Kesan Berhubungan Seks Semasa Menstruasi Menurut Kesihatan - Guesehat

Ramai orang mempersoalkan sama ada melakukan hubungan seks sebelum, semasa, atau tepat selepas haidnya selamat. Selain daripada alasan bahawa agama dilarang bagi orang Islam, hubungan seks semasa haid sebenarnya boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, memang ada pertimbangan mengenai akibat melakukan hubungan seks semasa haid mengikut kesihatan yang mesti dipertimbangkan, terutama mengenai risiko jangkitan dan kehamilan.

Berikut adalah beberapa faktor yang mesti dipertimbangkan mengenai kesan kesihatan dari hubungan seksual semasa haid. Beberapa soalan umum juga sering diajukan berkaitan dengan akibat melakukan hubungan seks semasa haid, terutama dari segi faedah dan risiko.

Baca juga: Jus penambah tenaga bagi anda yang sering sakit semasa haid

Akibat melakukan persetubuhan semasa haid mengikut kesihatan

Data dari penyelidikan yang diterbitkan di Arkib Ginekologi dan Obstetrik menyatakan, sekitar 3 hingga 30 peratus wanita memilih untuk tidak melakukan hubungan seks semasa haid. Mereka mungkin antara yang takut akan risikonya.

Risiko terbesar akibat hubungan seksual semasa haid menurut kesihatan adalah jangkitan. Jangkitan kelamin (IMS) boleh berlaku disebabkan oleh aktiviti seksual oral, dubur, atau vagina, dan sebarang bentuk hubungan kulit ke genital, termasuk semasa haid.

Sebagai tambahan kepada jangkitan kelamin, risiko seterusnya adalah kehamilan. Ya, melakukan hubungan seks semasa haid tidak bermaksud kehamilan tidak boleh berlaku, geng. Kecuali anda menggunakan alat kontraseptif atau mempunyai pasangan sesama jenis, anda masih boleh hamil akibat melakukan hubungan seks dalam tempoh anda.

Baca juga: Ubat-ubatan untuk Merawat Sakit Menstruasi

Risiko Jangkitan

Terdapat dua jenis jangkitan yang mungkin berlaku kerana hubungan seksual semasa haid mengikut kesihatan, iaitu jangkitan kelamin, dan jangkitan yang disebabkan oleh perubahan flora normal di dalam vagina, seperti jangkitan yis dan jangkitan bakteria atau vaginosis.

Jangkitan ragi pada faraj kerana hubungan seksual semasa haid sesuai dengan kesihatan, bukan disebabkan oleh aktiviti seksual, tetapi disebabkan oleh perubahan hormon semasa haid. Perubahan hormon dapat mengubah komposisi flora vagina normal. Jangkitan ragi vagina ini dapat menular ke zakar pasangan, menyebabkan kepala zakar menjadi radang. Keadaan ini disebut balanitis.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) menganggarkan terdapat 20 juta jangkitan seksual baru setiap tahun di Amerika Syarikat sahaja. Terdapat banyak jangkitan menular seksual, seperti klamidia, ketuat kelamin, gonorea, hepatitis B, herpes, HIV, dan HPV.

Satu-satunya cara untuk melindungi anda daripada jangkitan kelamin (STI) adalah dengan menggunakan kondom. Walaupun langkah-langkah perlindungan ini tidak menjamin bahawa anda tidak akan terkena jangkitan sepenuhnya, tindakan ini dapat mengurangkan risiko dengan ketara, jika digunakan dengan betul.

Baca juga: Kenali 6 Jenis Penyakit Seksual Yang Boleh Menular kepada Lelaki

Punca Jangkitan Jangkitan Lebih Mudah

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa melakukan hubungan seks dalam tempoh anda mempunyai risiko jangkitan seksual yang lebih tinggi. Berikut adalah beberapa penjelasan saintifik:

- Darah adalah media pilihan untuk virus dan bakteria. Mikroorganisma yang bersifat patogen (menyebabkan penyakit) beredar melalui darah ke seluruh badan, termasuk darah haid.

- Semasa haid, serviks atau serviks akan lebih lembut dan terbuka. Secara teori, keadaan ini akan memudahkan bakteria mencapai bahagian atas serviks dan juga rahim. Fakta ini menjelaskan mengapa keradangan pelvis adalah salah satu akibat melakukan hubungan seks semasa haid mengikut kesihatan yang mesti diberi perhatian.

- Darah haid juga boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan keradangan yang seterusnya memudahkan jalan jangkitan. Darah haid juga cenderung lebih tipis secara semula jadi, meningkatkan risiko merobek atau merosakkan sel kulit.

