Keperluan untuk Ereksi Optimum | saya sihat

Pandemik ini tidak hanya mempengaruhi keadaan kesihatan umum, tetapi juga mempengaruhi kualiti kehidupan seksual lelaki. Tekanan, kemurungan dan kurang bersenam juga meningkatkan risiko disfungsi ereksi yang dialami oleh lelaki.

Ya, disfungsi ereksi sudah cukup untuk membuat lelaki dan pasangannya pening. Kehidupan seks yang bahagia adalah salah satu kunci keharmonian rumah tangga.

dijelaskan dr. Dyandra Parikesit, pakar urologi dari Rumah Sakit Universitas Indonesia (RSUI), bahawa di Indonesia, prevalensi disfungsi ereksi mencapai 35,6% pada semua kelompok usia. Maksudnya, hampir 4 daripada 10 lelaki mengalaminya!

Apa penyelesaian untuk masalah ini, dr. Dyandra menjelaskan dalam webinar untuk pelancaran Topgra, yang diadakan oleh DKT Indonesia, pada 8 April 2021.

Baca juga: Melancap Boleh Menyebabkan Disfungsi Ereksi, Mitos atau Fakta?

Penyebab Disfungsi Ereksi

Disfungsi ereksi adalah ketidakupayaan untuk mendapatkan ereksi atau mengekalkannya sehingga dapat menembusi semasa hubungan seksual dan mencapai kepuasan.

Banyak faktor menyebabkan disfungsi ereksi, terbahagi kepada masalah perubatan dan psikologi. Menurut dr. Dyandra, masalah perubatan seperti diabetes mellitus, darah tinggi, atau kerosakan saraf pada zakar.

"Selain masalah perubatan, ada juga faktor psikologi, seperti tekanan," katanya. Adakah kejadian disfungsi ereksi meningkat pada era pandemik? Menurut dr. Dyandra, belum ada penyelidikan langsung yang menghubungkan COVID-19 dengan disfungsi ereksi. Namun, ada kemungkinan kedua-duanya saling berkaitan.

"Pesakit Covid-19 mengalami keradangan atau keradangan dan ini mempengaruhi kesihatan keseluruhan mereka, dan boleh memberi kesan pada keadaan zakar dan kemudian mempengaruhi kualiti ereksi," jelas dr. Dyandra.

Keradangan atau keradangan boleh mempengaruhi keadaan lapisan endotel atau lapisan dalam saluran darah. Saluran darah menjadi kaku dan aliran darah ke zakar tersumbat dan menyukarkan untuk mencapai ereksi.

Di samping itu, terdapat bukti penyelidikan bahawa virus Sars-CoV-2 yang beredar yang menyebabkan COVID-19, dapat memasuki sel dan menyebabkan reaksi pada tisu testis. Ini mencetuskan penurunan kadar testosteron. "Tahap testosteron rendah berkait rapat dengan kesukaran ereksi," jelas dr. Dyandra.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki

Keperluan untuk Ereksi Optimum

Menurut dr. Dyandra, dari mekanisme ereksi, terdapat sekurang-kurangnya 3 syarat yang mesti dipenuhi untuk ereksi yang optimum.

1. Harus ada rangsangan (transmisi saraf), iaitu rangsangan seksual

2. Keadaan saluran darah dan saraf mesti sihat sehingga dapat mengalirkan darah ke zakar.

3. Keadaan tisu pada zakar mesti sihat. Di dalam zakar terdapat corpus cavernosum yang mengandungi banyak saluran darah dan akan dipenuhi dengan darah semasa ereksi. Seharusnya tidak ada kerosakan pada organ ini untuk ereksi yang optimum.

"Apa-apa keadaan yang mempengaruhi faktor-faktor ini boleh mempengaruhi ereksi. Contohnya diabetes. Diabetes merosakkan saluran darah, termasuk pada zakar. 50% pesakit diabetes dan 34% pesakit hipertensi mengalami disfungsi ereksi, ‚ÄĚjelas dr. Dyandra.

Ereksi yang optimum boleh serupa dengan objek keras di sekitar kita, yang lebih dikenali sebagai skor kekerasan zakar.

Skor 1: zakar membesar tetapi tidak keras (seperti tahu)

Skor 2: zakar keras tetapi tidak cukup keras (seperti pisang yang dikupas)

Skor 3: zakar keras tetapi tidak terlalu keras (pisang dengan kulit), kepuasan seksual hanya 84%

Skor 4: sangat keras dan kaku (seperti timun), dan ereksi ini menghasilkan kepuasan seksual sehingga 94%.

Sekiranya Anda Mempunyai Disfungsi Ereksi

Baiklah, lelaki, jangan ragu untuk berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai masalah yang boleh mempengaruhi kualiti ereksi. Doktor akan memberikan penyelesaian, termasuk ubat yang selamat untuk mengatasi disfungsi ereksi.

Sildenafil sitrat adalah salah satu ubat yang telah terbukti berkhasiat dalam mengatasi disfungsi ereksi. Fungsi ubat ini adalah untuk melonggarkan otot dan meningkatkan aliran darah ke zakar, dan menurunkan aliran darah keluar dari zakar. Dengan cara itu, ereksi dapat dicapai.

Baca juga: Merokok Menjadikan Disfungsi Ereksi Bukan Mitos!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found