam kepialu, menjaga diet sangat penting memandangkan sumber bakteria penyebab tifus disalurkan melalui makanan. Melihat ini, biasanya penghidap demam kepialu selalu diberi petunjuk untuk menjaga diet mereka dan ada makanan tertentu yang tidak boleh dimakan oleh penghidap tifus. Sekiranya makanan ini tidak dielakkan semasa demam kepialu, mereka boleh memburukkan lagi kepialu dan melambatkan tempoh pemulihan. Berikut adalah beberapa jenis pantang larang makanan yang harus dielakkan:

Makanan Sumber Karbohidrat

Anda yang menghidap kepialu tentu mengalami masalah pencernaan akibat aktiviti bakteria. Sebilangan makanan yang mempunyai karbohidrat tinggi tidak digalakkan, seperti beras pulut, beras perang, roti utuh t, ubi jalar, jagung, ubi kayu, taro, tarcis, dan pastri dengan rasa manis dan gurih. Namun, penghidap kepialu tentu memerlukan pengambilan karbohidrat dan sumber karbohidrat yang dibenarkan seperti bubur / nasi kukus, roti dengan tekstur halus, kentang, dan makanan yang dibuat dari tepung tumbuk.

Sayur-sayuran Serat Tinggi

Anda juga perlu mengelakkan sayur-sayuran berserat tinggi ketika menderita kepialu seperti timun, sayur ubi kayu, daun betik, dan labu serta sayur-sayuran yang tidak dimasak sebelumnya (lalapan). Makanan berserat tinggi boleh menyebabkan pengecutan dalam pencernaan dan menjadi sejenis pantang larang makanan. Oleh itu, anda perlu makan makanan rendah serat seperti kacang panjang, chayote, wortel dan kacang muda.

Buah-buahan

Beberapa buah yang tidak dibenarkan untuk anda seperti epal, jambu batu, jeruk, dan buah masam. Ini kerana buah-buahan ini mempunyai rasa masam yang tinggi sehingga tidak baik untuk pencernaan. Buah nangka dan durian juga perlu dihindari kerana boleh mencetuskan gas di saluran pencernaan sehingga mereka juga merupakan pantang larang makanan untuk kepialu. Namun, ada buah-buahan yang sesuai untuk penghidap tifus seperti alpukat dan pisang.

Sumber Protein Haiwan

Beberapa sumber protein hewani dengan tekstur kasar tidak boleh dimakan oleh penghidap tifoid seperti daging kambing, daging sapi, ayam, dan ikan masin. Tetapi anda boleh menggantinya dengan telur dan ikan yang diproses dengan tekstur halus.

Sumber Lemak

Makanan berlemak tinggi seperti makanan goreng dan santan disarankan untuk mengelakkan ketika anda mengalami demam kepialu kerana dikhuatiri ini boleh menyebabkan komplikasi penyakit kepialu.

Makanan pedas

Anda sangat disarankan untuk tidak memakan makanan pedas seperti cabai atau lada. Pedas dari cili dan lada boleh mencetuskan tifus yang lebih teruk kerana keradangan pada pencernaan anda.

Minum

Minuman seperti kopi, teh yang kuat, alkohol dan soda disyorkan untuk dielakkan. Minuman ini diduga mampu mencetuskan sakit tifus yang lebih teruk kerana boleh merosakkan saluran pencernaan anda. Nah, itulah jenis makanan yang harus dielakkan semasa anda sakit. Adakah anda mahu cepat sembuh? Cuba untuk menahan selera makan yang perlu dielakkan semasa anda demam kepialu untuk membantu pemulihan anda. Selain menghindari makanan di atas, disarankan untuk berehat secukupnya, minum banyak air, dan mengatur diet yang lebih baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found