Ciri-ciri tempoh subur pada wanita dan lelaki - GueSehat.com

Masa subur adalah masa ketika telur dilepaskan ke rahim dari ovari. Masa subur juga dikenali sebagai masa ovulasi. Namun, adakah semua wanita tahu kapan mereka subur? Saya tidak fikir begitu. Sebabnya, tidak semua wanita tahu cara mengira dan mengetahui tempoh suburnya. Walaupun ini sangat penting untuk diketahui, terutamanya jika anda dan pasangan merancang kehamilan dalam masa terdekat.

Mengetahui tempoh subur bukan hanya dapat diketahui dengan menghitung masa subur, tetapi juga dapat dilihat dari tanda-tanda, baik pada wanita maupun lelaki. Oleh itu, jika anda tidak pandai mengira tempoh subur anda dengan kalendar atau formula untuk mengira tempoh subur, anda boleh memperhatikan ciri-ciri berikut.

Ciri-ciri tempoh subur pada wanita dan lelaki

Masa subur dapat diketahui dari pengiraan kitaran haid dan ovulasi. Mengetahui tempoh subur dapat meningkatkan potensi persenyawaan telur di rahim, jadi peluang untuk hamil lebih besar. Lalu apa ciri-ciri tempoh subur pada wanita?

  • Payudara bengkak

Payudara bengkak sebenarnya berlaku bukan hanya pada masa subur, tetapi juga semasa kehamilan, kelahiran, dan penyusuan. Payudara boleh sensitif, lembut, dan bengkak pada masa yang sama.

  • Bau yang lebih sensitif

Selain payudara, deria bau pada wanita juga akan lebih sensitif. Biasanya ketika memasuki masa subur, wanita akan lebih kerap mencium aroma kuat yang biasanya tidak mudah terkena hidung. Ini menunjukkan bahawa anda memasuki masa subur.

  • Perut terasa mual

Ciri-ciri lain adalah loya dan sakit di bahagian bawah kanan kanan atau bawah perut kiri. Jadi bukan hanya ketika anda ingin haid, tetapi sakit di perut juga merupakan tanda masa subur.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri di atas, wanita yang memasuki masa subur akan mempunyai rahim yang lebih lembut dan terbuka, mengeluarkan cecair lutsinar, meningkatkan rangsangan, mengalami perubahan emosi, dan membengkak organ pembiakannya. Lalu apa ciri-ciri tempoh subur pada lelaki?

  • Lebih banyak sperma

Ketika memasuki masa subur, jumlah sperma pada lelaki lebih banyak dan meningkatkan proses persenyawaan telur.

  • Kualiti sperma yang baik

Sperma lelaki ketika memasuki masa subur akan lebih tangkas dan menyokong persenyawaan telur yang sempurna. Ini kerana jangka hayat sperma di rahim hanya 1 hari.

  • Struktur sperma normal

Tanda lain seorang lelaki memasuki masa subur adalah bentuk dan struktur spermanya normal. Bentuk sperma normal adalah bentuk kepala bujur dan ekor panjang. Namun, sayangnya ciri-ciri ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan mesti menggunakan alat.

Itulah sedikit maklumat mengenai ciri-ciri tempoh subur pada wanita dan lelaki. Perhatikan dan ketahui ciri-ciri tempoh subur ini, untuk meningkatkan kejayaan program kehamilan. Semoga bermanfaat.