Cara Mencerahkan Kulit Dengan Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah salah satu komponen yang sering digunakan dalam formulasi kosmetik. Penggunaan minyak zaitun tentunya bukan tanpa sebab. Kandungan sebatian polifenolik dan hidroksikortisol dalam minyak zaitun berfungsi memutihkan kulit dan mengurangkan bintik-bintik gelap akibat penuaan. Selain itu, minyak zaitun juga kaya dengan vitamin dan mineral serta asid lemak semula jadi yang sesuai digunakan pada semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif. Kandungan vitamin E dan A dan bahan penting lain juga dapat berfungsi untuk menghidrat kulit, mengekalkan keanjalan, dan kelembutan kulit. Minyak zaitun dapat merangsang pertumbuhan semula kulit baru dengan lebih cepat sehingga dapat menggantikan kulit mati yang kusam dengan kulit yang baru bersinar. Apa yang dapat dibuat untuk mencerahkan kulit menggunakan minyak zaitun? Cubalah 3 cara ini untuk mencerahkan kulit anda!

Mengupas

Sekiranya anda pernah melakukan penjagaan kulit dengan melakukan mengelupas maka kaedah ini dapat membantu anda mendapatkan kulit yang cerah secara semula jadi. anda boleh buat gosok untuk mengelupas diri anda di rumah dengan mencampurkan bahan-bahan seperti minyak zaitun, gula, madu, jus limau nipis, dan air suam sehingga membentuk pes yang cukup pekat. Sapukan pada kulit sambil mengurut dengan ringan mengikut arah jam. Adakah mengelupas Seminggu sekali untuk mendapatkan kulit yang cerah. Gabungan ini akan menghilangkan sel kulit mati dan menjadikan kulit kelihatan cerah dan bercahaya.

Topeng

Selain itu mengelupas , Anda juga boleh menjadikan topeng dengan minyak zaitun sebagai alasnya. Ambil 1 sudu teh minyak zaitun, beberapa tetes jus lemon, setengah cawan oatmeal masak, dan 1 putih telur. Campuran topeng ini boleh berguna untuk mencerahkan kulit dan membantu mengurangkan bintik-bintik gelap dan cela pada kulit yang menyebabkan kulit kusam dan tidak menarik. Anda boleh membuat topeng ini dengan mencampurkan semua bahan sehingga menjadi pes lembut, kemudian sapukan pada kulit wajah dan leher sambil diurut. Selepas 20 hingga 30 minit basuh dengan air suam. Minyak zaitun adalah pelembap semula jadi yang lebih selamat daripada buatan, yang dapat menyumbat liang dan merosakkan keadaan kulit. Minyak zaitun dapat meresap ke dalam kulit untuk berfungsi membersihkan dan melembapkan kulit secara menyeluruh.

Pembersih solekan

Minyak zaitun tidak hanya berguna untuk dua cara di atas, anda tahu. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun untuk digunakan sebagai pencuci muka. Cukup gunakan sapu kapas yang telah diberi minyak zaitun, bersihkannya solekan lembut dari wajah anda. Solekan Yang tebal juga dapat dibersihkan dengan menggunakan minyak zaitun ke seluruh bahagian wajah dan urut dengan lembut dan bersihkan dengan kapas. Selepas itu, bersihkan wajah anda menggunakan tuala suam dan cuci muka dengan air sejuk. Air sejuk membantu menutup liang pori dan memperbaiki peredaran darah. Sekiranya tidak dibasuh dengan air, minyak zaitun masih selamat dan boleh digunakan sebagai krim malam juga. Minyak zaitun mempunyai banyak manfaat untuk kulit dan selamat digunakan dan boleh digabungkan dengan produk kosmetik dan bahan semula jadi yang lain. Minyak zaitun juga tersedia dan boleh didapati dalam produk penjagaan kulit sebagai bahan aktif, seperti krim minyak zaitun, kosmetik dan losyen badan . Anda boleh menggunakan beberapa cara di atas untuk mendapatkan kulit yang cerah dan bersinar dengan bahan semula jadi dari minyak zaitun tanpa kesan sampingan.