Air mani Berair Sukar Hamil | Saya sihat

Kesuburan dan kehamilan sememangnya proses yang kompleks dan bergantung kepada banyak faktor. Tidak hanya ditentukan oleh kesihatan organ pembiakan wanita, kejadian kehamilan juga sangat bergantung pada kualiti sperma suami. Lalu, bagaimana jika konsistensi air mani kelihatan berair? Adakah ini mempengaruhi kejayaan promil? Lihatnya, maklumat berikut.

Mengapa Ketekalan Air mani Boleh Berbeza?

Air mani atau air mani adalah gabungan cecair dan sperma yang dihasilkan oleh sistem pembiakan lelaki. Secara amnya, air mani adalah cecair pekat dan keputihan. Walau bagaimanapun, keadaan badan tertentu dapat mengubah warna, bau, dan konsistensi air mani sehingga kelihatan lebih berair.

Inilah yang boleh menyebabkan air mani kelihatan lebih cair daripada biasa pada lelaki yang sihat dan subur. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab air mani berair, yang kebanyakannya dapat dirawat atau dicegah. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Jumlah air mani sedikit

Salah satu penyebab air mani yang paling biasa adalah jumlah sperma yang rendah, juga dikenali sebagai oligospermia. Keadaan ini berlaku apabila jumlah sperma kurang dari 15 juta sperma per mililiter air mani.

Beberapa penyebab oligospermia termasuk:

  • Varicocele

Pembengkakan urat testis di skrotum. Ia adalah penyebab utama kemandulan lelaki dan boleh dirawat.

  • Jangkitan

Disebabkan oleh penyakit kelamin seperti gonorea atau jenis jangkitan lain yang menyebabkan keradangan pada organ pembiakan, seperti epididimitis.

  • Ketumbuhan

Tumor ganas dan jinak di testis boleh mempengaruhi pengeluaran sperma.

  • Ketidakseimbangan hormon

Hormon yang dihasilkan di testis, kelenjar pituitari, dan hipotalamus semuanya diperlukan untuk menghasilkan jumlah sperma yang sihat. Perubahan hormon ini boleh mempengaruhi pengeluaran sperma.

Sebab lain yang berpotensi menyebabkan jumlah sperma yang rendah termasuk:

  • Ejakulasi terbalik (ejakulasi retrograde), iaitu air mani memasuki pundi kencing dan tidak keluar melalui zakar semasa ejakulasi.
  • Antibodi anti-sperma dalam sistem imun.
  • Kecederaan atau masalah lain pada tiub yang membawa sperma.
Baca juga: Gejala Gangguan Hiperseksualiti

2. Ejakulasi yang kerap

Frekuensi ejakulasi yang kerap boleh menyebabkan pengeluaran air mani berair. Itulah sebabnya, Ibu dan Ayah disarankan untuk melakukan hubungan seks hanya 3-4 kali seminggu, terutama pada waktu dan pada hari ovulasi, ketika cuba hamil. Ingat, kemungkinan anda hamil tidak ditentukan oleh berapa banyak hubungan seks dalam sehari. Sebenarnya, melakukan hubungan seks terlalu kerap dapat menurunkan jumlah sperma yang sihat.

3. Kekurangan pemakanan

Sebab lain yang mungkin menyebabkan air mani berair adalah kekurangan zink. Kajian menunjukkan bahawa lelaki dengan kadar zink yang mencukupi, atau lelaki yang kekurangan zink dan mengambil suplemen zink sulfat, dapat mengatasi kesan antibodi anti-sperma dengan lebih baik. Antibodi ini dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh, yang secara salah bertindak balas terhadap sperma sebagai asing.

4. Pra-ejakulasi

Sekiranya anda mempunyai air mani yang kelihatan berair, cuba lihat apakah itu berwarna atau jernih. Air mani yang sangat jelas sebenarnya adalah cecair pra-ejakulasi yang dilepaskan semasa foreplay ( foreplay ) dan selalunya cecair ini tidak membawa sperma ke dalamnya atau mempunyai sperma yang sangat sedikit tetapi masih boleh menyebabkan kehamilan. Secara amnya, keadaan ini agak normal.

Baca juga: Umur Memasuki 40 Tahun, Gairah Seksual Lelaki Adakah Kelaparan?

Air mani berair Tidak subur?

Air mani dengan konsistensi lebih cair, sering bersifat sementara dan boleh kembali normal dengan sendirinya. Keadaan ini juga tidak semestinya menunjukkan bahawa seorang lelaki tidak subur. Ini mungkin menunjukkan masalah mendasar yang dapat diatasi, bergantung pada masalahnya, seperti jangkitan, kadar hormon rendah, kekurangan vitamin, kekurangan mineral, dll.

Namun, adalah perkara yang berbeza jika air mani kelihatan selalu berair, kerana keadaan ini perlu ditindaklanjuti dengan pemeriksaan doktor. Ini kerana faktor-faktor ini boleh menjadikannya lebih sukar untuk hamil.

Itulah sebabnya, apabila pasangan yang sudah berkahwin tidak dapat hamil setelah satu tahun melakukan hubungan seks tanpa kontraseptif, perlu dilakukan pemeriksaan fizikal dan perubatan yang komprehensif. Termasuk ujian kesuburan lelaki dengan melakukan analisis air mani. Ini adalah prosedur yang paling biasa untuk menguji kesuburan lelaki dan mencari tahu apakah faktor kemandulan lelaki ada.

Prosedur ini melibatkan pengumpulan air mani dalam tabung spesimen dan memeriksanya di makmal untuk menilai jumlah, bentuk, penampilan, dan mobiliti sperma. Sekiranya konsistensi air mani cair perlu diperbaiki, doktor akan memberi anda ubat, terapi hormon, atau makanan tambahan. Doktor juga boleh mencadangkan beberapa perubahan gaya hidup bersama dengan ubat. Contohnya, jika anda seorang perokok dan berat badan berlebihan, anda memerlukan komitmen untuk mengurangkan keduanya.

Baca juga: Apa yang difikirkan oleh suami ketika mereka bercinta?

Rujukan

Berita Perubatan Hari Ini. Simen Berair.

Garis Kesihatan. Kemungkinan Penyebab Semen Berair.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found