Imunisasi PCV - GueSehat.com

Penyakit pneumokokus adalah penyakit biasa yang menyerang kanak-kanak, dengan kejadian tertinggi pada kumpulan umur di bawah 5 tahun. Namun, Ibu tidak perlu risau. Ini kerana jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumoniae alias kuman pneumokokus ini dapat dicegah dengan imunisasi PCV!

Di dunia, terdapat lebih daripada 90 jenis bakteria pneumokokus. Kesemuanya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, dari jangkitan telinga hingga radang paru-paru. Penyakit pneumokokus juga dapat menyebabkan keadaan serius dan mengancam nyawa, seperti meningitis dan septikemia (keracunan darah). Oleh itu, pemberian imunisasi PCV tidak boleh dilewatkan oleh semua orang sejak kecil hingga dewasa.

Imunisasi PCV Menyelamatkan 8 daripada 10 Bayi

Beberapa penyakit pneumokokus menyerang. Maksudnya, kuman akan menyerang bahagian tubuh yang biasanya bebas dari kuman. Penyakit yang tergolong dalam kategori invasif biasanya sangat serius dan kadangkala boleh menyebabkan kematian.

Berdasarkan maklumat dari laman web IDAI, penyakit pneumokokus adalah penyebab kematian tertinggi pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Data UNICEF sendiri menunjukkan bahawa pada tahun 2015 sekitar 14% daripada 147,000 kanak-kanak berusia kurang dari 5 tahun di Indonesia meninggal dunia akibat radang paru-paru. Jadi dapat disimpulkan, 2-3 kanak-kanak mati setiap jam.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa 1 dos imunisasi PCV dapat menyelamatkan sekurang-kurangnya 8 daripada 10 bayi dan 75 daripada 100 orang berusia 65 tahun ke atas daripada mendapat penyakit pneumokokus invasif. Selain itu, imunisasi ini juga dapat mencegah 45 daripada 100 orang yang berumur 65 tahun atau lebih dari terkena radang paru-paru.

Dianggarkan bahawa sejak penggunaannya, imunisasi PCV telah mencegah hampir 40.000 kes penyakit pneumokokus invasif dan 2.000 kematian akibat masalah tersebut. Jenis pertama imunisasi PCV, iaitu Prevenar7, diperkenalkan kepada umum pada tahun 2006. Vaksin ini dapat melindungi tubuh dari 7 jenis bakteria pneumokokus. Hasilnya, imunisasi PCV memang dapat mengurangkan kejadian penyakit pneumokokus pada bayi.

Namun, dari masa ke masa, terdapat kes-kes penyakit pneumokokus yang disebabkan oleh pelbagai jenis bakteria. Akhirnya, PCV13 (vaksin konjugat pneumokokal) dilancarkan dan kemudian PPSV23.

Jadual Pelalian Bayi 3 Bulan - GueSehat.com

Apakah perbezaan antara jenis PCV13 dan PPSV23 jenis imunisasi PCV?

Berdasarkan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), terdapat 2 imunisasi PCV (Pneumococcal Conjugate Vaccine) berlesen, iaitu PCV13 (vaksin konjugat pneumokokal) dan PPSV23 (vaksin polisakarida pneumokokus). Apa perbezaan antara keduanya?

PCV13 berguna untuk melindungi tubuh daripada 13 jenis bakteria pneumokokus, yang paling sering menyerang kanak-kanak. Jenis imunisasi PCV ini disyorkan oleh IDAI dan dibahagikan kepada 3 dos asas dan 1 dos galakan, yang diberikan ketika anak berusia 2, 4, 6, dan antara 12-15 bulan.

Beberapa kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun juga memerlukan imunisasi PCV ini jika mereka kehilangan 1 atau lebih dos, terutamanya jika mereka mempunyai masalah kesihatan kronik, seperti penyakit jantung atau penyakit paru-paru.

Ia juga harus diberikan kepada anak-anak dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti penderita asplenia, jangkitan HIV, dan lain-lain. Doktorlah yang akan menentukan kapan dan berapa kerap kanak-kanak itu perlu mendapatkan vaksin PCV.

Sementara itu, PPSV23 berguna untuk melindungi 23 jenis bakteria pneumokokus. Imunisasi PCV ini secara amnya ditujukan untuk orang tua, iaitu mereka yang berumur 65 tahun ke atas atau berumur 2-64 tahun dengan keadaan khas.

Keadaan ini merangkumi orang dengan penyakit jantung, paru-paru, atau hati, diabetes, kegagalan buah pinggang, orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah (orang dengan barah atau jangkitan HIV), dan orang yang pernah mengalami implan koklea.

