Definisi Kecantikan dari Setiap Negara - GueSehat.com

Sebenarnya, apakah standard untuk orang dikatakan cantik, ya? Sekiranya ditanya kepada setiap orang, terdapat pelbagai pandangan berbeza mengenai definisi kecantikan. Era moden yang indah yang sinonim dengan kulit putih dan badan langsing. Namun, ternyata setiap negara mempunyai pandangan mengenai keindahan yang berbeza. Ayuh, mari kita lihat satu persatu versi indah berdasarkan setiap negara, geng!

1. Kecantikan yang sama dengan dahi yang lebar

Mungkin ada di antara anda yang mempunyai dahi yang lebar malah cenderung menutupnya dengan poni. Anda lihat, kesannya ialah wajah kelihatan lebih lebar, bukan? Namun, ini tidak berlaku untuk Fula di Afrika. Definisi kecantikan bagi mereka adalah wanita yang mempunyai dahi yang lebar. Sebenarnya, wanita dari suku Fula bersedia mencukur bahagian depan rambut sehingga dahi kelihatan lebih lebar!

Ukuran lebar dahi atau jenong sering digunakan sebagai tanda volume otak seseorang lebih besar. Bagi Fula, wanita cantik adalah wanita yang cerdas. Itulah sebabnya dahi yang lebar digunakan untuk mewakili wanita yang cerdas.

2. Kecantikan sinonim dengan kening yang bersatu

Di negara Tajikistan, alis yang menyatu dianggap sebagai tanda kecantikan wanita. Tradisi tempatan percaya bahawa pemilik kening yang menyatu akan menjalani kehidupan yang bertuah. Atas sebab itu, wanita Tajikistan akan berusaha membuat kening mereka bersatu, walaupun dengan pertolongan solekan.

3. Kecantikan sinonim dengan Freckles

Mempunyai wajah yang halus tanpa bintik-bintik di wajah pastinya menjadi idaman ramai wanita. Namun, ini tidak berlaku dengan wanita di Jerman. Mempunyai bintik coklat (jeragat) malah dicari kerana sinonim dengan keindahan alam. Tidak syak lagi, para artis solekan di sana mereka sering memanipulasi wajah wanita yang halus dengan menambahkan aksen jeragat palsu di wajah.

4. Kecantikan yang Sama dengan Ginsul Gigi

Beberapa orang berduyun-duyun ke doktor gigi untuk meluruskan gigi. Namun, di Jepun mempunyai gigi gingsul adalah sesuatu yang boleh dibanggakan. Wanita Jepun yang mempunyai gigi gingsul atau sering dipanggil yaeba dianggap mempunyai senyuman yang menawan dan lebih menarik.

Itulah populariti gigi gingsul di Jepun, menyebabkan banyak klinik pergigian memberikan rawatan khas. Oleh itu, jika Geng Sihat mempunyai gigi bengkok, jangan malu lagi untuk menunjukkan senyuman manis anda, okey!

5. Kecantikan yang sama dengan Leher Panjang

Orang Kayan Myanmar mempunyai standard kecantikan yang unik. Wanita cantik sinonim dengan leher panjang. Oleh itu, wanita Kayan sejak kecil menggunakan kalung spiral tembaga untuk membuat leher mereka lebih panjang.

Keindahan dan kebanggaan leher panjang wanita Kayan menganugerahkan suku Kayan dengan rahmat Ilahi. Namun, ada juga yang berpendapat bahawa kalung di leher adalah untuk mengelakkan wanita Kayan diculik.

6. Kecantikan adalah sinonim dengan bibir yang meregang

Mungkin untuk Geng Sihat, sukar untuk membayangkan bahawa bibir yang melekit identik dengan cantik. Namun, ini dipeluk oleh suku Morsi di Ethiopia. Wanita di sana meletakkan piring di bibir bawahnya, bermula dari yang kecil hingga yang lebih lebar. Tradisi ini nampaknya bertujuan untuk mencegah wanita dari suku Mursi daripada dijual menjadi hamba.

7. Kecantikan sinonim dengan parut sayatan

Mempunyai kulit tanpa cela pastinya menjadi impian bagi seorang wanita. Namun, ini tidak berlaku bagi wanita di Papua New Guinea dan orang Kara di Afrika Barat. Wanita dengan luka yang dipotong dianggap wanita cantik dan seksi.

Keindahan di kedua-dua negara ini identik dengan kesediaan untuk menahan kesakitan. Wanita Papua New Guinea dan suku Kara tidak boleh kelihatan lemah dan kesakitan semasa proses pemotongan. Sukar untuk dibayangkan, ya, geng.

8. Kecantikan sinonim dengan badan yang gemuk dan mengandung

Ketika wanita bersaing untuk merosot, ini tidak berlaku di negeri Mauritania, Afrika, dan Sepanyol. Menurut tradisi, lemak bukan hanya simbol kecantikan, tetapi juga simbol kesihatan, kesuburan, dan kebahagiaan wanita.

9. Kecantikan sinonim dengan kulit coklat

Banyak produk kecantikan yang ditawarkan dapat memutihkan kulit. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk wanita Australia. Wanita dengan warna kulit coklat dianggap lebih menarik, lebih sihat, dan lebih seksi. Tidak hairanlah wanita Australia benar-benar memanfaatkan musim panas hingga mandi matahari.

10. Kecantikan sinonim dengan kaki kecil

Wanita Cina dikenali cantik jika mempunyai kaki kecil atau dipanggil kaki teratai. Untuk memiliki ukuran yang diinginkan, kaki akan dibalut dengan kuat dari usia 4-9 tahun, dalam masa pertumbuhan. Kaki kecil pasti mempengaruhi proses berjalan dan ini menimbulkan tanggapan bahawa orang yang lebih kaya, mereka tidak perlu berjalan atau bekerja.

Nah, geng, ternyata definisi cantik boleh berbeza bergantung pada tradisi dan budaya negara. Kecantikan tidak selalu dilihat dari fizikal. Keindahan sejati terpancar dari hati yang ikhlas dan kebaikan bersama. Bagaimana dengan anda? (AS)

Kecantikan dalam Masa yang Singkat - GueSehat.com

Rujukan

  1. IDN Times: Ini adalah 10 Definisi yang Sangat Mengejutkan dari Pelbagai Negara
  1. Ceramah Wanita: Definisi Kecantikan di Pelbagai Bahagian di Dunia
  1. Draf Kasar: Konsep Keindahan dalam Berbagai Budaya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found