Apa itu Sapiosexual? - Saya sihat

Semasa mencari pasangan, ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan, sama ada penampilan, kebaikan, rasa humor yang sama, atau perkara lain. Kemudian, dalam beberapa tahun terakhir, muncul istilah sapiosexual. Ada juga yang menyebut diri mereka sebagai sapiosexual. Jadi, apa itu sapiosexual?

Apa itu Sapiosexual?

Sebilangan orang mungkin hanya mendengar istilah sapiosexual dan tertanya-tanya apa sebenarnya sapiosexual? Sapiosexual adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan tarikan seksual seseorang kepada orang lain yang cerdas atau mempunyai kecerdasan tertentu.

Kelsey Stiegman, editor di Tujuh belas dipanggil sapiosexual adalah campuran orientasi seksual dan orientasi seksual fetish . Seorang 'sapiosexual' akan merasa teruja secara seksual dengan orang pintar lain. Biasanya mereka hanya berpacaran dan menjalin hubungan dengan orang yang dianggap pintar.

Mereka yang menganggap diri mereka sapiosexual percaya bahawa otak adalah organ seks terbesar. Mereka juga cenderung tergoda dan teruja dengan pengetahuan atau pandangan orang lain. Inilah yang membuat mereka tertarik kepada orang yang mempunyai pemikiran yang tajam dan mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi.

Apakah Tanda-tanda Sapiosexual?

Setelah mengetahui apa itu sapiosexual, anda mungkin tertanya-tanya, bagaimana anda tahu jika seseorang itu sapiosexual atau tidak? Diana Raab, Ph.D, pengarang dan pensyarah dari Amerika Syarikat mengatakan, jika anda suka berbual dan berdebat mengenai topik tertentu dengan orang lain dan menganggapnya sebagai sesuatu seksi , maka ini menunjukkan bahawa anda seorang sapiosexual.

Oleh kerana sapiosexual hanya berminat dengan kecerdasan atau kandungan otak, mereka memerlukan masa untuk membina hubungan romantis. Ini kerana mereka harus mengenali lawan mereka lebih jauh untuk mengetahui keperibadiannya.

Seorang sapiosexual dapat menarik minat seseorang dari penampilan fizikalnya. Namun, mereka hanya akan jatuh cinta setelah mengetahui fikirannya. Caranya adalah dengan mengajak orang itu membincangkan topik tertentu. Oleh itu, seorang sapiosexual biasanya memerlukan masa yang lama untuk jatuh cinta dengan orang lain.

Jadi, apakah tanda-tanda sapiosexual? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Jatuh cinta setelah berbual dengan seseorang

Seperti diketahui bahawa sapiosexual boleh jatuh cinta dengan orang lain kerana kecerdasan mereka. Kepintaran ini dapat dilihat setelah anda bersembang secara langsung. Setelah banyak membincangkan beberapa topik, anda mula mengaguminya dan tertarik dengan orang tersebut.

Anda juga boleh menjadi tertarik kepada orang lain setelah berhujah mengenai pelbagai topik. Bukan hanya kecerdasan otak, anda juga dapat tertarik dan jatuh cinta dengan orang lain kerana kecerdasan emosi mereka. Ini juga yang menjadikan sapiosexual dapat menarik minat orang lain dengan jenis atau tahap kecerdasan tertentu.

2. Tidak berminat dengan perbincangan kecil

Anda perlu berbual, membincangkan satu perkara, atau berdebat dengan orang lain untuk mengetahui sama ada anda tertarik atau tidak, walaupun penampilan fizikalnya menarik. Anda lebih suka berbual dengan banyak perkara daripada membincangkan perbincangan yang tidak penting atau kecil.

3. Lebih suka berjumpa di kedai buku atau kafe

Anda lebih suka menghabiskan masa di kedai buku, membaca buku di kafe, atau berbual mengenai banyak perkara setelah menonton filem atau melakukan aktiviti lain di kafe. Sekiranya anda berminat dengan seseorang, anda biasanya akan membawanya ke kedai buku atau kafe untuk berbual.

4. Pendengar yang baik

Anda merasa kagum dan kelihatan sangat bersemangat ketika orang lain memberitahu atau menerangkan tentang sesuatu atau topik tertentu. Anda mungkin seorang pendengar yang baik dan tidak mempunyai masalah untuk mendengar orang lain selama berjam-jam.

5. Sentiasa mempunyai keinginan untuk belajar

Anda adalah jenis yang suka belajar perkara baru dan unik dan tidak mempunyai masalah untuk belajar lebih banyak. Anda tertarik dan dikagumi oleh orang lain yang lebih pintar atau mempunyai kepintaran dalam bidang yang berbeza daripada anda. Dengan cara itu, anda ingin memahami dan mempelajari lebih lanjut.

Itulah lima tanda sapiosexuality yang perlu anda ketahui. Sekarang anda tahu apa itu sapiosexual? Harus diingat bahawa biasanya seorang sapiosexual akan mempunyai hubungan dengan sapiosexual juga, geng. Ini kerana mereka merasa tertarik dan dapat menghargai kecerdasan masing-masing. Jadi, adakah anda seorang sapiosexual?

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. 2014. Sapiosexuality: Apa yang Menarik Anda kepada Pasangan Seksual?

Tujuh belas. 2018. Apa itu Sapiosexuality?

Katalog Pemikiran. 2019. 12 Tanda Anda Sapiosexual - Seseorang yang Dihidupkan Secara Fizikal dan Mental oleh Orang Bijak .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found