Di samping itu, orang dewasa yang berumur 19-64 tahun yang merokok perlu mendapatkan vaksin ini. PPSV23 diberikan dalam 1 dosis dan biasanya didahului dengan 1 dosis vaksin PCV13, untuk memberikan kekebalan yang optimum.

Siapa yang Tidak Perlu Mendapatkan Imunisasi PCV?

Atas sebab kesihatan atau usia, beberapa kumpulan tidak dibenarkan mendapat imunisasi PCV atau perlu menunggu sebentar. Ketahui peraturan di bawah dan kemudian berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Beritahu kakitangan perubatan sebelum mendapat imunisasi PCV jika anda atau anak anda:

 • Mempunyai reaksi alahan yang teruk atau mengancam nyawa.
 • Tidak sihat, misalnya batuk selesema, atau penyakit serius.

Khusus untuk vaksin PPSV23, kanak-kanak di bawah usia 2 tahun tidak dibenarkan mendapat imunisasi PCV jenis ini. Walaupun tidak ada bukti bahawa imunisasi PCV jenis ini berbahaya bagi wanita hamil atau janin yang mereka bawa, yang terbaik adalah berkonsultasi sebelum melakukan vaksinasi.

Apakah Kesan Sampingan Imunisasi PCV?

Sebilangan besar orang yang mendapat imunisasi PCV tidak mengalami masalah kesihatan yang serius. IDAI sendiri menyatakan bahawa kesan sampingan vaksin PCV lebih kecil jika dibandingkan dengan vaksin lain, seperti vaksin DPT. Walaupun terdapat kesan sampingan yang muncul, ia biasanya ringan dan akan hilang dalam beberapa hari. Apakah kesan sampingan kecil?

PCV13

Kesan sampingan ringan setelah mendapat imunisasi PCV ini termasuk:

 • Terdapat kemerahan, bengkak, atau sakit di kawasan kulit yang disuntik.
 • Demam.
 • Hilang selera makan.
 • Cerewet.
 • Keletihan.
 • Sakit kepala.
 • menggigil.

Kanak-kanak yang mendapat imunisasi PCV pada masa yang sama dengan vaksin selesema yang tidak aktif biasanya berisiko mengalami sawan demam. Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan 2 imunisasi ini.

PPSV23

Kesan sampingan ringan setelah memberikan imunisasi PCV jenis ini adalah:

 • Kemerahan dan kesakitan di kawasan suntikan.
 • Demam.
 • Sakit otot.

Kesan sampingan yang dinyatakan di atas biasanya hilang 2 hari selepas imunisasi. Selain itu, ada juga beberapa kesan sampingan yang boleh terjadi, yaitu:

 • Sebilangan orang kadang-kadang akan pingsan atau tidak sedarkan diri. Untuk mengelakkan dan mengelakkan kecederaan dari jatuh, lebih baik duduk atau berbaring selama 15 minit setelah menerima imunisasi PCV.
 • Segera beritahu penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda atau anak anda merasa pening, penglihatan kabur, atau berdering di telinga.
 • Sebilangan orang akan mengalami kesakitan yang teruk di bahagian bahu dan sukar menggerakkan tangan. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.
 • Setiap ubat berpotensi mencetuskan reaksi alergi yang teruk. Selalunya muncul beberapa minit atau beberapa jam selepas vaksinasi. Walaupun begitu, kes ini sangat biasa, iaitu hanya 1 dari 1 juta dos yang diberikan.

Walaupun masih termasuk dalam kumpulan imunisasi tambahan, imunisasi PCV sangat disyorkan untuk diberikan kepada anak-anak. Sebabnya, penyebaran bakteria yang menyebabkan penyakit pneumokokus adalah melalui udara, sehingga anak-anak sangat mudah terkena jangkitan.

Penyediaan imunisasi PCV serta vaksin Hib dapat mengurangkan kematian 50% akibat radang paru-paru pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Lebih baik mencegah anak kecil anda menghidap penyakit pneumokokus daripada mengatasinya, bukan? Ayuh, segeralah berjumpa doktor bilakah masa yang tepat untuk Mums memberi imunisasi PCV si kecil ketika dia memasuki usia 2 bulan. (AS)

Rujukan

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit: Vaksinasi Pneumokokus: Apa yang Harus Tahu Semua Orang

GueSehat: Kenali 2 Jenis Vaksin Pneumokokus

KidsHealth: Imunisasi Anak Anda: Vaksin Pneumokokus (PCV, PPSV)

Kumpulan Vaksin Oxford: PCV (Pneumococcal Conjugate Vaccine)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found