Apa yang bayi tidur di rahim | saya sihat

Ibu yang sedang menunggu kedatangan anak kecil mereka mungkin ingin tahu, apa yang sedang dilakukan janin dalam rahim? Walaupun teknologi seperti ultrasound dapat memantau apa yang berlaku di dalam rahim, masih belum mudah untuk mengetahui semua aktiviti janin di dalam rahim. Apakah corak tidur janin? Berapa jam mereka tidur dalam sehari? Adakah mereka mempunyai kitaran tidur dan bangun yang kerap?

Untuk menjawab rasa ingin tahu anda, mari lihat penjelasan berikut mengenai aktiviti tidur janin!

Baca juga: Benarkah tidur berlebihan semasa mengandung menyebabkan kelahiran mati?

Adakah Bayi Tidur di Rahim?

Sudah tentu ibu. Namun, berapa kerap bayi tidur di dalam rahim? Nah, bayi sebenarnya menghabiskan sebahagian besar masa mereka tidur di rahim. Apabila anda bangun dan melakukan aktiviti harian, beberapa pergerakan anda dapat membangunkan si kecil dari tidur. Janin di dalam rahim menghabiskan sekurang-kurangnya 90% masanya setiap hari tidur.

Namun, tidak banyak yang diketahui mengenai bagaimana janin tidur pada awal perkembangannya. Penyelidikan baru dapat melihat dengan jelas corak tidur janin, terutama tidur REM, pada usia kehamilan 7 bulan. Semasa tidur dalam fasa REM, janin mengalami peningkatan kadar pernafasan, bersama dengan kadar tekanan darah dan detak jantung. Janin mungkin juga mempunyai mimpi, walaupun ini tidak diketahui secara pasti.

Dalam kajian 2008 mengenai tingkah laku tidur janin, para penyelidik menggunakan rakaman elektrokardiografi (ECG) untuk membandingkan tabiat tidur bayi di dalam rahim dan selepas kelahiran. Nampaknya, bayi yang tidur lebih banyak ketika dalam kandungan akan mempunyai corak tidur yang lebih baik selepas kelahiran.

Nah, tidur yang cukup ternyata penting walaupun janin berada di dalam rahim. Tetapi ingat Ibu, bayi yang telah dilahirkan tidak boleh dibiarkan terus tidur, kerana dia mesti memberi makan setiap 2 jam. Anda mesti kerap bangunkan bayi anda. Semasa dalam kandungan, janin yang tidur 22 jam sehari tidak menjadi masalah kerana mereka mendapat nutrisi secara langsung melalui tali pusat.

Baca juga: Ternyata bayi sudah mula belajar dari rahim!

Pergerakan dan Bunyi Letakkan Janin Tidur

Walaupun kebanyakan bayi tertidur di dalam rahim, mereka kadang-kadang bangun juga! Namun, mereka akan segera tertidur, sekiranya ada rangsangan dari luar. Berikut adalah beberapa perkara yang akan membuatkan janin kembali tidur:

1. Ibu.Pergerakan

Apabila anda bergerak secara aktif, janin merasakan pergerakannya sebagai gerakan lembut yang akan membuatnya kembali tidur. Suasana di dalam rahim selesa dan hangat, ditambah sedikit bergoyang lembut, tentunya sangat menyokong untuk tidur. Dan ketika dia dilahirkan, perkara seperti ini juga akan membuatnya mengantuk. Mereka ingat apa yang berlaku di rahim Ibu.

2. Kedengaran dari dalam rahim

Satu-satunya bunyi yang dapat didengar oleh bayi anda di dalam rahim adalah suara darah dan cairan amniotik yang mengalir dan degupan jantung anda. Ini dikenali sebagai bunyi putih. Suara ini sangat melegakan janin ibu, sehingga mereka malas untuk membuka mata.

3. Makanan yang Dimakan oleh Ibu

Makanan adalah faktor yang membuat perbezaan besar dalam jangka masa janin tidur. Sekiranya anda mengambil gula dan kafein, janin kemungkinan besar tidak akan banyak tidur. Tetapi jika anda makan makanan yang seimbang, janin akan dapat berehat dan tidur seperti biasa.

Baca juga: Adakah berbahaya jika bayi sering terkejut?

Rujukan

Keibubapaan.fisrtcry.com. Adakah bayi yang belum lahir tidur di dalam rahim