Jenis Makanan Tidak Sihat | saya sihat

Buah-buahan adalah sejenis makanan yang sihat. Tetapi jus buah dengan kandungan gula tinggi tidak sihat. Bahkan ada beberapa makanan yang ternyata tidak sihat dan lebih teruk daripada rokok.

Merokok tidak baik untuk kesihatan kita. Bukan omong kosong kerana memang merokok boleh meningkatkan risiko barah, komplikasi jantung, sukar bernafas. Bukan hanya untuk perokok aktif, tetapi perokok pasif yang hanya menyedut asap rokok.

Namun, sebuah kajian yang dilakukan di lebih dari 195 negara menunjukkan bahawa, diet yang tidak seimbang lebih berbahaya daripada merokok kerana menyebabkan 20 persen kematian di seluruh dunia.

Sebenarnya, kekurangan nutrien penting boleh membahayakan kesihatan seseorang. Ini kerana, diet yang tidak seimbang secara langsung berkaitan dengan makanan yang tidak sihat. Dan, beberapa makanan yang kita makan boleh merosakkan badan, geng!

"Makanan tinggi natrium adalah faktor risiko utama mengapa begitu banyak orang mempunyai tekanan darah tinggi," kata John Newton, penyelidik dan pengarah kesihatan di Kesihatan Awam England.

Sementara itu, Stefan Lorkowski, seorang penyelidik dari Jerman, mengatakan bahawa diet harian adalah pembunuh yang lebih besar daripada faktor risiko lain, termasuk merokok. Makan daging merah dan daging yang diproses secara berlebihan, memakan garam dan gula yang tidak terkawal dan jarang memakan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang boleh menyebabkan barah dan kerosakan pada hati. "Tidak sedikit orang yang makan makanan yang rendah serat, tetapi kaya dengan kanji dan lemak dan kalori yang diproses," kata Stefan.

Baca juga: Cili Membuat Umur Panjang, Inilah Hasil Penyelidikan!

5 Jenis Makanan Yang Tidak Sihat sepenuhnya

Oleh itu, sebelum anda makan sesuatu, ketahui sama ada makanan itu baik untuk kesihatan atau perlahan-lahan, boleh membunuh anda, seperti merokok. Berikut adalah 5 jenis makanan yang tidak sihat dan anda harus mengurangkan penggunaannya.

1. Jus Buah Segar

OK, anda pasti keliru mengapa jus buah segar boleh lebih berbahaya daripada rokok. Namun, buah dianggap penting untuk keperluan pemakanan harian. Jus segar adalah cara mudah untuk menambahkannya ke dalam diet harian anda. Namun, buah-buahan yang dijus akan kehilangan sebahagian besar unsur sihatnya seperti serat, yang berperanan penting dalam mencegah diabetes, penyakit jantung dan kegemukan.

Juga, minum jus buah berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan kerana jumlah gula yang dikandungnya. Sebenarnya, sebilangan jus buah mengandungi setara dengan tin soda. Oleh itu, disyorkan untuk makan buah utuh dan bukannya minum jus buah segar. Berbanding dengan jus, buah segar cukup untuk mengisi anda!

2. Roti Putih

Dibuat dari biji-bijian halus yang tidak mengandungi nutrien dan serat yang mencukupi. Sebenarnya, serat menyumbang kepada berat badan yang sihat dan ideal, tekanan darah normal, dan risiko diabetes dan penyakit kardiovaskular yang lebih rendah. Roti gandum utuh boleh menjadi alternatif bagi anda yang ingin makan roti. Selain itu, penyelidikan menunjukkan bahawa roti gandum dapat mengurangkan risiko terkena diabetes dan penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Jenis Roti Paling Gula Darah yang Sesuai untuk Gula

3. Bijirin

Geng, adakah bijirin di menu sarapan anda? BaiklahRamai orang berpendapat bahawa bijirin adalah makanan yang sihat dan berkhasiat pada waktu pagi, terutama bagi anda yang tidak mempunyai masa. Walau bagaimanapun, tidak semua jenis bijirin memberikan manfaat yang sama kerana ia dibuat dari biji-bijian halus. Ini bermakna bijirin kehilangan sejumlah besar serat dan nutrien lain yang membantu memastikan anda kenyang.

Belum lagi berapa banyak gula yang ditambahkan ke dalam bijirin untuk menjadikan makanan lebih sedap. Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan diabetes, penyakit jantung dan kegemukan. Oleh itu, pilihlah oatmeal dengan serat yang mencukupi dan tanpa gula tambahan.

4. Kacang soya

Sebilangan besar kacang soya di pasaran telah diubahsuai secara genetik. Ini bermakna, anda hampir tidak mendapat nutrien yang terdapat dalam kacang soya. Selain itu, kacang soya mengandungi isoflavon yang tinggi yang boleh mengganggu kitaran haid anda, geng! Makan soya juga dikaitkan dengan peningkatan aktiviti hormon tiroid, yang boleh menyebabkan penurunan berat badan, berpeluh, dan bengkak di leher.

5. Granola

Walaupun kaya dengan nutrien, granola mengandungi banyak gula. mengikut Pangkalan Data NutrienSatu hidangan granola mengandungi 15 hingga 30 gram gula. Sekiranya anda memilih dengan betul, bar makanan ringan seperti granola adalah makanan ringan yang sihat untuk dimakan kerana mengandungi banyak nutrien penting. Bar makanan ringan selamat untuk dimakan harus mengandungi sekurang-kurangnya 3 gram serat, 5 gram protein, dan kurang dari 10 gram gula.

Itulah Gang Sihat, makanan yang harus dielakkan. Geng Sihat tidak sepenuhnya menghindari makanan ini, tetapi lebih berhati-hati dalam memilih. Sekiranya anda mahukan produk makanan ini, perhatikan kandungan gula dan beberapa bahan penting lain.

Baca juga: Makanan Sihat Vs Makanan Tidak Sihat untuk Diabetes

Rujukan:

Bahagian yang terang. 8 Makanan Yang Lebih Buruk Daripada Rokok

Zaman India. Makan makanan ringan lebih banyak membunuh orang daripada merokok, menurut satu kajian

Makan Ini, Bukan Itu! Diet Buruk Lebih Buruk daripada Anda Merokok, Melaporkan Kajian Baru


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found