Jenis karbohidrat - Sihat

Sehingga kini, karbohidrat masih menjadi topik perbahasan di kalangan pakar, terutamanya mengenai jenis karbohidrat yang baik dan jenis mana yang harus dibatasi atau dielakkan. Karbohidrat, lemak, dan protein adalah nutrien makron yang mesti ada dalam pengambilan makanan harian. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis karbohidrat yang harus dielakkan.

Terdapat beberapa jenis karbohidrat. Geng Sihat perlu mengetahui perbezaan antara setiap jenis ini, agar mereka memahami mana yang baik untuk kesihatan dan karbohidrat apa yang perlu dielakkan.

Baca juga: Mempunyai Pelbagai Manfaat, Ini Kandungan Karbohidrat Porang!

Jenis Karbohidrat: Sederhana vs Kompleks

Karbohidrat adalah salah satu sumber tenaga utama badan dan merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat. Jenis karbohidrat berbeza-beza, terutama berkaitan dengan kesannya terhadap kesihatan. Serat dan gula juga karbohidrat. Terdapat tiga kumpulan karbohidrat:

1. Monosakarida: Ini adalah bentuk karbohidrat asas. Contoh monosakarida termasuk glukosa dan fruktosa.

2. Disakarida: ini adalah dua molekul monosakarida yang digabungkan. Contoh disakarida adalah laktosa dan sukrosa.

3. Polisakarida: ia adalah rantai lebih daripada dua monosakarida yang digabungkan. Contoh polisakarida ialah serat dan kanji.

Monosakarida dan disakarida membentuk pelbagai jenis gula, dan sering disebut karbohidrat sederhana. Kedua-dua jenis karbohidrat adalah sumber tenaga yang cepat dicerna oleh badan.

Serat dan kanji terbuat dari polisakarida dan dikenali sebagai karbohidrat kompleks. Kedua-duanya mengandungi rantai molekul yang lebih lama, yang memerlukan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan.

Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks umumnya lebih berkhasiat daripada makanan yang mengandungi karbohidrat sederhana. Contoh karbohidrat kompleks adalah bijirin penuh atau bijirin penuh dan sayur-sayuran. Contoh karbohidrat sederhana ialah nasi putih, roti, sirap, soda, dan kuki.

Baca juga: Jenis Roti Paling Gula Darah yang Sesuai untuk Gula

Jenis Karbohidrat yang Perlu Dielakkan

Ramai orang menjalani diet rendah karbohidrat atau sama sekali tidak makan karbohidrat. Sebenarnya, karbohidrat sangat diperlukan oleh tubuh sebagai sumber tenaga. Sebaiknya jangan menjalani diet yang menghilangkan karbohidrat sama sekali, kecuali jika disyorkan secara khusus oleh doktor anda. Sebabnya, tidak semua orang dapat faedahnya.

Karbohidrat adalah salah satu makronutrien yang paling penting dan merupakan sumber tenaga yang baik. Jadi, penting untuk makan karbohidrat. Namun, cara yang sihat adalah dengan mengambil karbohidrat kompleks yang lebih berkhasiat daripada karbohidrat sederhana yang rendah nutrien.

Sangat mudah untuk menggantikan banyak jenis karbohidrat sederhana dengan alternatif yang lebih sihat daripada karbohidrat kompleks. Sebagai contoh:

  • Menggantikan jus buah komersial atau minuman ringan dengan yang lebih sihat seperti air atau jus buah yang dibuat sendiri tanpa tambahan gula.
  • Pilih pengambilan buah semula jadi dan bukannya makanan yang tinggi kandungan gula, seperti kek atau biskut kuki.
  • Pengambilan pasta bijirin penuh daripada pasta boleh.
  • Gantikan roti putih dengan gandum utuh atau bijirin penuh.
  • Gantikan makanan ringan dengan kacang semula jadi dan bukannya kerepek kentang.

Jadi, itu adalah karbohidrat yang perlu dielakkan dan diganti dengan pilihan yang lebih sihat. Diet yang sihat dan seimbang harus mengandungi karbohidrat kompleks semula jadi yang kaya dengan nutrien, misalnya:

  • Sayur-sayuran
  • Kacang
  • Kacang panjang
  • Bijirin penuh

Sebilangan besar makanan ini kaya dengan serat. Serat adalah nutrien penting untuk sistem pencernaan dan dapat menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis 2 pada beberapa orang.

Menggantikan makanan yang tinggi lemak jenuh atau gula dengan karbohidrat kompleks yang kaya dengan serat juga berkesan untuk menurunkan berat badan. Walaupun mengandungi fruktosa, yang merupakan karbohidrat sederhana, buahnya sangat berkhasiat dan mengandungi banyak vitamin, mineral dan serat.

Baca juga: Sudah menjalani diet karbohidrat, berat badan tidak turun?

Jadi, karbohidrat sangat diperlukan oleh badan. Tetapi ada beberapa jenis karbohidrat yang perlu dielakkan. Karbohidrat yang perlu dielakkan adalah karbohidrat sederhana, sementara yang baik untuk dimakan adalah karbohidrat sederhana.

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Karbohidrat apa yang harus anda elakkan ?. September 2018.

Persatuan Jantung Amerika. Menambah Gula.