Baca juga: Wah, anda mempunyai ketuat kemaluan, di mana anda harus mendapatkan rawatan?

Risiko Kehamilan

Menurut The American College of Obstetricians and Gynecologists, kebanyakan wanita mempunyai kitaran haid 28 hari. Kitaran ini bermula dari hari pertama haid hingga sehari sebelum hari pertama haid pada bulan berikutnya. Panjang kitaran haid berbeza dari wanita ke wanita, tetapi biasanya antara 26-32 hari, dengan rata-rata 28 hari.

Tempoh subur berlaku antara hari ke 8 hingga 19. Tempoh subur ini adalah masa ketika telur dilepaskan dari ovari atau ovulasi. Telur akan bergerak melalui tiub fallopio di mana persenyawaan berlaku. Sekiranya disenyawakan oleh sperma, telur memasuki rahim untuk implantasi.

Kehamilan berlaku sekiranya saat melakukan hubungan seks tepat pada waktu subur. Tetapi ingat, ada satu lagi fakta penting yang perlu dipertimbangkan. Pertama, selepas ovulasi, telur boleh hidup dalam tiub fallopio wanita selama 24 jam. Sperma juga boleh hidup di dalam badan wanita selama 3 hingga 5 hari selepas ejakulasi.

Jadi bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, sukar untuk ditentukan dengan pasti bila masa subur. Di samping itu, kitaran haid juga boleh dipengaruhi oleh keadaan tertentu, seperti penyusuan atau kehamilan, gangguan makan, penurunan berat badan atau senaman yang melampau dan beberapa penyakit yang dialami oleh seorang wanita. Contohnya termasuk sindrom ovarium polikistik (PCOS), penyakit radang pelvis (PID), fibroid rahim dan endometriosis.

Kerana turun naiknya kitaran haid, seorang wanita secara teorinya boleh hamil pada bila-bila masa, termasuk melakukan hubungan seks semasa haid, kecuali menggunakan alat kontrasepsi. Oleh itu, dua akibat melakukan hubungan seks semasa haid mengikut kesihatan adalah jangkitan dan kehamilan yang ditularkan secara seksual. Jadi apa sebabnya orang masih melakukan hubungan seks semasa haid?

Baca juga: Cairan pra-ejakulasi boleh menyebabkan kehamilan, anda tahu!

Adakah Manfaat Berhubungan Seks Semasa Menstruasi?

Seks memang boleh memberi kesan positif kepada kesihatan keseluruhan, walaupun tidak semua manfaat telah terbukti secara ilmiah. Walaupun terdapat akibat kesihatan untuk melakukan hubungan seks semasa haid, secara umum, seks tetap membawa manfaat. Berikut adalah beberapa daripadanya:

- memendekkan haid kerana pengecutan rahim semasa orgasme.

- persetubuhan semasa haid cenderung kurang menyakitkan daripada hari biasa.

- membantu mengurangkan tekanan.

- membantu meningkatkan kualiti tidur.

- melegakan sakit kepala.

- menguatkan sistem ketahanan badan.

- sesetengah orang merasakan badan menjadi lebih cergas, walaupun belum terbukti melalui penyelidikan.

Baca juga: Cara Meningkatkan Keintiman Seksual Sangat Mudah, Guys!

Setelah melihat akibat melakukan hubungan seks semasa haid mengikut kesihatan, maka jika anda harus melakukannya, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan. Selain memikirkan risikonya, akibat daripada melakukan hubungan seks semasa haid mengikut kesihatan dapat dilihat dari kerumitan. Sudah tentu memerlukan lebih banyak usaha dan persiapan ketika memutuskan untuk melakukan hubungan seks semasa haid, berbanding hari biasa.

Ketika anda melakukan hubungan seks di tempat tidur, mungkin tempat tidur akan menjadi sangat kotor kerana darah haid. Sebelum melakukan persetubuhan, anda mesti menyediakan tuala atau tikar di cadar.

Anda juga boleh melakukan hubungan seks di bawah pancuran untuk menjadikannya lebih banyak latihan. Taktik lain adalah kedudukan dakwah atau tidur sebelah. Yang paling selamat adalah menggunakan kondom atau cawan haid. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh mendapatkan artikel berkaitan seks dan haid di saluran wanita Guesehat.

Baca juga: Berhubungan seks semasa haid Bolehkah anda hamil?

Rujukan:

Medicalnewstoday.com. Adakah selamat melakukan hubungan seks semasa haid?

Verywellhealth.com. Jangkamasa Seks dan Risiko STD


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found